وزیر اقتصاد:
وزیر اقتصاد و دارایی با اشاره به تسریع در تخصیص تسهیلات اشتغالزایی در تبصره 18 بودجه دولت سیزدهم، اعلام کرد: دولت برای اولین بار به جای تخصیص مستقیم، منابع خود را با دولت تلفیق و بسیج کرد. منابع شبکه بانکی اثر آن را ده برابر کند. .
به گزارش خبرگزاری صداوسیما سید احسان خاندوزی شامگاه دوشنبه 23 اسفند در مراسم تقدیر از برگزیدگان تبصره 18 بودجه افزود: باید پاسخ های مناسبی برای سوال تامین مالی تولید داشته باشیم. به عبارت دیگر، برای پاسخگویی به نیازهای بخشهای مختلف تولید، متناسب با این نیازهای سیستم تامین مالی، باید مدلهای مناسب را داشته باشیم.
وزیر اقتصاد اعلام کرد: راهی برای اقدام وجود دارد اما قطعا موثرترین راه نیست.
وی می افزاید: ما در دهه 40 تجربه داشتیم، بعد از انقلاب هم در حوزه تقویت بانک های توسعه ای و تخصصی تجربه داشتیم که متاسفانه با گذشت زمان کمرنگ شد. پس از آن تامین مالی از بازار سرمایه و همچنین از محل بودجه دولتی اهمیت پیدا کرد.
خاندوزی گفت: در حوزه تامین مالی طی دو تا سه سال اخیر چند اتفاق مهم رخ داده است. البته میتوان به فهرست بلندبالایی از نوآوریهای مالی اشاره کرد، اما برجستهترین آنها تقویت نقش تامین مالی بر روی زنجیره است که تنها نمونهای از اوراق پلهای است.
وی گفت: البته امسال «اوراق گام» کمی مشکل داشت اما از هفته گذشته سرعت اجرای آن بیشتر شده است.
وزیر اقتصاد گفت: در حوزه بازار سرمایه دستاورد برجسته موسسه تامین مالی از طریق شرکت های سهامی یا صندوق های پروژه است. در یک مورد حدود 4500 میلیارد تومان در چند روز تامین مالی شد.
وی افزود: اما مهمترین اقدام نهادی اصلاح سازوکار اجرایی تبصره 18 بود.
خاندوزی همچنین گفت: در مورد تبصره 18 چهار کلید واژه کارآمدی، ثبات، دقت و عدالت وجود دارد.
وزیر اقتصاد اعلام کرد: دولت به منظور کارآمدی برای اولین بار منابع خود را با شبکه بانکی تلفیق و بهره برداری کرد تا اثر را چند برابر کند.
وی افزود: ثانیاً برای ثبات در بازگشت منابع، این مدل جدید اجرای تبصره 18 با چابکی بیشتر موجب ترغیب منابع به بازگشت به بانک ها می شود.
خاندوزی بیان کرد: موضوع سوم تأثیرگذاری بود، با توجه به اینکه یک نوع نظارت نهادی وجود داشت که در کمیته امداد، بنیاد برکت یا سایر نهادهایی که نقش نظارتی را ایفا می کردند، توهم تخصیص دقیق را به تصمیم گیرندگان سیاسی می داد. از منابع
وی افزود: عدالت چهارمین کلمه کلیدی این تبصره است. در یادداشت 18، ما یک جزء تخصیص منابع ثابت و یک جزء متغیر داریم که به مراقبت از قسمت های نادیده گرفته شده از طریق تخصیص هوشمند منابع کمک می کند.
خاندوزی تاکید کرد: این اقدامات باعث شد دیگر تجربه پولشویی تکرار نشود و تخصیص منابع به صورت هوشمند انجام شود.
وزیر اقتصاد گفت: سند سیاست صنعتی برای تعیین تکلیف نداشتیم، مجبور شدیم با جلسات متعدد بین دستگاه ها و استان ها به نقاط مشترکی برای تخصیص منابع تبصره 18 برسیم.
وی افزود: خوشحالیم که اعلام کنیم در سال 1401 گامی دیگر در جهت اجرای بهتر تبصره 18 برداشتیم و امسال در صورت رفع مشکل اتصال دستگاه ها به سامانه، امسال نیز از نظر نهادی به بلوغ می رسد و در اجرای این تبصره
خاندوزی گفت: در خصوص تسهیلات تبصره 18 که تسهیلات ترجیحی و حمایتی دولت برای بنگاه های کوچک و متوسط است، ابتدا باید تمهیدات منابعی را انجام دهیم تا در سال 1403 منابع به موقع تامین شود.
وزیر اقتصاد تصریح کرد: بخش قابل توجهی از تاخیر در تخصیص منابع که باعث شد تخصیص 1400 را در سال 1401 و امسال اجرایی کنیم به این دلیل است که آن را به منابع تبصره 14 متصل کرده ایم. به این ترتیب سازمان برنامه تصمیم می گیرد هرگاه در منابع تبصره 14 کسری وجود داشته باشد ابتدا کمک هزینه ها را پرداخت و در نهایت در صورت باقی ماندن آن را به تبصره 18 اختصاص دهد بنابراین تغییر مکان الزامی است. تبصره 18 بودجه
خاندوزی همچنین گفت: نکته دوم توانمندسازی استان هاست. پیشرفت و عدالت در لایحه دولت لحاظ شد و اصلاحاتی در شورای اسلامی صورت گرفت.
وی افزود: هرچه بتوانیم فرآیندها را در استان ها شفاف کنیم و اختیارات بیشتری را به حساب های پیشرفت و دادگستری استان ها منتقل کنیم، اجرای کار با دقت بیشتری انجام می شود. گاهی اوقات میتوان گفت که قدرت اختیاری استانها بهتر از مرکز عمل میکند.
خاندوزی گفت: نکته مهم دیگر این است که اگر سازمانی بتواند در آینده به وظایف یا برنامه های اشتغال و تولید خود عمل کند، در سال های بعد با سرعت بیشتری از منابع بهره مند می شود. به همین دلیل سرعت اجرای تبصره 18 و انگیزه استان ها و نهادها برای اجرای این تبصره افزایش می یابد.
بر اساس این گزارش، طی این مراسم استانداران تهران، آذربایجان شرقی، یزد، مرکزی و سمنان به عنوان استان های منتخب در اجرای تبصره 18 بودجه شناخته شدند.
در ادامه از وزارت تعاون، کار و حمایت اجتماعی، کمیته امداد امام خمینی (ره) به عنوان نهادهای برگزیده در اجرای این تبصره قدردانی شد.
در نهایت از صندوق کارآفرینی امید، بانک کشاورزی و بانک مسکن به عنوان موسسات و بانک های منتخب در اجرای این رتبه بندی قدردانی شد.