بیش از 600 هزار نفر در کشور از چک الکترونیکی استفاده می کنند
تاکنون ۱۲ بانک از جمله صادرات، بازرگانی، پارسیان، رفاه، کشاورزی، پاسارگاد، قصاص حسنه رسالت، ملت، گردشگری، توسعه صادرات، توسعه تعاون و بانک های ملی به سامانه شکاد (سامانه چک دیجیتال ایمن) متصل شده اند. ; سرویس چک الکترونیکی در 21 نوامبر 1401 هجری شمسی آشکار شد این نوع چک نیز مشمول قوانین و مقررات مربوط به چک های کاغذی بود.
چک الکترونیکی امینه نادال زاده مدیر اداره توسعه و تنظیم نظام های پرداخت بانک مرکزی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ای بی اس نیوز، اظهار کرد: در حال حاضر بیش از 600 هزار نفر در کشور از چک دیجیتال استفاده می کنند. تاکنون بیش از 316 هزار فقره چک الکترونیکی در کشور صادر شده است.
این مسئول همچنین تصریح کرد: تاکنون 12 بانک به چکاد (سامانه غربالگری دیجیتال امن) متصل شده و غربالگری دیجیتال را فعال کرده اند و بانک هایی مانند مسکن، اختاز نوین و قرض الحسنه مهر ایران نیز در مراحل پایانی فرآیند هستند. از پیوستن به سیستم چکاد
این ابزار پرداخت که باید ظرف سه سال آینده جایگزین چک های کاغذی شود و در همین راستا مهران محرمیان معاون فناوری های نوین بانک مرکزی در جمع خبرنگاران با تاکید بر این نکته گفت: عملیات چک الکترونیکی در 12 بانک انجام می شود. و بسیاری از بانک ها در لیست انتظار چک قرار داده اند، اما در نهایت طی سه سال آینده، چک های کاغذی حذف خواهند شد. در حال حاضر حدود 300 هزار فقره چک الکترونیکی در شبکه بانکی واریز شده و هنوز نرخ واریز چک به یک درصد نرسیده و بیشتر چک ها همچنان کاغذی هستند.
وی پیشتر اعلام کرده بود: زیرساخت های فنی چک الکترونیکی در تمامی 30 بانک کشور به طور کامل فراهم شده است. یعنی همه بانک ها چک های الکترونیکی بانک های دیگر را می پذیرند و نقد می کنند.
کاهش حضور مشتریان در شعب بانک ها با چک الکترونیکی
چک الکترونیکی با هدف کاهش حضور مشتریان در شعب بانک ها صورت می گیرد و در همین راستا الفرزانی کارشناس اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ای بی اس نیوز به آن اشاره کرد و گفت: این نوع چک جادوی خاص خود را دارد. . از مزایای آن می توان به تسریع در صدور چک بدون نیاز فیزیکی در شعب، رفع دخالت، تصرف و جعل توسط دارنده چک و کاهش مراجعه حضوری اشاره کرد. صدور چک الکترونیکی و استفاده از فناوری اطلاعات در عملیات مبادلاتی باعث کاهش هزینه های مبادلاتی می شود. همچنین می تواند تسریع و شفافیت در معاملات را به همراه داشته باشد که می تواند به اقتصاد کشور کمک کند.
الزام بانک مرکزی در قبال بانک ها برای پذیرش چک های الکترونیکی سایر بانک ها در سامانه دسته چک بین بانکی
در ادامه، آمنه نادال زاده، مدیر توسعه و ساماندهی نظام پرداخت بانک مرکزی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ای بی اس نیوز، گفت: چک الکترونیکی محصولی است که مشتریان بانک را بی نیاز می کند. شبکه به شعبه مراجعه کند و تمامی مراحل آن به صورت حضوری انجام شود.» .
وی می گوید: فرد متقاضی دسته چک می تواند دسته چک را به همراه بانک یا اینترنت بانک خود درخواست کند و پس از بررسی های لازم، تعداد برگ چک به همراه هویت صیاد در اختیار وی قرار می گیرد. سپس فرد می تواند در موبایل بانک یا اینترنت بانک چک صادر کند و آن را به کیف پول گیرنده ارسال کند. در همین راستا بانک مرکزی تمامی بانک ها را موظف به پذیرش چک های دیجیتالی سایر بانک ها در سامانه چکاوک کرد.
توسعه و پذیرش چک های الکترونیکی بین بانک ها توسط سایر بانک ها که به گفته مسئولان و کارشناسان بسیار حائز اهمیت است و منجر به کاهش حضور فیزیکی مشتریان در شعب بانک ها می شود که بانک مرکزی بانک ها را موظف به انجام آن کرده است. در نهایت باید منتظر ماند و دید کدام بانک ها چراغ بعدی را برای ارائه خدمات چک الکترونیکی به مشتریان روشن می کنند؟
خبرنگار: کیمیا گولیبور