بیش از 8 هزار روستا در معرض سیل هستند
در برنامه گفتگوی ظهر امروز، موضوع تاثیر سیل بر آبخیزداری و افزایش ذخایر آب با حضور حسن وحید معاون آبخیزداری کشور مورد بررسی قرار گرفت.
حسن وحید معاون آبخیزداری کشور گفت: هفته گذشته طی یک ساعت و نیم تنها 30 میلی متر باران در جاده چالوس بارید که باعث خسارت و جاری شدن سیل در مناطقی شد که میانگین بارندگی در طول سال در این مناطق 800 بوده است. میلی متر در یک ساعت 30 میلی متر باعث سیل می شود.
وی افزود: به عنوان یک قاعده کلی اجرای آبخیزداری در کشور حجم زیادی از سیل را به خود اختصاص می دهد. امروزه بسته آبخیزداری در کشورهای پیشرفته مهمترین راه حل برای مقابله با فرسایش خاک است.
به گفته وحید، بیش از 8 هزار روستا در معرض سیل و متأسفانه 25 میلیون هکتار از مناطق مرزی نیز در معرض سیل قرار دارند.
معاون آبخیزداری سازمان جنگل ها با بیان اینکه اجرای عملیات آبخیزداری و مدیریت مخازن آب زیرزمینی منجر به کاهش 70 درصدی خسارت سیل می شود، تصریح کرد: اجرای این فرآیند منجر به پر شدن 600 مترمکعب سطح آب زیرزمینی می شود. کاهش شش تا هشت تنی فرسایش خاک در هکتار.
معاون آبخیزداری سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: در حال حاضر میزان فرسایش خاک در کشور حدود 15.4 دهم تن است که با اجرای آبخیزداری حدود 9 تن کاهش می یابد. مدیریت و به حالت طبیعی خود می رسد. میزان فرسایش نیز در زمینه برداشت آب باران به طور متوسط می تواند حدود 530 متر مکعب در هکتار برداشت کند و مهمتر از آن می تواند سرعت سیل را تا 70 درصد کاهش دهد.
وحید بیان کرد: تاکنون حدود 32 میلیون هکتار پروژه آبخیزداری در کشور اجرا شده و حدود 90 میلیون هکتار نیز توسعه یافته است که 20 میلیون هکتار آن آماده اجراست. به خدا در روز هفتم. شورای اسلامی گفت که در برنامه هفتم می توانیم آبخیزداری را در 120 میلیون هکتار اجرا کنیم.
وی بیان کرد: حجم بارندگی در کشور بیش از 400 میلیارد مترمکعب است و حدود 100 میلیارد مترمکعب بارندگی مصرف می شود و 300 میلیارد مترمکعب به این صورت هدر می رود، تبخیر می شود و یا دور از دسترس است. مهمترین کارکرد پروژه آبخیزداری این است که بخشی از این میزان 300 میلیارد متر مکعب آب در قالب طرح های مختلف قابل استحصال است.
به گفته وحید کسری، کسری مخازن زیرزمینی طبق آمار وزارت نیرو 140 میلیارد مترمکعب است و اگر طرح آبخیزداری در سطح 90 میلیون هکتار اجرا کنیم، بیش از 50 میلیارد مترمکعب آب خواهد بود. قابل استخراج است. هر سال.
وحید گفت: بیش از 450 شهر و 8 هزار و 650 روستا در کشور در معرض خسارت سیل و تهدید سیل هستند و اگر بخواهیم مناطق بحرانی را اندازه گیری کنیم بیش از 10 میلیون هکتار از مناطق بحرانی و حدود 17 میلیون هکتار از مناطق بحرانی وجود دارد. هنوز در معرض خطر از نظر سیلابی شرایط متوسطی دارند.
وی بیان کرد: یکی از مهم ترین آسیب ها بحث فرسایش خاک است که متاسفانه بیش از 3 برابر میانگین جهانی در کشور ما یعنی حدود 15.4 دهم تن در هکتار فرسایش خاک در کشور است که نشان دهنده آن است. با یک سری اقدامات آبخیزداری می توانیم آن را به حدود 70 کاهش دهیم. درصد این خسارات را در سطح حوضه خود کاهش دهیم.