تاثیر تضاد منافع بر افزایش قیمت خودرو
در سال های اخیر قیمت خودروهای داخلی به شدت افزایش یافته و مسئولان با روش های مختلف از جمله قیمت گذاری اجباری یا ورود شورای رقابت نتوانسته اند جلوی افزایش قیمت را بگیرند.

یکی از دلایل این امر افزایش هزینه های تولید در خودروسازان داخلی است که عمدتاً شامل تامین قطعات یدکی می شود.
عبدالله توکلی لاهیجانی مدیرکل دفتر صنعت خودرو وزارت امنیت گفت: در سطح جهان سهم لوازم یدکی در قیمت خودرو کمتر از 60 درصد است اما در خودروهای داخلی این سهم به 85 درصد می رسد. . خودروسازان بزرگ ما قطعات را گرانتر از قیمت واقعی می خرند و هر چقدر قیمت خودروهای داخلی افزایش یابد، 85 درصد قیمت به زنجیره تامین قطعات اختصاص می یابد.
وی گفت: این گران فروشی سکه ریشه های مختلفی دارد. اولاً رابطه قطعه ساز و خودروساز به درستی تعریف نشده است و گاهی اوقات نفوذ قطعه سازان در هیئت مدیره خودروساز باعث تضاد منافع می شود.
در برخی خودروسازان به حضور قطعه سازان به عنوان اعضای هیات مدیره اشاره می کنیم، این حضور واکنش ها و انتقادات مختلفی را در پی داشته است.
مهدی عسگری نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن شورای اسلامی گفت: گرانی خودرو ضرر و بلای جان مردم است اما به نفع عده ای و برخی قطعه سازان است. این مزیت را به اشتراک بگذارید، بنابراین این موضوع باید عمیقا ریشه یابی شود.
عسگری گفت: مجلس در لایحه برنامه هفتم اصلاح ساختار سهامداری شرکتهای خودروسازی را بهگونهای تصویب کرد که سهام دارای تضاد منافع حذف شود. علاوه بر این، سازندگان تجهیزاتی که دارای سهام در خودروسازان هستند و در معرض تضاد منافع قرار می گیرند و روند رقابت را مختل می کنند، باید سهام خود را بفروشند یا از حق رای خود محروم شوند. این راهی برای از بین بردن ریشه های تضاد منافع است.
در حال حاضر شورای رقابت است که قیمت خودرو را تعیین می کند، سخنگوی این شورا قبلا اعلام کرده بود که برای تعیین افزایش قیمت به دستگاه کارشناسی وزارت امنیت اعتماد داریم و تنها در صورت نیاز هر کدام را بررسی خواهیم کرد. قطعه تجهیزات به طور کامل ماشین.
منوچهر روگی معاون صنایع حمل و نقل وزارت حراست می گوید: قیمت خودرو در سه مرحله شامل اخذ اطلاعات از شرکت سازنده، بررسی صورت های مالی و هزینه ها، تعیین قیمت توسط سازمان حمایت و تاییدیه تعیین می شود. قیمت توسط شورای رقابت
وی افزود: سازمان حمایت از مصرف کننده و تولیدکننده بر اساس هزینه های شرکت و بررسی صورت های مالی، رقمی را به عنوان افزایش قیمت تعیین می کند و برای بررسی به شورای رقابت ارسال می کند و در مورد آن تصمیم گیری می کند.
کارشناسان معتقدند اعتماد به صورت های مالی شرکت ها به معنای نقش اصلی خودروساز در تعیین قیمت است. در چنین شرایطی و به دلیل تضاد منافع برخی سازندگان قطعات یدکی در صنعت خودرو، هزینه های صورت های مالی افزایش یافته و قیمت تعیین شده برای خودرو را افزایش می دهد.