“بمبهای” خاموش در مسیر نوسازی
بر اساس آمار، حدود 2 میلیون و 700 هزار واحد مسکونی در بافت های فرسوده و فاقد سازه های فلزی یا بتنی وجود دارد و 10 میلیون نفر در این واحدها زندگی می کنند. در واقع می توان گفت هر شهر ایران معادل یک بمب خاموش است. البته به مناسبت بیستمین سالگرد زلزله بم تعداد نوسازی واحدهای فرسوده راه اندازی شده در دولت سیزدهم از مرز 180 هزار واحد گذشت و نزدیک به 55 هزار واحد به بهره برداری رسید.
به گزارش ای بی اس نیوز، امروز ۱۴ آذرماه سالروز زلزله دلخراش بم است که در سال ۱۳۸۱ رخ داد و با حدود ۳۵ هزار کشته، مرگبارترین زمین لرزه تاریخ ایران محسوب می شود. یکی از دلایل اصلی افزایش خسارات ناشی از زلزله بم وجود خانه های سفالی و نبود سازه بود.
در پی این حادثه ناگوار، نوسازی و بهسازی شهرها با جدیت بیشتری مورد توجه قرار گرفت. بم بازسازی شده است، اما به گفته محمد آیینی، مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری، حدود 2 میلیون و 700 هزار واحد مسکونی در ایران وجود دارد که هیچ سازه فلزی و بتنی ندارند و 10 میلیون نفر در این واحدها زندگی می کنند. او گفت هر شهر ایران معادل انفجار بمب است.

زلزله بم – سال 1381

تخریب ارگ بم در زلزله سال ۱۳۸۱

ارگ بام – نوروز 1402
به گفته عیانی، اولین راه حل برای بازسازی خانه های ناپایدار و شکننده، اطلاع رسانی به ساکنان این سازه ها است. متاسفانه بسیاری از ساکنان بافت های فرسوده از حقوق خود و امکانات ساخت و ساز و نوسازی این بافت ها اطلاع چندانی ندارند. به همین دلیل است که سال گذشته همزمان با سالگرد زلزله بم، یک زلزله بزرگ و ملی رخ داد: «سفیران بم نوسازی برای یک «قلعه» ایران و سفیران مرکب از 35 نفر. رهبران، نخبگان و مسئولان شهر بم در بیش از 100 شهر مختلف شرکت کردند که 67 درصد از ساختمان های ناپایدار به آنها نسبت داده شد.
در این رویداد، سفیران بام ضمن بیان تجربیات خود، بسته تشویقی 19 دسته فیزیکی را تشریح کردند. بر اساس آمار شهرهایی که در این مدت اقدامات تشویقی را اجرا کردند، تعداد پروانه های ساختمانی صادر شده افزایش چشمگیری و حتی جهش داشته است. خوشبختانه در بیستمین سالگرد زلزله تعداد نوسازی واحدهای فرسوده در دولت سیزدهم 180 هزار واحد افزایش یافت و در گذشته نزدیک به 55 هزار واحد به بهره برداری رسید.
مهرداد بذرپاش – وزیر راه و شهرسازی در پیامی به مناسبت بیستمین سالگرد زلزله بم در مراسم قدردانی از اقدامات بازآفرینی شهری در شهرستان بم، گفت: دولت تلاش کرد تا با تصویب برنامه های تشویقی مختلف، پرداخت هزینه های عمرانی را به تصویب برساند. تسهیلات نوسازی و سپرده مسکن و حمایت از شهرداری ها به عنوان شرکای راهبردی دولت در حوزه نوسازی مسکن و دعوت از انبوه سازان و خرده سازان برای مشارکت فعال تر، برای تسریع در نوسازی بافت های فرسوده کشور.
راهبرد اصلی دولت سیزدهم تسریع در کاهش سقف های شکننده و ناپایدار در مناطق هدف است. این شتاب با دو مشکل مواجه است که دولت و شهرداری به تنهایی قادر به حل آن نیستند. بنابراین باید به سمت عمومی شدن این اثر حرکت کنیم. حتی اگر وام ارزانی به آنها داده شود، هنوز همه توانایی بازسازی پارچه های فرسوده را ندارند. بنابراین یکی از راه حل های اصلی استفاده از توانایی سرمایه گذاران و توسعه دهندگان برای مشارکت در نوسازی پارچه های فرسوده است.
محمد آیینی در این باره توضیح داد: برخی از سرمایه گذاران نیز به دلیل سود کم در این طرح ها شرکت نمی کنند، به همین دلیل مجبور شدیم آنها را به طرق مختلف تشویق کنیم تا به مردم کمک کنند. با تلاش این دولت تعداد پروانه های نوساز از مرز 180 هزار واحد عبور کرده است که باید حداقل به 300 هزار واحد در سال برسد.
معاون وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه نوسازی بافت های فرسوده جزء مهمی از برنامه هفتم توسعه است، گفت: به طور حتم در طول اجرای برنامه شاهد عصر طلایی برای نوسازی بافت های فرسوده خواهیم بود. برنامه هفتم توسعه کشور».
انتهای پیام