08:00 – 06 نوامبر 1403
تغییر جهت نظام مالیاتی کشور از روش سنتی به افزایش شفافیت در پرداخت و هزینه مالیات مودیان رویکرد جدیدی است که در قالب طرح برچسب گذاری مالیاتی اجرا و اجرا می شود. سامانه مالیاتی با هدف افزایش مشارکت مردم در انتخاب حوزه هزینه مالیاتی خود و آگاهی از تأثیر پرداخت مالیات بر پیشرفت پروژههای زیربنایی کشور راهاندازی شد و تاکنون توانسته 12 هزار میلیارد تومان از آن را تأمین مالی کند. پروژه های زیربنایی در کشور
علی احمدی نماینده مجلس در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران با توجه به ناکارآمدی و بی عدالتی نظام سنتی مالیاتی در کشور و لزوم اجرای رویکردی جدید در راستای تحقق تمرکززدایی در شهرهای بزرگ گفت: در کشور ما همواره مشکل اصلی در حوزه نظام مالیاتی عدم رعایت عدالت مالیاتی در دریافت و هزینه مالیات بوده است. از آنجایی که مالیات وصول شده متمرکز است، مبالغ مالیاتی وارد خزانه دولت می شود و به استان های مختلف تخصیص می یابد. متأسفانه، به این ترتیب، شهرستان های ثروتمند همیشه سهم بسیار بیشتری از مالیات را نسبت به شهرستان های فقیر و محروم دریافت می کردند.
وی افزود: به عنوان مثال بر اساس بودجه هر نماینده 30 میلیارد در اختیار دارد تا پروژه های مهم و ضروری شهر خود را پیگیری کند. شهری با جمعیت 300 هزار نفری با یک نماینده در مجلس 30 میلیارد بودجه دارد و تهران با 30 نماینده 30 برابر این شهر بودجه اختصاص داده است. بودجه مذکور برای یک پروژه بزرگ عمرانی اختصاص یافته است و با توجه به پایتخت بودن تهران، هنوز در اجرای پروژه ها با انصاف فاصله داریم.
نماینده میاندواب در خصوص نقش طرح برچسب گذاری مالیاتی در برقراری عدالت گفت: خوشبختانه طرح برچسب گذاری مالیاتی روش بسیار خوبی است که به یک الزام تبدیل شده و یکی از اصلی ترین راه های عملیاتی شدن عدالت مالیاتی در کشور است. از سوی دیگر، مؤدیان نیز خود افراد مطلعی هستند و به بهترین شکل میتوانند به صورت مستقیم و آنلاین با هماهنگی دولت، حوزه مورد نظر هزینههای مالیاتی را انتخاب و بر نتایج این هماهنگی نظارت کنند.
مؤدیان مالیاتی تاکنون 1915 پروژه را به خود اختصاص داده اند و 1323 پروژه در حوزه های حمل و نقل، زیرساخت ها، بهداشت و درمان، آموزش و تامین آب با کمک این طرح تامین مالی تکمیل شده است. احمدی در این خصوص گفت: توانمندی ها و امکانات موجود در استان های ثروتمند با استان های فقیر قابل مقایسه نیست، حتی در حوزه درمانی نیز امکانات در شهرهای بزرگ مانند تهران و اصفهان قابل مقایسه با امکانات استان های محروم است. مانند سیستان، بلوچستان و آذربایجان غربی و بگذارید کردستان را با هم مقایسه کنیم. ضرورت اجرای راهکارهایی مانند طرح مالیات در راستای برقراری عدالت کاملاً روشن است.
وی تصریح کرد: با اجرای این طرح مردم پس از پرداخت مالیات و مشاهده این که این مالیات در محدوده مورد نظر در شهر یا فرمانداری خود هزینه می شود، احساس رضایت خواهند کرد که این روند باعث رفع تبعیض ها نیز می شود، البته برای تحقق کامل عدالت و رفع آن ، برای تبعیض به زمان نیاز داریم.
آل احمدی تاکید کرد: یکی از راه های اصلی تحقق عدالت مالیاتی، تمرکز بر شفافیت در این حوزه است، به این معنا که شفافیت مبتنی بر تقارن اطلاعات محور اصلی نماد مالیاتی است. شفافیت حاصل نمی شود مگر اینکه مشخص شود مالیات ها چگونه دریافت می شود، چگونه هزینه می شود و این روند نظارت شود. بنابراین در طرح یادداشت مالیاتی توانستیم به شفافیت مبتنی بر تقارن اطلاعاتی به عنوان محور اساسی برای تعمیم در فرآیند تخصیص مالیات دست یابیم.