بیش از ظرفیت فرودگاه داریم/ فرودگاه مهرآباد خالی ماند
انتهای پیام
سیدی گفت: نیازمند توسعه فرودگاه های بزرگ هستیم، البته فرودگاه جدیدی ساخته نمی شود زیرا بیش از ظرفیت ناوگان فرودگاهی موجود داریم. بنابراین، ما نه نیاز به فرودگاه جدید داریم و نه مجوز قانونی برای ساخت فرودگاه جدید داریم. مگر اینکه دولت تصمیم به ساخت فرودگاه چابهار بگیرد.
مدیرعامل شرکت فرودگاه ها با بیان اینکه نیازمند توسعه فرودگاه های بزرگ هستیم گفت: البته فرودگاه جدیدی ساخته نمی شود زیرا بیش از ظرفیت ناوگان فرودگاهی موجود داریم.
سیدی ادامه داد: 10 پروژه فرودگاهی به ارزش 450 میلیارد تومان در دهه فجر افتتاح می شود و تا هفته دولت در سال آینده حدود 1800 میلیارد تومان پروژه در دست اجرا خواهیم داشت. همچنین افتتاح فرودگاه گناباد پس از 30 سال از آن دست پروژه هایی است که در دهه فجر به بهره برداری می رسد. ساخت رادار 24 میلیارد تومانی با کمک جوانان دانشگاه صنعتی اصفهان نیز به عنوان طرح دانش پایه صنعت هوانوردی در دست اجراست.
سیدی خاطرنشان کرد: مشکل ما این است که کسانی که نفس فرودگاه را گرفته اند زمین را آزاد نمی کنند، 70 درصد زمین برای ساخت ترمینال جدید رایگان است و 30 درصد باقی مانده باید آزاد شود. ما مسئول نگهداری و توسعه 53 فرودگاه هستیم. در زمینه ناوبری، خدمات هوایی را با سیستم های راداری و کمک ناوبری ارائه می دهیم که به حدود 120 هواپیما می رسد. از ابتدای سال تاکنون 24 میلیون مسافر در این 53 فرودگاه جابهجا کردهایم که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 30 درصد افزایش داشته است.
مدیرعامل شرکت فرودگاه ها ادامه داد: سالانه 16 میلیون مسافر در یک فضای ترمینال کوچک به فرودگاه مهرآباد سفر می کنند، به همین دلیل به دنبال احیای فرودگاه مهرآباد هستیم تا ترمینالی در خور مردم و سیستم بسازیم. در نظر داریم یک ترمینال 100 هزار متری بسازیم، شش ماه طول می کشد تا طراحی انجام شود و در هفته دولت سال آینده شروع به ساخت ترمینال خواهیم کرد.
به گزارش ای بی اس نیوز، حمیدرضا سیدی درباره موانع ساخت ترمینال 100 هزار مسافری مهرآباد اظهار کرد: فرودگاه مهرآباد در سال 1307 ساخته شد اما از 700 هکتار زمین اولیه تنها 107 هکتار در اختیار این فرودگاه است. هواپیماهای دیگر در آن سالها بیش از 90 درصد قطعات فرودگاه را تصاحب کردند در حالی که هدف اصلی از ساخت فرودگاه مهرآباد استفاده مسافران و مردم بود.
وی ادامه می دهد: در سال 1337 ترمینال مهرآباد به بهره برداری رسید و از این سال ترمینال هایی با پلاک کورس به این فرودگاه اضافه شد، تا کنون سوله های صنعتی مانند ترمینال های 4 و 6 از فرودگاه وجود دارد که این دو ترمینال به صورت موقت می باشد. برای ساخت ترمینال مناسب برای فرودگاه مهرآباد تاسیس شد، اما از دهه هفتاد این اتفاق نیفتاده است. فرودگاه مهرآباد 15 سال فقیر و ضعیف باقی ماند، در تمام پایتخت های کشورهای بزرگ، اولین فرودگاه توسعه یافت و دو فرودگاه دیگر ساخته شد، اما فرودگاه قدیمی پایتخت ایران ضعیف باقی ماند.