16:17 – 21 جولای 1403
مصطفی رجبی مشهدی مدیرعامل توانر در برنامه دفتر اقتصاد با موضوع رشد مصرف برق در تابستان به سوالات پاسخ داد.
این مسئول گفت: کل مصرف که 77 هزار و 514 مگاوات است هنوز ثبت نشده است و امسال برای پنجمین بار مصرف بیشتری نسبت به پیک سال گذشته داشتیم. به نظر می رسد امروز حدود 76 هزار مگاوات ثبت شود. بر اساس تحقیقات انجام شده سالانه 800 هزار دستگاه تهویه مطبوع به شبکه برق اضافه می شود که مصرف حدود 1600 مگاوات را بر شبکه برق تحمیل می کند.
سخنگوی برق در خصوص مصرف برق در ادارات گفت: خوشبختانه امسال به 1200 مگاوات برای تامین دفاتر دست یافتیم که معادل برق مصرفی 3 یا 4 استانداری است. روز گذشته مجبور شدیم برق سه وزارتخانه را قطع کنیم.
رجبی مشهدی گفت: به ازای هر یک درجه افزایش دما در کشور حدود 1800 مگاوات به میزان مصرف برق اضافه می شود که ناشی از چیلرها و سیستم های سرمایشی است. بر اساس گزارش سازمان هواشناسی، دمای هوا در بازه زمانی 24 تیرماه تا 24 مردادماه 3 تا 5 درجه افزایش می یابد. این عدد در استان های مختلف متفاوت بود اما در اکثر موارد دمای هوا در شهر اهواز به 50 درجه می رسید که در سال های اخیر بی سابقه بوده است.
سرمایه گذاری 5 میلیارد دلاری برای پاسخ به رشد مصرف برق
وی افزود: اگر بخواهیم نیروگاهی متناسب با افزایش دما و در نتیجه افزایش مصرف بسازیم، باید نیروگاهی با ظرفیت 6 هزار مگاوات بسازیم. به ازای هر کیلووات تولید باید حدود هزار دلار سرمایه گذاری شود. تخمین زده می شود که ما باید سالانه 5 میلیارد دلار در صنعت برق سرمایه گذاری کنیم تا بتوانیم به رشد مصرف پاسخ دهیم.
مدیرعامل شرکت توانیر گفت: بیش از 93 هزار مگاوات ظرفیت تولید برق برنامه ریزی شده در کشور ما وجود دارد و علت عدم تامین نیاز 77 هزار مگاواتی مصرفی این است که حدود 77 هزار مگاوات از ظرفیت برنامه ریزی شده مولدهای حرارتی ما تامین می شود نیروگاه ها تا حدی تحت تاثیر دما و ارتفاع قرار می گیرند و ظرفیت کاری آن با ظرفیت اسمی آن متفاوت خواهد بود. همه این نیروگاه ها در مدار هستند و طبق استانداردها نرخ خروج اضطراری داریم. سعی کرده ایم میزان دبی اضطراری خود را کمتر از حد استاندارد نگه داریم و در حال حاضر حدود 1 درصد واحدها به دلایل مختلف از شبکه خارج هستند.
رجبی مشهدی با تشریح سبدهای مختلف تولید برق گفت: ایستگاه های تولید برق با ظرفیت 12 هزار مگاوات داریم که تولید آنها در پیک مصرف 10 هزار و 600 مگاوات بوده است. نیروگاه های حرارتی در اوج بار شبانه حدود 55000 مگاوات برق تولید می کردند. نیروگاه های هسته ای و نیروگاه های کوچک نیز وجود دارد و به طور کلی 64 تا 65 نیروگاه ظرفیت تولید داریم.
نیروگاه 1700 مگاواتی توسط صنایع ساخته شده است
سخنگوی برق گفت: تلاش در دولت سیزدهم این بود که ظرفیت تولید نیروگاه به حداکثر برسد. حدود 9 هزار مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور در دولت سیزدهم اضافه شد که از این میزان 7 هزار مگاوات به نیروگاه های جدید و 2 هزار مگاوات برای افزایش ظرفیت نیروگاه های فعلی متصل شد. اما نیاز ما بیشتر از این مقدار است. مدیریت صنعت انرژی کشور بر اساس قانون رفع موانع توسعه صنعت برق باید 10 هزار مگاوات بسازد و 1700 مگاوات از این سایت ساخته شده است. قرار است طی سه سال آینده 22 هزار مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور اضافه شود که نیمی از آن را نیروگاه های تجدیدپذیر تشکیل می دهد.
قطع برق به طور ناگهانی به دلیل تصادفات رخ می دهد و غیرقابل پیش بینی است
وی در پاسخ به علت قطعی برق اخیر در برخی استانداری ها گفت: شبکه گسترده برق داریم و شبکه های ما یک میلیون کیلومتر طول دارند و در برابر بلایای طبیعی و زیست محیطی آسیب پذیر هستند. در طول تابستان تجهیزات به دلیل افزایش مصرف برق در معرض حوادث بیشتری قرار می گیرند. قطعی هایی که رخ می دهد ناشی از تصادفات است و نمی توان از آن جلوگیری کرد. مثلاً در تهران دو واحد نیروگاه منتظر قائم داشتیم که از مدار خارج شد و باعث قطعی برق شد. خوشبختانه نرخ وقفه به ازای هر مشترک کاهش یافت و از حدود 1.2 دقیقه برای هر مشترک در روز، در پایان سال گذشته به 1.06 رسید.