تاجران گوشت برای ایجاد دامپزشک در مبدا واردات زمان درخواست کردند
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز مجتبی نوروزی، رئیس سازمان دامپزشکی کشور از مصوبه هیات وزیران در خصوص ایجاد بازرسان بهداشتی در کشتارگاه های خارج از کشور خبر داد.
در این اطلاعیه تصریح شده است: جهت تسریع در ترخیص بهداشتی مرسولات، از تاریخ ابلاغ این نامه حداکثر ظرف مدت یک ماه نسبت به استقرار بازرسان بهداشتی مسئول کنترل فرآیند اقدام نمایند. انجام عملیات کشتارگاه در کلیه کشتارگاههای خارج از کشور طرف متعاهد.
احمد شاد دبیر انجمن واردکنندگان فرآورده های دامی در واکنش به ابلاغیه مجتبی نوروزی رئیس سازمان دامپزشکی مبنی بر اعزام مجدد بازرسان بهداشتی به کشورهای مبدأ واردات، واکنش نشان داد. وی اجرای آن را ظرف یک ماه امکان پذیر ندانست و اعلام کرد: مهلت یک ماهه مندرج در دستورالعمل این سازمان برای محموله هایی که ظرف یک ماه آینده به مبادی ورودی وارد کشور می شوند، اعمال نمی شود. و در واقع چهار تا شش ماه پیش تولید شده اند.» توضیح این نامه به شرح زیر است.
با مراجعه به نامه شماره 403/10/25426 مورخ 26/10/1403 این سازمان در خصوص ایجاد بازرس بهداشتی در کشتارگاه های خارج از کشور، دیدگاه انجمن واردکنندگان فرآورده های خام دامی به شرح زیر است:
1- محموله های وارداتی از آمریکای جنوبی و استرالیا حدود دو تا چهار ماه پس از تولید به بندر جبل علی می رسد و گاهی با تاخیر بیش از دو ماه به بنادر ایران حمل می شود که مدت یک ماه در دستورالعمل آن ذکر شده است. . این سازمان برای محمولههایی که در یک ماه آینده به مبادی ورودی کشور میرسند و در واقع بین چهار تا شش ماه پیش تولید شدهاند، اعمال نمیشود و اعمال این مقررات اختلالات جدی در روند واردات و تامین منابع لازم ایجاد میکند. گوشت توسط کشور و منجر به خسارات اضافی ناشی از اعمال هزینه شود. برای واردکنندگان تخلف صورت می گیرد که در این صورت این انجمن و شرکت های عضو این حق را برای خود محفوظ می دارند که در این زمینه پیگرد قانونی و قضایی را آغاز کنند.
2- با استقرار بازرسان بهداشتی در کشورهایی مانند هند، شاهد افزایش 12 تا 15 درصدی قیمت خرید برای واردکنندگان بودهایم، اما امکان اعمال این افزایش تا سقف خرید ارز به واردکنندگان وجود ندارد. یا قیمت های فروش ریالی اعلام شده توسط وزارت جهاد کشاورزی. این روند منجر به هدر رفت منابع ارزی کشور و زیان واردکنندگان خواهد شد.
3-دستورالعمل صادره از طرف جناب عالی با بخشنامه جناب آقای دکتر مخبر ریاست محترم ریاست جمهوری به شماره 43768 مورخ 12/03/1403 که اعمال مقررات جدید و تغییر در تشریفات اداری و سازمانی را تا تاریخ ممنوع اعلام نموده است. استقرار دولت چهاردهم جدی است.
4- بر اساس ماده 3 قانون بهبود فضای کسب و کار، دستگاه های اجرایی موظفند در هنگام تدوین یا اصلاح آیین نامه ها، بخشنامه ها و رویه های اجرایی، نظرات تشکل های اقتصادی ذی ربط را بررسی و لحاظ کنند. ذینفع اقتصادی , در حال حاضر تعهد واردکنندگان به رعایت قراردادهای تجاری مبادله شده با طرف های خارجی مطابق با نامه ابلاغی این سازمان در خصوص اصلاح بخشنامه ها و دستورالعمل های بهداشتی واردات گوشت قرمز نمی باشد.
