18:15 – 13 مهر 1403
شاخص کل بورس در پایان هفته کاری با 1.85 درصد کاهش به بالاترین سطح 2114000 واحدی رسید و شاخص کل هم وزن با 0.93 درصد کاهش به رقم 700402 واحد رسید. شاخص کل خارج از بورس با افت 0.79 درصدی به عدد 22 هزار و 131 واحد رسید.
در زیر کورش آسایش، کارشناس بازار سرمایه در مورد روند بازار سرمایه صحبت می کند ای بی اس نیوز وی گفت: در این هفته کاری، صنعت چاپ و نشر با 1.88 درصد افزایش، بیشترین رشد را در بین صنایع بورسی به دست آورد و صنعت فرآورده های چوبی در جایگاه بعدی قرار گرفت. سایر صنایع معدنی نیز با کاهش 3.85 درصدی بیشترین افت را در بین صنایع تجربه کردند.
وی بیان کرد: ارزش کل معاملات خرد و حق تقدم در این هفته کاری بالغ بر 12.531 میلیارد تومان بوده است. جزئیات ارزش معاملات خرده فروشی روزانه به شرح زیر است: شنبه 2223 میلیارد تومان، یکشنبه 3875 میلیارد تومان، دوشنبه 2875 میلیارد تومان، سه شنبه 1870 میلیارد تومان و چهارشنبه 1787 میلیارد تومان.
4 هزار و 220 میلیارد تومان دارایی واقعی از بورس خارج شد
وی گفت: میانگین خرید هر نفر از افراد حقیقی در این هفته کاری 32 میلیون و 300 هزار تومان و میانگین فروش هر نفر از آنها 53 میلیون و 300 هزار تومان بوده است. طی معاملات این هفته در مجموع 4 میلیارد و 220 میلیارد تومان نقدینگی واقعی از بازار سرمایه خارج شد.
محدودیت دامنه نوسان جدید
نفر بعدی رباب وفایی یکی دیگر از کارشناسان بازار سرمایه است در گفتگو با خبرنگار اقتصادی ای بی اس نیوز او گفت: «ما یک بازار پرتنش و شلوغ با محدوده مثبت و منفی یک داشتیم. تلاش های قانونی برای خرید و تعادل بازار با وجود خطرات و رویدادهای سیستماتیک در منطقه ناموفق بود. در گستره فعلی، سیاست سازمان الگوی رکودی به نظر می رسد، به گونه ای که در نهایت می توان با کاهش حداقلی قیمت سهام، بر بحران فائق آمد، هرچند که منجر به کاهش جذابیت برای خریدار شود!
وی افزود: بر خلاف روال گذشته، در این چند روز بازارساز حواسش به بازار بود! در هفته کاری گذشته میانگین ارزش معاملات به 2 هزار و 525 میلیارد تومان رسید که در واقع نسبت به هفته قبل کاهش محسوسی را شاهد بودیم. درآمد دلاری صنایع ذکر شده با کاهش 11 درصدی نسبت به شهریور ماه سال گذشته به 6 میلیارد دلار رسید. اما سطح درآمد ریالی در بازار در ششمین ماه سال همچنان 3 درصد بیشتر از میانگین امسال است.
این کارشناس بازار سرمایه می گوید: به نظر می رسد پول واقعی برداشت شده از سهام و صندوق های با درآمد ثابت به بازارهای موازی برای خرید طلا و دلار می روند تا ریسک های سیستماتیک دارایی های خود را کنترل کنند. صندوقهای طلا و زعفران بار دیگر به سود خود بازگشتند و بالاترین قیمتها را در چند ماه گذشته به خود اختصاص دادند و پس از چند هفته دوباره نرخ سود افزایش یافت و شاهد آشفتگی در بازار اوراق هستیم.
وفایی گفت: بررسی نرخ شبه ارز و نرخ ارز در بازار آزاد در نیمه نخست امسال نشان می دهد که فاصله این دو نسبت به ابتدای سال کاهش چشمگیری داشته است. انتظار میرود پس از فروکش کردن این احساسات منفی و به تعادل رسیدن بازار، توکنهایی با گزارشهای خوب یا P/E پایین شاهد نوسانات صعودی باشند.
حال باید منتظر ماند و دید بازار سهام در هفته کاری آینده به کدام سمت حرکت می کند؟