فرهاد اردلان، فیزیکدان ذرات. وی استاد ممتاز دانشگاه شریف، رئیس سابق پژوهشکده فیزیک در مؤسسه علوم پایه و از اعضای برجسته انجمن فیزیک آمریکا است. وی مطالعات گسترده و ارزشمندی در زمینه نظریه ریسمان انجام داده است. در این مقاله با آنها بیشتر آشنا خواهیم شد.
آموزش و پرورش فرهاد اردلان
فرهاد اردلان در تاریخ 20 آبان 1318 متولد تهران. دوران کودکی او مصادف بود با جنگ جهانی دوم و مشکلات زندگی و بهداشتی بسیاری برای مردم آن زمان. اما این عوامل هرگز باعث نشد که او از تلاش برای رسیدن به اهدافش دست بردارد. او یکی از شاگردان ممتاز بود و حتی توانست در ۲۴ سالگی مدرک لیسانس فیزیک را از دانشگاه بگیرد.کلمبیا» برای دریافت در آمریکا. اردلان سرانجام برای اخذ مدرک دکتری به دانشگاه دولتی رفت.پنسیلوانیااو در سی سالگی دکترای فیزیک خود را گرفت.
بازگشت به ایران و تدریس در دانشگاه
اردلان پس از اخذ دکترای خود در سال 1349 به ایران بازگشت و به عنوان استادیار در دانشگاه شریف مشغول به کار شد. وی تا سال 1357 در این زمینه و همزمان در دانشگاه به فعالیت خود ادامه دادییل“آمریکا و دانشگاه”نیویورک” که در “استونی بروکاو به عنوان استاد مدعو فیزیک تدریس می کرد.
اردلان از سال 1357 تا 1361 در دانشگاهمازندراناو به عنوان دانشیار به کار خود ادامه داد. پس از این مدت به دانشگاه شریف بازگشت و تا سال 1388 در این دانشگاه به عنوان استاد به تدریس و تحقیق پرداخت.
این در حالی است که فرهاد اردلان از سال 1367 تا 1370 ریاست دانشکده فیزیک دانشگاه شریف را نیز بر عهده داشت و علاوه بر تدریس و تحقیق در این دانشگاه، از سال 1374 تا 1382 در این دانشگاه نیز فعالیت داشت.سینسیناتیاو به عنوان استادیار در ایالت اوهایو آمریکا تدریس کرد.
اردلان در سال 1368 به عنوان فیزیکدان به عضویت پژوهشگاه علوم پایه تهران درآمد و از سال 1372 تا 1375 و مجدداً از سال 1377 تا 1383 رئیس پژوهشکده فیزیک پژوهشگاه علوم پایه بود. سپس برای مدت طولانی پنج سال وی به عضویت هیئت امنای این پژوهشکده درآمد.
تحقیق فرهاد اردلان
فرهاد اردلان در زمینه های نظریه ریسمان و نظریه میدان کوانتومی تدریس، مطالعه و تحقیق می کند. او به ویژه بر نظریه ها تمرکز کردمیدان مولفه نامتناهیراه حل های کلاسیک در نظریه میدان متمرکز هستند. اردلان یکی از اولین فیزیکدانانی است که نظریه ریسمان را تدوین کرد.تئوری فرار” پرداخت کردن.
همانطور که فرهاد اردلان کشف کرد،هندسه جابجاییاو به نظریه ریسمان کمک کرد. او ناهنجاریها را در نظریه گروه جابجایی و دوگانگی میدان ریسمان بررسی کرد.
یکی دیگر از زمینه های مطالعاتی و کمک های اردلان به فیزیک مدرن، تحقیقات او در زمینه “نظریه یانگ میل«ر» بود و این نظریه یکی از شاخه های «نظریه دامنه“، که به پیوندهای هسته ای در نظریه میدان کوانتومی می پردازد. همچنین به صورت تئوری مورد مطالعه قرار می گیردابر گرانشو این بود
اردلان در کنار فیزیکدانان مانندردا المنصوری“و”مهدی کلشانیآنها به عنوان یکی از مهندسین اصلی در رشته فیزیک نظری در ایران شناخته می شوند. فرهاد اردلان در کنارش استحسام الدین العرفعیرضا منصوری برای اولین بار در سال 1380 هجری شمسی پیشنهاد همکاری ایران با سازمان تحقیقات هسته ای اروپا را مطرح کرد.آژیرنشان داده شد که با مسئولان این مؤسسه آشنا بودند و تلاش آنها در نهایت باعث شد که فیزیکدانان ایرانی به روی آزمایش های این مرکز تحقیقاتی باز شوند.
مطالعات و تحقیقات فرهاد اردلان در زمینه های فوق منجر به چاپ ده ها مقاله در مجلات معتبر فیزیک شده است. وی در این مطالعات همکاری گسترده ای با اساتید و دانشجویان فیزیک نظری داشت که نشان دهنده نقش محوری وی در این زمینه در ایران است.
دستاوردها و افتخارات
دکتر فرهاد اردلان در سال ۱۳۷۸ هجری شمسی این جایزه را دریافت کردالخوارزمیدر سال 2000 به عضویت آکادمی جهانی علوم درآمد.TWASاو همچنین از سال 1992 تا 1996 یکی از اعضای برجسته بود.مرکز بین المللی فیزیک نظری(ICTP) بود.