5- در خصوص اصلاحیه بعدی تبصره 2 ماده 7 آیین نامه اجرایی و بند ز ماده 3 و مواد 7 و 8 و 9 قانون سازمان دامپزشکی کشور مصوب 182803 62130 ه. مورخه 10/06/1402 از طریق استقرار ناظران مقیم با اولویت بومیان همان کشور بر اعمال مفاد پروتکل های بهداشتی مذکور نظارت داشته و در صورت لزوم اقدام به نمونه برداری از موضوع ماده 9 ق. این آیین نامه در مبدا و پس از بازرسی ترخیص کالا از گمرک، این که سازمان دامپزشکی کشور قبلاً پروتکل بهداشتی را به صورت رسمی با کشورهای صادرکننده گوشت برزیل، استرالیا، کشورهای عضو اتحادیه اروپا و غیره مبادله و اجرا کرده است. و هرگونه تغییر یا اصلاح باید با رضایت کتبی طرف خارجی انجام شود و این گونه مکاتبات با شرکت های واردکننده ایرانی معتبر نخواهد بود و ضمانت لازم برای اجرا ندارد.
6- سازمان موظف است بر اساس ماده 8 آیین نامه اجرایی ماده 3 و مواد 7، 8 و 9 قانون سازمان دامپزشکی کشور، ضوابط، شرایط و مراحل لازم برای ورود و صادرات را به روز و اعلام کند. از موارد موضوع مواد 6 و 7 هر ساله و این سازمان آمادگی خود را جهت ارائه دیدگاه به منظور بررسی و به روز رسانی دستورالعمل ها و دستورالعمل های مورد نیاز در قالب تشکیل تیم تخصصی بر اساس اسناد ملی و بین المللی اعلام می دارد.
7- این سازمان و شرکتهای واردکننده هیچگونه وظیفه یا تعهد قانونی در قبال تأمین مالی اعزام و استقرار بازرسان بهداشتی جهت اطمینان از نظارت بر حاکمیت این سازمان ندارند.
مشکلات اعزام بازرسان بهداشتی به کشورهای مبدأ واردات
احمد شاد دبیر انجمن واردکنندگان فرآورده های دامی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز گفت: با توجه به اینکه در گذشته پروتکلی برای واردات گوشت قرمز از کشورهای مبدأ امضا شده بود، بدون ارسال دامپزشک ناظر، مقررات بهداشتی ما در کشور مبدا محترم است. برای اعزام مجدد بازرسان بهداشتی به این کشورها باید پروتکل یا مکاتبه جدیدی بین وزارتخانه های کشاورزی دو کشور امضا و پروتکل قبلی را لغو کنیم. پروتکل
وی افزود: از سوی دیگر باید توجه داشت که شرکت های واردکننده ایرانی به تنهایی نمی توانند ناظر دامپزشکی را به این کشورها اعزام کنند چرا که نمی توانند ویزای لازم را برای ناظران دریافت کنند.
دبیر انجمن واردکنندگان فرآورده های خام دامی ادامه داد: درخواست ما این است که بازرسان بهداشتی برای ممیزی و نظارت بر اجرای پروتکل های موجود به کشورهای مبدأ واردات اعزام شوند.
وی تصریح کرد: به ما یک ماه مهلت داده اند و تا آن زمان امکان ترخیص محموله های گوشت وارداتی طبق روال قبلی وجود دارد اما پس از این مهلت دیگر امکان ورود به کشور وجود ندارد.
شاد گفت: اداره دامپزشکی به شرکت های واردکننده اعلام کرده است که باید بازرسان دامپزشکی در کشورهای مبدأ واردات ایجاد کنند که شرکت ها قادر به انجام این کار نیستند.
گوشت رها شده در گمرک هیچ گونه مشکل بهداشتی در هنگام واردات ایجاد نمی کند
به همین دلیل مجتبی نوروزی رئیس سازمان دامپزشکی کشور در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز در پاسخ به اظهارات واردکنندگان در خصوص 15 هزار تن گوشت قرمز باقی مانده در بنادر گفت: به نظر ما. ، واردات این گوشت ها مشکلی ندارد و می توانند مدارک خود را به گمرکات کشور ارائه و محموله خود را ترخیص کنند.
وی افزود: با توجه به اینکه کالاهای موجود در گمرک قبلا تولید شده اند، مشکلی برای واردات آن وجود ندارد و با وجود عدم حضور بازرس در کشور مبدا (به دلیل رعایت پروتکل های بهداشتی با کشور مبدا) هیچ مشکلی با آنها وجود ندارد
رئیس سازمان دامپزشکی کشور ادامه داد: مقدمات واردات این محصولات در حال انجام است و به عنوان سازمان دامپزشکی تاییدیه خود را وارد سامانه می کنیم.
وی تصریح کرد: اعزام ناظران بهداشتی برای واردات از کشورهای دیگر از جمله برزیل مشکلی ندارد و بازرسان ما هم اکنون در محل حضور دارند.
نوروزی گفت: برای اعزام بازرسان بهداشتی به کشورها نیازی به پروتکل جدید یا تغییر نداریم چرا که اخیرا با وزیر کشاورزی برزیل دیدار داشتم.
absnews