رئیس اتحادیه کاغذ و مقوا مصرف کاغذ تحریر را بین 280 تا 380 هزار تن اعلام می کند و می گوید: اما به نظر من این رقم کمتر است. با توجه به تخصیص ارز ارزانتر برای واردات این محصول، از آن برای مصارف دیگری مانند کاغذ ساندویچ، جعبه نبات و بستهبندی مجدد و صادرات به کشورهای همسایه استفاده میشود.
به گزارش ای بی اس نیوز، ابوالفضل روغنی گلپایگانی در نشست خبری با بیان اینکه کاغذ یکی از مهم ترین عوامل شاخص های توسعه است، اظهار کرد: چین بزرگ ترین تولیدکننده کاغذ در جهان است و از نظر ماشین سازی نیز وضعیت خوبی دارد. . همچنین سرانه مصرف کاغذ در ایران 22 کیلوگرم، در اروپا 58 کیلوگرم و در آمریکا و اسکاندیناوی 180 کیلوگرم است. همچنین مجموع تولید کاغذ در جهان 380 میلیون تن است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر مجوز تولید 2 میلیون و 400 هزار تن کاغذ (بدون پارچه) در کشور وجود دارد که یک میلیون و 600 هزار تن است، گفت: مصرف سالانه کاغذ کادو 900 هزار تن است. مصرف کاغذ تحریر نیز بین 280 تا 380 هزار تن اعلام شده است، اما به نظر من این رقم کمتر است. در سالهای اخیر تا این حد وارد شده است، اما با توجه به انتساب ارزهای ارزانتر به واردات این محصول، برای مصارف دیگری مانند کاغذ ساندویچ، جعبه آب نبات، بستهبندی مجدد و صادرات به کشورهای همسایه استفاده میشود.
بیانیه اولیه در مورد استفاده از لوازم التحریر
رئیس اتحادیه کاغذ و مقوا دولت را به دنبال خودکفایی در حوزه نوشت افزار دانست و گفت: تاکنون ظرفیت تولید 140 هزار تن لوازم التحریر در کشور ایجاد شده است اما تولید کاغذ 40 تا 50 است. که اکثرا در شرکت مازندران مربوط به آموزش و پرورش می باشد.قرارداد تولید کاغذ دستی منعقد شده است. اساساً دولت با افزایش نرخ ارز و بحث واردات به این واحد کمک کرد تا به چرخه تولید بازگردد. حدود دو تا 3000 تن نیز در سایر شرکت ها تولید می شود. تولید کاغذ تحریر در سال 1392-1393 با 60 تا 80 هزار تن بیشترین میزان تولید را داشت اما پس از آن به شدت کاهش یافت و در نهایت با توافق واحد مازندران با آموزش و پرورش تولید به 40 تا 50 هزار تن در سال گذشته افزایش یافت.
وی افزود: اما در بحث خودکفایی همه محصولات مشکل وجود دارد زیرا از نظر اقتصادی عادلانه نیست. برای خودکفایی در هر دپارتمان باید به منابع و مزایایی که در کاغذ تحریر ندارید نگاه کنید، زیرا باید خمیر کاغذ وارد کنید. در کل با واردات لوازم التحریر برای تنظیم بازار موافقم اما باید بدون تاثیر رانت و فشار سیاسی نیاز واقعی به لوازم التحریر مشخص شود و سپس برای تولید تصمیم گیری شود.
وی به سیر تحول قیمت لوازم التحریر در سال های اخیر اشاره کرد و با اشاره به اینکه قیمت کاغذ نیز تابعی از متغیرهای دیگر است، گفت: با توجه به اینکه بیش از 70 درصد لوازم التحریر وارداتی و وابسته به نرخ ارز است. البته کاغذ معمولا ارز ارزان تری دریافت می کند. در زمان تخصیص ارز کاغذی 4200 تومانی مسائلی وجود داشت و در واقع به نام کاغذ به نفع دیگران بود که بخش زیادی از این اوراق بسته بندی و به عراق و افغانستان صادر می شد.
آیا واردات کاغذ مافیا دارد؟
او پاسخ داد: آیا در بخش واردات کاغذ مافیایی وجود دارد؟ وی گفت: من شخصاً با مافیا و سلطانسازیها زاویه دارم، اما کسانی هستند که با برخی ادارات مرتبط هستند و اوراق وارداتی دارند. بزرگترین مصرف کننده کاغذ در ایران دولت است که از لوازم التحریر برای تولید کتاب های درسی و … استفاده می کند. همچنین برخی واحدهای مرتبط با کتب درسی به نام آزمون بازرگانی ارز و کاغذ اهدا کردند. به طور کلی پول چند نرخی رانت تولید می کند و ارزان ترین پول به سفره مصرف کننده برنمی گردد. بنابراین من طرفدار ارز تک نرخی هستم اما چون فشار زیادی به مردم وارد است شرایط فعلی کشور برای آن مهیا نیست.
قرار است وزارت صلح و ارشاد نیاز لوازم التحریر کشور را اعلام کند
روغنی گلپایگانی مصرف واقعی لوازم التحریر را به نظر من حدود 200 هزار تن دانست و تصریح کرد: درخواست ما این است که وزارت آموزش و پرورش میزان مصرف لوازم التحریر را توسط اقشار مختلف اعلام کند تا تولید براساس آمار تعدیل شود.
کاهش مصرف کاغذ روزنامه
به گفته این تولیدکننده، مصرف کاغذ روزنامه در هفت سال پیش 130 هزار تن بود، اما با توجه به تغییر ساختار روزنامه ها که در دنیا شاهد آن هستیم، اکنون به 8 تا 10 هزار تن رسیده است.
وی با بیان اینکه در بحث واردات بین وزارت صلح و جهاد تفاوت وجود دارد، گفت: اما گاهی برای تنظیم بازار باید واردات انجام شود و من هم با انحصار تولید مخالفم که نتیجه آن امروز است. بازار خودرو.” اما دلیل اصلی تولید کم کاغذ در کشور این است که قوانین بالادستی به نفع واردات است و حمایت و برنامه ریزی کافی صورت نمی گیرد. از جمله اینکه 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده از واردات اخذ نمی شود، بلکه بخش تولید باید آن را بپردازد. یکی دیگر از دلایل تولید کم لوازم التحریر، سیستم بهره وری ضعیف در کشور است. به طور کلی، مشکلات زیرساختی اساسی برای تولید وجود دارد، از جمله مشکلات تامین آب، برق و گاز.
رئیس اتحادیه کاغذ و تخته حمایت دولت را برای افزایش تولید کاغذ تحریر ضروری دانست و گفت: دولت باید اطمینان حاصل کند که کاغذ را از تولیدکنندگان خریداری کند و همچنین با توجه به قوانین حمایتی از واردات این کالا، تضمین کند که ارز به طور ناگهانی سقوط نخواهد کرد. واردات باید به گونه ای توزیع شود که این اوراق در دست تولیدکنندگان بماند. به عنوان مثال در سال های اخیر واحدی که در بندر امیرآباد فقط برای تولید کاغذ تحریر تولید می شد به دلیل عدم حمایت به سمت تولید کاغذ کادو رفت.
ما کاغذ بسته بندی صادر می کنیم
وی در ادامه با بیان اینکه در حوزه کاغذ کادو از یک واردکننده به صادرکننده تبدیل شده ایم، تصریح کرد: در سال های اخیر کاغذ کادو به اروپا صادر شده است اما موانع صادرات و مشکلات دیپلماسی اقتصادی و تحریم وجود دارد. مانعی برای صادرات به اروپا است. صادرات کاغذ در سال گذشته حدود 80 هزار تن عمدتا بسته بندی بود و بازار هدف عراق و افغانستان بود اما در سال های گذشته به اروپا و ترکیه نیز صادرات داشتیم. ترکیه قبلا مصرف کننده بزرگی بود اما در سال های اخیر دو واحد ساخته است که یکی از آنها در زلزله تخریب شده است.
روغنی گلپایگانی درباره وضعیت مالی این صنعت نیز گفت: یکی از مشکلات اخذ مالیات بر ارزش افزوده 9 درصدی واردات ماشین آلات است که پیش از این اخذ نمی شد. در خصوص تامین مالی نیز سال گذشته به دلیل سیاست های محدودکننده وضعیت خوب نبود. در نتیجه تولید گران شده و تامین مالی در سال گذشته دشوارتر شده است. اما امسال تازه شروع شده و قابل قضاوت نیست. در حال حاضر واردات لوازم التحریر 28500 تومان دریافت می کند اما تخصیص آن بسیار سخت و زمان بر است و پنج ماه زمان می برد. سیاست بازگشت ارز نیز مشکلاتی را برای صادرکنندگان و تولیدکنندگان ایجاد می کند.
به گفته وی، تولید کاغذ کادو در سال گذشته افزایش یافته است، اما مقدار آن کم بوده که به دلیل جنگ روسیه و اوکراین است. روسیه مهد تولید خمیر کاغذ در جهان است، سال گذشته اروپایی ها به دلیل تحریم ها محصولات این کشور را خریداری نکردند و این محصولات با واسطه وارد ایران شد و بازار ایران را مختل کرد. بنابراین سال گذشته سال خوبی برای بازار کاغذ کادو نبود.
سهم قیمت کاغذ در مصرف کتاب ناچیز است
وی در ادامه با بیان اینکه اختلاف قدیمی بین تولیدکنندگان و ناشران در مورد تاثیر قیمت کاغذ بر مصرف کتاب وجود دارد، گفت: سهم قیمت کاغذ در قیمت تمام شده یک کتاب 20 تا 25 درصد است و مابقی مربوط می شود. برای پوشش، ناشر، چاپ و غیره . به طور کلی مطالعه یک عادت فرهنگی است. من در این زمینه متخصص نیستم اما طبق اعلام وزارت ارشاد سرانه مطالعه در ایران 10-12 دقیقه است که به نظر نمی رسد دلیل آن هزینه زیاد باشد.
انتهای پیام