07:38 – 8 سپتامبر 1403 ق
بر اساس آمارهای اعلام شده، 60 تا 70 درصد صنعت دام و طیور برای تامین نهاده های دامی وابسته به منابع خارجی است که به این معناست که سالانه بین 7.5 تا 8.5 میلیارد دلار ارز برای واردات نهاده های دامی از کشور برداشت می شود. نهادههای دامی که وزارت جهاد کشاورزی با تغییر کشتهای علوفهای از تابستان به قشلاق، تغییر آرایش کشت و اجرای کشت فراسرزمینی با هدف کاهش خروج ارز از کشور تغییر داد.
بر اساس آمار سالانه طیور و نهاده های پروتئین سفید و قرمز این رقم حدود 21 میلیون تن شامل 10 میلیون تن ذرت، 5 میلیون تن سویا و 7 میلیون تن جو شامل 1 میلیون تن ذرت است. 4 میلیون تن جو و 300 هزار تن سویا در داخل تولید می شود و مابقی از طریق واردات تامین می شود.
مسعود ترابی، رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران گفت: به منظور استفاده بهینه از آب و انرژی در حدود 800 هکتار از اراضی، الگوی کشت علوفه زمستانه با مشارکت در حال اجرا است. بخش خصوصی است تا با تغییر الگوی کشت علوفه کم آب بتوانیم افزایش سطح در واحد تولید کنیم. با توجه به شرایط اقلیمی، قصد داریم برای افزایش بهره وری آب و جلوگیری از بروز مشکل در تامین علوفه، کشت را به سمت کشت های زمستانی پیش ببریم.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران با بیان اینکه استان تهران دارای بیشترین سطح زیر کشت ذرت علوفه ای در کشور است، گفت: به منظور تغییر الگوی کشاورزی بیش از 6 هزار هکتار است و افزایش بهره وری آب، همکاری خوبی با بخش خصوصی وجود دارد، بنابراین در این روش جدید کشاورزی، مصرف آب بیش از 35 درصد کاهش می یابد.
واردات سالانه کشور 18 میلیون تن نهاده های دامی است
مهدی نهاوندی عضو هیئت مدیره اتحادیه واردکنندگان نهاده های دام و طیور گفت: طبق آمار سالانه بین 15 تا 18 میلیون تن نهاده های دامی شامل ذرت، جو و کنجاله سویا با احتساب فرآوری شده صادر می شد. حبوبات یا کنجاله ای که به کشور وارد می شود، نرخ ارز سالانه این اقلام تا حدودی متفاوت است
به گفته وی، طی دو سال گذشته به دلیل جنگ در اوکراین شاهد افزایش بی سابقه قیمت جهانی این اقلام بودیم تا جایی که مصرف ارزی این اقلام به بیش از 8.5 میلیارد دلار رسید اما اکنون جهانی است. قیمت ها کاهش یافته است و طبیعی است که ارز وارداتی این اقلام تحت تاثیر قرار گیرد.
نهاوندی با اشاره به اینکه ذرت بیشترین سهم وارداتی را در نهاده های دامی دارد، افزود: طبق آمار سالانه بین 10.5 تا 11 میلیون تن ذرت وارد کشور می شود و به همین دلیل بیشترین سهم واردات را در بین نهاده های دامی دارد. .
وی ادامه داد: با توجه به شرایط مساعد تولید جو کشور، سالانه 3.5 میلیون تن از کسری کشور وارد می شود و همچنین سالانه 3.5 تا 5 میلیون تن آرد سویا داریم که بخشی از آن به صورت بذر و بخشی به صورت آرد استخراج می شود.
یکی از اعضای هیات مدیره فدراسیون واردکنندگان نهاده های دام و طیور با بیان اینکه تامین نهاده های دامی برای تامین امنیت غذایی و مصرف سرانه پروتئین در جامعه ضروری است، تصریح کرد: دولت ها از تاثیر افزایش موقت قیمت های جهانی در کاهش جلوگیری کردند تولید و مصرف از طریق سیاست گذاری، البته نوسانات قیمت ها در بازارهای جهانی بر مصرف فردی و دسترسی جامعه به پروتئین حیوانی تاثیر دارد.
نهاوندی با اشاره به تاثیر کشاورزی فراسرزمینی بر کاهش واردات نهاده های دامی گفت: سیاست کشاورزی فراسرزمینی هیچ تاثیری بر ارز واردات این مواد نداشته و نخواهد داشت چرا که با وجود این سیاست در کشور، هیچ گاه نداشته ایم. واردات ارزان تری از اینجا شاهد نبوده و نبوده ایم.
بر اساس آمار سال گذشته حدود 26 میلیون تن انواع محصولات کشاورزی از جمله نهاده های دامی وارد کشور شد و در برنامه هفتم امکان تامین 10 میلیون تن نیاز کشور از طریق کشاورزی خارج از مرزها وجود دارد.
کاهش 60 درصدی واردات نهاده و جایگزینی و حمایت از تولید داخلی
منصور بوریان رئیس شورای تامین کنندگان دام گفت: امکان جایگزینی نهاده ها در حوزه دام وجود دارد به شرطی که تولید نهاده را برای تولیدکننده تضمین کنیم تا نگران این موضوع نباشد. به عنوان مثال، جو سهم زیادی در خوراک دام دارد و پتانسیل افزایش تولید را دارد به شرطی که تهیه آن با قیمت مناسب مانند گندم در کشور تضمین شود.
به گفته وی، به دلیل تضمین قیمت مناسب گندم، بخشی از کشاورزان به تولید این محصول روی آورده اند، در حالی که با حمایت کشاورزان ظرفیت تولید بیشتر جو، یونجه و علوفه در کشور وجود دارد. که در نهایت منجر به کاهش نرخ ارز از کشور شد
بوریان با بیان اینکه امکان کشت نهاده های دامی در فصول مختلف کشاورزی وجود دارد، تصریح کرد: با تولید بومی جو می توان 50 تا 60 درصد نیاز صنعت دامداری را تامین کرد و این امر جز با حمایت از مزارع و حمایت از آن محقق نمی شود. بخش کشاورزی یک سیاست حمایتی در این بخش در حال تحقق است
رئیس شورای تامین کنندگان دام با تشریح اینکه بیشترین میزان نهاده های وارداتی به ذرت و جو اختصاص دارد، گفت: در محصولاتی مانند ذرت و جو امکان تولید و خودکفایی وجود دارد اما به دلیل عدم برنامه ریزی انجام شده است. و حمایت از خرید، تولید پاسخگو نیست، در حالی که با حمایت وزارت جهاد شهید، کاهش وابستگی به نهاده ها، ورود ارز و رشد تولید وجود دارد که در این صورت میزان وابستگی به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.
از آنجایی که واردات نهاده های دامی گاهی با مشکلاتی مواجه می شود، کاهش وابستگی صنعت دام و طیور به تامین نهاده های دامی از اهمیت بالایی برخوردار است، بنابراین باید تولید برخی نهاده ها که دارای ظرفیت داخلی هستند انجام شود تا شاهد مقادیر کمتری از نهاده های دامی باشیم. خروج ارز از کشور
خبرنگار: آزاده محبی