در سال 1388 فرهاد اردلان به عنوان یکی از اعضای برجستهانجمن فیزیک آمریکا(APS) انتخاب شده است. این انجمن در اطلاعیه خود اعلام کرده است که به دلیل مشارکت موثر و پیشرو در استفاده از هندسه بدون جابجایی در نظریه ریسمان و نظریه های متریک و همچنین به دلیل پیشتازی در مشارکت فیزیکدانان ایرانی در پروژه های بین المللی از جمله:برخورددهنده بزرگ هادروننقش او در برنامه های فیزیک در خاورمیانه او را به عضوی برجسته تبدیل کرد.
فرهاد اردلان اکنون بازنشسته است. دستاوردهای او در فیزیک نظری در ایران فراتر از کار شخصی است و بسیاری از دانشجویانی که در این زمینه با او کار کردند توانستند در آینده به دستاوردهای بزرگی دست یابند.
دیدگاه ها و نظرات دکتر فرهاد اردلان در مورد علم و دانشگاه
فرهاد اردلان یکی از تنها منتقدان مقاله نویسی است. اعتقاد بر این است که در بیشتر دانشگاه ها مقالات تولید می شود نه علوم. زیرا اکثر مقالات دانشگاهی به پیشرفت های چشمگیری در علم منجر نمی شوند.
به نظر وی تمرکز بر موضوع باعث می شود توجه از کیفیت کار علمی به کمیت آن سوق پیدا کند و این امر منجر به افت کیفیت دانشگاه می شود. یک نکته جالب این است کهپیتر هیگز“، یکی از بزرگترین فیزیکدانان نظری معاصر، تنها 11 مقاله منتشر کرد.
اما علاقه به تعداد مقالات در دانشگاه ها باعث شده است که سالانه صدها مقاله نوشته شود که هیچ یک از آنها به اندازه یکی از بزرگترین و مهم ترین مقالات دنیای علم تأثیر نداشته باشد. بدتر از آن، تاکید بر کمیت منجر به نرخ بالای سرقت ادبی در مقالات علمی شده است.
به گفته فرهاد اردلان، اصلاح شرایط دانشگاه ها راه مهمی برای برون رفت از شرایط کنونی است. اما ساختار دانشگاه بسیار قدیمی است و تقریباً غیرممکن است که تغییر کند. بنابراین روش پیشنهادی او ایجاد مؤسسات و مراکز جدید مستقل از دانشگاه های موجود برای علوم فیزیکی است.
نظر فرهاد اردلان در مورد نظریه ریسمان
فرهاد اردلان می گوید مرگ برادر بزرگترش در کودکی پرسش مرگ و زندگی را مطرح کرد و مسئله هستی و نیستی دغدغه اصلی او شد. دانش فیزیک در دبیرستان او را به ادامه این رشته در دانشگاه علاقه مند کرد. زیرا او به این باور رسید که فیزیک می تواند پاسخی برای سؤالات اساسی او داشته باشد.
یکی از شکاف های اساسی در فیزیک، شکاف بین دنیای کوانتومی بسیار کوچک و جهان بسیار بزرگ است. در جهان، قوانین انیشتین بر گرانش حاکم است، در حالی که این قوانین با نظریه کوانتومی قابل تطبیق نیستند. نظریه ریسمان راه حلی رایج است که نوید آشتی دادن نیروی گرانش را با دیگر نیروهای بنیادی جهان و ایجاد وحدت بین تمام نیروهای جهان را می دهد.
اردلان معتقد است که فیزیک با کمک این نظریه می تواند به پرسش های اساسی بشریت پاسخ دهد. اگرچه نظریه وحدت هنوز به صورت جامع و قابل قبولی ارائه نشده است، اما اردلان معتقد است که این نظریه روزی به تحولی اساسی در قوانین فیزیک و شناخت ما از کیهان منجر خواهد شد.
آخرین کلمه
بیوگرافی استاد فرهاد اردلان را در این مطلب مرور کردیم. با تحصیلات، تدریس، علایق و دستاوردهای دکتر فرهاد اردلان آشنا شدیم. او نه تنها یکی از فیزیکدانان نظری بزرگ در سطح بین المللی است، بلکه با تلاش و تحقیق خود در زمینه تدریس و تحقیق در این زمینه در ایران، توانست علم فیزیک را در دانشگاه های کشور توسعه دهد و نسل موفق فیزیکدانان بزرگ به ایران و جهان. یکی از افتخارات کنونی ایران است.
سوالات رایج
دکتر فرهاد اردلان در زمینه نظریه ریسمان و میدان های کوانتومی تحقیق می کند. وی همچنین مطالعاتی در زمینه نظریه ابر ریسمان و ابر گرانش دارد.
او به دلیل کشف کاربرد هندسه بدون جابجایی در نظریه ریسمان و همچنین به دلیل تلاش برای همکاری با فیزیکدانان ایرانی در پروژه های بین المللی به عضویت برجسته انجمن فیزیک آمریکا درآمد.
منبع خبر: https://digiato.com/interdisciplinary/farhad-ardalan-biography
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز