00:00 – 08 مهر 1403
نظرسنجیهای سطح بازار نشان میدهد که التهاب بازار شکر نسبت به هفتههای اخیر تا حدودی کاهش یافته است، اما با در دسترس بودن شکر تولید داخل در روزهای آینده و تشدید کنترل، به طور کامل برطرف نشده است و انتظار میرود شکر به قیمت مصوب فروخته می شود تا به دست مصرف کننده برسد.
بر اساس آمار سالانه نیاز به 2 میلیون و 200 تا 2 میلیون و 300 هزار تن شکر وجود دارد و به گفته مسئولان سازمان وزارت جهاد کشاورزی، 75 تا 80 درصد شکر مورد نیاز در داخل تولید می شود و به همین دلیل ما یک قدم با خودکفایی فاصله دارند.
بر اساس سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری، خودکفایی در تولید چغندرقند به عنوان یکی از محصولات اساسی در برنامه هفتم مورد تاکید قرار گرفت و به گفته کارشناسان، خودکفایی در شکر در بین تمامی محصولات صنعتی آسان شده است. کشور چون در زمینه نیشکر هم کار می کنیم و در زمینه چغندرقند هم شرایط بسیار خوبی داریم. در این راستا و با توجه به محدودیت منابع آبی، یکی از مزیت های وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه انتقال کشت چغندرقند از فصل بهار و تابستان به پاییز و زمستان است که باعث صرفه جویی در حدود 60 تا 70 درصد می شود. در سال مصرف آب.
در همین رابطه مسعود امراللهی، مدیرکل بازرسی و نظارت وزارت جهاد کشاورزی گفت: طرح نظارت بر شمیم مهر از اواسط شهریور ماه آغاز و تا پایان مهرماه در سراسر کشور ادامه دارد مراکز عرضه، انبارها و سردخانه ها را رصد می کنیم و از مردم می خواهیم که افزایش قیمت ها را به سامانه 124 اطلاع دهند.
امراللهی گفت: با توجه به تخلف عدم درج قیمت شکر بسته بندی شده به شرکت های متخلف نسبت به عدم درج قیمت اخطار داده شد و موضوع درج قیمت نیز اجرایی شده و بازار شکر در حال اصلاح است.
عرضه و تقاضا در بازار شکر ثابت است
رضا کنجری رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی در گفت و گو با ای بی اس نیوز، گفت: طبق پیگیری های انجام شده سهمیه ای برای اتحادیه بنکداران در نظر گرفتند و بر این اساس مشکلات بازار شکر را در نظر گرفتند. تا حدودی برطرف شد و سایر عفونت های اخیر بازار خبری ندارد.
به گفته وی، اکنون هر کیلو شکر با قیمت 38 هزار و 500 تومان در اختیار اتحادیه بنکداران قرار می گیرد و در نهایت شکر با قیمت 40 هزار تومان به اتحادیه خواربارفروشان و سوپرمارکت ها تحویل داده می شود، بر این اساس نرخ مصوب 42500 تومان در اختیار مصرف کننده قرار گیرد.
کنجری با اشاره به اینکه عرضه شکر با قیمت 50 هزار تومان برای مصرف کننده نهایی منطقی نیست، افزود: عرضه هر کیلو شکر به صورت عمده بالای 42 هزار و 500 تومان و قیمت هر 900 گرم منطقی نیست. شکر بسته بندی شده 49 هزار و 500 تومان. اکنون کمبود عرضه شکر برای تغذیه تورم قیمت در بازار وجود دارد.
رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی با بیان اینکه در شرایط فعلی چالشی در بازار شکر نداریم، گفت: در حال حاضر عرضه و تقاضا در بازار شکر با هم هماهنگ است عرضهای که با قیمتهای مختلف داریم، متوجه شد که همین موضوع باعث التهاب بازار شده است، اما با شناسایی منبع عرضه، مشکلی برای توزیع شکر نداریم.
چندی پیش معاون وزیر جهاد کشاورزی اذعان داشت که امسال بیش از 30 هزار هکتار از زیرکشت چغندر قند به پاییزه و زمستانه منتقل شد و اگر توانستیم کارخانه در حال ساخت را توسط ستاد اجرایی فرمان امام در دزفول افتتاح کنیم. کارخانه ای مشابه در استان گلستان بسازیم، اگر بسازیم، به راحتی می توان برای همیشه در تولید شکر خودکفا شد.
مصرف ماهیانه شکر به 200 هزار تن رسید
طی 10 سال گذشته با توسعه کشت پاییزه چغندر قند بیش از 652 میلیون متر مکعب در مصرف آب صرفه جویی شده است. حجم صرفه جویی در کشاورزی پاییزه برای سال زراعی جاری بیش از 130 میلیون مترمکعب است، به طوری که مصرف یک متر مکعب آب در هر هکتار چغندرقند پاییزه بیش از 1.33 کیلوگرم شکر تولید می کند که در کشوری بی سابقه است.
غلامحسین بهمنی، دبیر سابق کارخانه های قند و شکر گفت: با توجه به عرضه شکر تولید داخل در روزهای آینده، برآوردها حاکی از متعادل شدن بازار است و دلیل اصلی نوسانات اخیر در بازار به دلیل پایین بودن قیمت فروش است. . تامین شکر وارداتی
وی با بیان اینکه مصرف روزانه شکر در بازار داخلی بین 6 تا 7 هزار تن است، افزود: بر اساس آمار ماهانه 180 تا 200 هزار تن شکر مصرف می شود و بنابراین تولید داخلی در نیمه دوم امسال پاسخگوی نیاز است. سال سال و اگر قیمت شکر خارجی کمتر از تولید داخلی آن باشد، امکان واردات آن وجود دارد.
بهمنی قیمت یک تن شکر وارداتی ورودی به بنادر را 510 تا 520 دلار اعلام کرد و گفت: قیمت شکر وارداتی با احتساب هزینه های تصفیه و سایر هزینه ها کمتر از 42 هزار و 500 تومان است. البته با عرضه شکر تولید داخل به بازار، امکان متعادل سازی و تنظیم بازار شکر وجود دارد.
دبیر اسبق پالایشگاه های قند با تشریح نیاز کشور به 2 میلیون و 400 هزار تن شکر در سال جاری گفت: برآوردها حاکی از آن است که تولید شکر داخلی در سال جاری به یک میلیون و 500 تا یک میلیون و 600 هزار تن می رسد که مبنای کسری است. علیرغم واردات 700 هزار تنی شکر در 6 ماهه نخست سال جاری، نیاز کشور است و باید از طریق واردات تامین شود.
بر اساس دستورات و سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری، سند امنیت غذایی، اسناد مبدأ و برنامه هفتم باید در ۱۴ محصول اساسی کشور به خودکفایی ۹۰ درصدی و در ۵ محصول ۱۰۰ درصدی برسیم. توسعه کشت پاییزه چغندر و کنترل واردات پیش بینی می شود 20 درصد باقیمانده کسری کشور را پوشش دهد.
خبرنگار: آزاده محبی