وی گفت: طی چند ماه گذشته، تحولات داخلی پاکستان به ویژه در دو مقوله اقتصادی و مبارزه با فساد، نگرش بازیگران ملی از جمله احزاب بزرگ سیاسی و ارتش و سایرین را برانگیخته است. بازیگران تاثیرگذار در صحنه بین المللی نظام به عمران خان، دولت و حزب او. موقعیت عمران خان در داخل پاکستان تا حدی متزلزل خواهد شد.
این پژوهشگر ارشد و تحلیلگر مسائل منطقه در پایان درباره تاثیر تحولات پاکستان بر روابط این کشور و ایران گفت: هرگونه تغییر حکومت در پاکستان نمی تواند منجر به تغییرات بزرگ، گسترده و راهبردی در سیاست خارجی پاکستان شود. روابط با ایران؛ چرا که همه احزاب پاکستانی به نوعی نگاه تقریباً یکسانی به ایران در چارچوب منافع و رویکردهای کلان سیاست خارجی دارند. این روابط ممکن است بسته به احزاب مختلف منجر به تغییرات تاکتیکی شود، اما در رویکرد کلان به سیاست خارجی پاکستان همواره نگاه منسجم و یکسانی به ایران وجود داشته است. حتی در صورت کودتای نظامی، در صورت روی کار آمدن حزب مردم، ممکن است تمایل بیشتری برای افزایش روابط با ایران در پاکستان وجود داشته باشد و از سوی دیگر، در صورت روی کار آمدن حزب نواز، ممکن است تمایل کمتری وجود داشته باشد. این به معنای چالش گسترده در روابط با ایران نیست، بلکه امنیت سیاسی ملی و منافع ژئوپلیتیکی پاکستان در برابر ایران ایجاب میکند که مقامات پاکستانی همچنان درجاتی از روابط با ایران را حفظ کنند.
فرزاد رمضانی بونش در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با اشاره به تحولات اخیر پاکستان اظهار کرد: قبل از روی کار آمدن عمران خان در پاکستان، پدیده ای در ساختار سیاسی دو حزبی پاکستان وجود داشت، اما عمران خان موفق شد این سنت سیاسی را در داخل پاکستان بشکند و در عمل حزب عمران خان (تحریک انصاف) توانست با سوء استفاده از ضعف های سیاسی دو حزب اصلی مردم و مسلم لیگ و همچنین سابقه ورزشی عمران خان موقعیت خود را در داخل پاکستان تثبیت کند. و بخش بزرگی از مجلس و دولت قدرت را در این کشور به دست بگیرند.
رمضانی بونش با اشاره به نقش دولت های خارجی مانند عربستان سعودی و آمریکا در تحولات اخیر پاکستان گفت: در حوزه سیاست خارجی، عمران خان در سال های اخیر به دنبال ایجاد توازن بین سیاست خارجی خود در منطقه بوده است. ایران و عربستان سعودی و در گستره نظام بین الملل بین آمریکا و چین و همچنین افزایش روابط با روسیه; این دیدگاه برخی از بازیگران منطقه ای و بین المللی را به انتقاد از سیاست خارجی پاکستان کشانده است که از نظر عمران خان این است که آنها با اعمال فشار بر سیاست خارجی پاکستان به دنبال مداخله در امور داخلی پاکستان هستند.
وی افزود که تشدید اختلافات میان پاکستان و آمریکا بر سر افغانستان نیز باعث شده است که برخی از بازیگران منطقه ای و بین المللی به حمایت مخالفان از دولت عمران خان توجه کنند و از حمایت آنها از مخالفان دولت استفاده کنند. عمران خان و حزب او بر این دیدگاه تاکید کرده اند که برخی از بازیگران خارجی، یعنی آمریکا و احتمالا عربستان سعودی، به دنبال افزایش فشار بر دولت و حتی حمایت از سقوط دولت هستند. حتی در داخل پاکستان نیز شایعاتی مبنی بر برکناری آقای عمران خان از قدرت و ترک این کشور شنیده می شود.
absnews
رمضانی بونش احتمال کودتای نظامی ارتش پاکستان را نیز مطرح کرد: «امکان کودتای نظامی در پاکستان همیشه وجود داشته است. اگرچه ارتش پاکستان از هرگونه مداخله در امور سیاسی و تنشهای سیاسی اخیر در این کشور فاصله گرفته است، اما به نظر میرسد هنوز اهرمی از قدرت نظامی در پاکستان وجود دارد و بسیاری در داخل و خارج از پاکستان فکر میکنند هیچ تغییر عمدهای رخ نمیدهد و اکثر آنها اتفاق نمیافتند. . در داخل پاکستان بدون رای مثبت و نظر ارتش. باید منتظر رویکرد ارتش باشیم، اگر در چند ماه آینده شاهد تغییراتی بر خلاف نظر ارتش باشیم، ارتش قطعاً کودتا خواهد کرد، اما اگر تغییر بر خلاف رویکردهای کلان ارتش پاکستان نباشد. رویکرد ارتش فشار سیاسی ساده خواهد بود.
این پژوهشگر و تحلیلگر ارشد مسائل منطقه با اشاره به فرصت 90 روزه عمران خان برای برگزاری انتخابات پارلمانی خاطرنشان کرد: در پاکستان دولت آینده وجود دارد. اما امروز به نظر می رسد نوعی تقسیم حداقلی در پاکستان وجود دارد. اگر عمران خان این شکاف را کم کند و متحدان سابق خود را تا حدودی گرد هم آورد، می تواند در انتخابات بعدی نیز پست خود را حفظ کند.
یک پژوهشگر و تحلیلگر ارشد مسائل منطقه با اشاره به تاثیر تحولات پاکستان بر روابط این کشور با ایران گفت: دولت عمران خان اگرچه واقعاً نتوانست روابط خود را با ایران افزایش دهد مگر در زمینه های سیاسی و امنیتی، اما در وضعیت کنونی هرگونه تغییر حکومت در پاکستان تنها می تواند منجر به تغییرات اساسی، استراتژیک و گسترده در روابط خارجی پاکستان با ایران شود.
این پژوهشگر و تحلیلگر ارشد با اشاره به رد هرگونه نقش در تحولات اخیر پاکستان که منجر به انحلال مجلس ملی پاکستان و عدم رای اعتماد به عمران خان در مجلس شد، گفت: وی این کار را نکرد. در این تحولات نقش دارند، اما برخی از تحلیلگران پاکستانی احتمال کودتا را مطرح کرده اند و استدلال می کنند که فشار گسترده بر عمران خان بدون نظر نهایی ارتش ممکن نبود.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز