وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در اولین حضور خود در جمع وزرای دفاع سازمان همکاری شانگهای به میزبانی دهلی نو گفت: دکترین سیاست خارجی ایران بر پایبندی به نهادهای مبتنی بر چندجانبه گرایی متمرکز است.
به گزارش ای بی اس نیوز، به نقل از روابط عمومی وزارت دفاع، امیر سرتیپ آشتیانی در این مراسم که با حضور وزرای دفاع کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای برگزار شد، در سخنانی اظهار کرد: طی چند دهه گذشته روند توسعه و پیشرفت کشور ادامه داشته است. و نقش های مثبت سازمان همکاری شانگهای در زمینه توسعه منطقه ای و بین المللی نمونه خوبی از واقعیت ها و افق های آینده این سازمان است. این واقعیت باعث شده است که دکترین سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران به عضویت در سازمانها و نهادهای مبتنی بر چندجانبهگرایی مانند سازمان همکاری شانگهای توجه کند که میتواند نقطهای در راستای منافع و امنیت مشترک جهانی باشد.
دستاوردهای سازمان همکاری شانگهای باید در مسیر تقویت سیاست های موازنه قرار گیرد.
وزیر دفاع افزود: سازمان همکاری شانگهای از بدو تاسیس تاکنون در مسیری هوشمندانه، تاثیرگذار و نقش آفرینی، امروز به نهادی تاثیرگذار در روندهای جهانی و ضامن صلح و ثبات و احترام به حقوق ملت ها تبدیل شده است. و همچنین محل مرجع بسیاری از کشورها است. جهان تبدیل شده است این سازمان اکنون دارای قابلیت های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و امنیتی متنوع و گسترده ای است که بر نقش ها و کارکردهای جهانی و منطقه ای آن تأثیر می گذارد. لذا می توان انتظار داشت که از تجربیات و دستاوردهای ارزشمند این سازمان در راستای تقویت سیاست های موازنه و توسعه چندجانبه گرایی بیشتر استفاده شود.
سیاست های توسعه طلبانه غرب و ناتو برای احیای جهان تک قطبی شتاب گرفته است
وزیر دفاع با بیان اینکه برخی روندهای کلان جهانی به واقعیت های نگران کننده ای اشاره می کند که تقویت نقش و جایگاه سازمان همکاری شانگهای را اجتناب ناپذیر کرده است، گفت: رقابت های ژئواستراتژیک جهانی با رویکردهای نظامی و امنیتی در حال تشدید است. رقابتهای منطقهای در نقاط مختلف جهان تحت تأثیر سیاستهای تهاجمی و تفرقهانگیز برخی از قدرتهای بزرگ در حال تشدید است.
آشتیانی گفت: سیاست های توسعه طلبانه و سلطه طلبانه غرب و ناتو و تلاش برای احیای جهان تک قطبی و سلسله مراتبی سرعت گرفته است. اقدامات غرب و ناتو در بحران اوکراین گویای این واقعیت است. جنگ های نیابتی و تروریسم به عنوان ابزار سیاست های برتری جویی در دست برخی از قدرت های بزرگ است. پایه های سیستم کنترل تسلیحات، عدم اشاعه و معاهدات بین المللی به طور جدی در معرض تهدید قرار دارند.
وزیر دفاع با بیان اینکه بدون تردید انعکاس روندهای فوق مسئولیت کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای را دوچندان می کند، تصریح کرد: در واقع سازمان همکاری شانگهای امروز به همراه سیاسی، مولفه های اقتصادی و امنیتی، قدرت در حوزه جغرافیایی و خود ژئوپلیتیک مسئولیت سنگینی برای شکل گیری هندسه نظم نوین جهانی و تحقق امنیت تعاونی و جمعی دارد. به ویژه گرایش های حاکم بر نظام جهانی هنوز در مرحله تکامل و تکامل هستند و نباید بر اساس پیش فرض ها قضاوت کرد.
بزرگترین مشکل جامعه جهانی در مبارزه با تروریسم استفاده از استانداردهای دوگانه است
امیر سرتیپ آشتیانی با بیان اینکه اکنون این سوال در سازمان همکاری شانگهای مطرح می شود که سیستم سهام و سهام این سازمان چیست؟ فرمود: عدد اول; پدیده تروریسم در اشکال مختلف ظاهر می شود که با عوامل مختلفی مانند افراط گرایی، تبعیض و بی عدالتی، جهل و عقب ماندگی، منافع و دخالت برخی قدرت ها و عوامل دیگر شکل می گیرد و تبلیغ می شود. بزرگترین مشکل جامعه جهانی و مناطق جغرافیایی برای غلبه بر این پدیده، استفاده از استانداردهای دوگانه است. جمهوری اسلامی ایران هم قربانی تروریسم و هم پیشرو در مبارزه با تروریسم است و در این راه شهدای گرانقدر و قهرمانان بزرگی تقدیم کرده است. بی شک جنایت آمریکا در به شهادت رساندن فرمانده ارشد ایران در مبارزه با تروریسم در منطقه جزء حمایت از تروریسم نیست.
وی افراط گرایی را مشکل دوم عنوان کرد و گفت: این پدیده به اشکال مختلف ظاهر می شود. امروزه افراط گرایی در چارچوبی که مرزهای ملی را درنوردیده و به شکلی پیچیده و درهم تنیده با تولید خشونت و ترور، جوامع بشری را دچار اختلال می کند.
امیر سرتیپ آشتیانی در تشریح معضل سوم گفت: پدیده قاچاق مواد مخدر یک معضل فراگیر جهانی است که جان انسان ها را تهدید می کند. جمهوری اسلامی ایران به دلیل جایگاه ترانزیتی خود در زمینه مبارزه با این پدیده در جایگاه منحصر به فردی قرار دارد و از این نظر هزینه های سنگین مادی و جانی را متحمل شده است. لذا ضمن اعلام تمایل برای انتقال تجربیات به اعضای سازمان همکاری شانگهای، انتظار همسویی و تعامل جدی تری در داخل سازمان همکاری شانگهای برای رسیدگی به این موضوع را داریم.
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، جرایم سایبری را به عنوان یک پدیده جدید از دیگر معضلاتی دانست که بر اساس فناوری اطلاعات و ارتباطات به سرعت گسترش یافته است و خاطرنشان کرد: اکنون شاهد توسعه ناامنی سایبری از طریق سرقت اطلاعات، تجاوز جنسی هستیم. ما نگران حریم خصوصی، دستکاری داده ها، نفوذهای امنیتی و جاسوسی، ناامنی های روانی و اجتماعی، صنعت خرابکاری، اقدامات خرابکارانه و غیره هستیم. در عین حال به بهانه های مختلف شاهد اعمال استانداردهای دوگانه در مورد گردش آزاد اطلاعات در جهان هستیم.
وی با اشاره به مسائل ناامنی در خطوط ارتباطی دریایی و اختلال در ناوبری، بیوتروریسم، جنگ های نیابتی، تجزیه طلبی، بحران ها و بلایای طبیعی و چالش های زیست محیطی، گفت: این موضوعات بسیار مهم است و توجه جدی تری را می طلبد. سازماندهی از طریق ایجاد درک مشترک و به کارگیری ظرفیت ها و انگیزه های جمعی.
تاکید بر “امنیت پایگاه” یکی از اصول ناملموس ایران است
وی با بیان اینکه انقلاب اسلامی ایران انقلابی بر ضد ظلم و بی عدالتی بود و رمز ماندگاری آن در استحکام در همین راستا است، گفت: بر این اساس تاکید بر «امنیت مردم مردم» است. “احترام به حاکمیت ملی”؛ “امنیت انسانی”؛ «دید فرا مذهبی و غیر فرقه ای» و… از اصول خدشه ناپذیر نظریه دفاعی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران است.
وزیر دفاع تاکید کرد: دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر توانمندی ها و مزیت های همه جانبه ملی، منطقه ای و بین المللی، تابع اصول پایدار برای ایجاد بازدارندگی و مفاهیمی مانند حفظ صلح و آرامش منطقه از طریق همکاری و جمعی است. روابط چندجانبه گرایی به طور جدی در دستور کار این دکترین قرار دارد.
پیام دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ایران پیام صلح و دوستی برای منطقه و جهان است.
امیر سرتیپ آشتیانی پیام دائمی دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ایران را پیام صلح، ثبات، دوستی و امنیت برای همه کشورهای همسایه، منطقه و جهان دانست و گفت: به همین دلیل امروز ما به طور جدی در تلاش هستیم تا دیپلماسی دفاعی چندجانبه را فعال کنیم و فعالانه در توافقنامه های امنیتی منطقه ای و بین المللی مشارکت داریم.
وزیر دفاع در پایان ضمن تاکید بر آمادگی و عزم کامل جمهوری اسلامی ایران برای ایفای نقش فعال و همکاری همه جانبه دفاعی و امنیتی با سازمان همکاری شانگهای، پیشنهادهای متعددی را برای تقویت رویکردها و راهبردهای سازمان همکاری شانگهای ارائه کرد. سازمان همکاری شانگهای گفت: حجم زیادی از تجارت جهانی در کمربند دریایی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای بهویژه اقیانوس هند و آبهای آزاد اطراف آن صورت میگیرد. بنابراین، با توجه به اهمیت این موضوع برای توسعه و رفاه کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای و لزوم تامین امنیت آن، سازوکار “کمربند ایمنی دریایی شانگهای” را با هدف حفظ این سازمان پیشنهاد میکنم. امنیت خطوط ارتباطی و تضمین جمعی تجارت جهانی با مشارکت نیروهای مسلح کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای باید در دبیرخانه این سازمان ایجاد شود. همچنین با توجه به شکلگیری تهدیدات نوظهور، این سازمان باید اقدامات لازم و بلندمدت برای طراحی و اجرای ساختارهای متناسب با دو بخش «دفاع سایبری» و «دفاع شناختی» را در دستور کار قرار دهد.
آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای برگزاری رزمایش مشترک دریایی
امیر سرتیپ آشتیانی نیز که به نمایندگی از دولت و نیروهای مسلح در این نشست حضور داشت، آمادگی جمهوری اسلامی ایران را برای ایفای نقش بیشتر و مشارکت فعال با اعضای سازمان همکاری شانگهای در زمینه هایی مانند برگزاری ناوگان مشترک دریایی اعلام کرد. تمرینات، تبادل اطلاعات امنیتی با ویژه مبارزه با تروریسم، آموزش و انتقال تجربیات در مبارزه با تروریسم در اشکال مختلف آن، مدیریت بلایای طبیعی، مدیریت اپیدمی ها و سایر مشکلات مهم.
انتهای پیام