بررسی دلایل تثبیت نرخ دلار در کانال 50 هزار تومانی

یک تحلیلگر مسائل اقتصادی اعلام کرد: سیاست بانک مرکزی در کنترل نقدینگی، توسعه دیپلماسی اقتصادی دولت، گشایش اقتصادی و برقراری روابط اقتصادی خارجی، پایبندی به کنوانسیون های جهانی موجب تثبیت نرخ دلار شد.
حجت الله فرزانی کارشناس مسائل اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا به تشریح دلایل تثبیت قیمت دلار در محدوده زیر 50 هزار تومان با وجود پیش بینی ها پرداخت. پیشبینیهایی درباره افزایش آن به 100 هزار تومان وجود داشت: سیاستهای خاص دولت سیزدهم و اعمال برنامههای بانک مرکزی علیرغم پیشبینیهایی مبنی بر خطر تجربه، موجب تثبیت نرخ ارز در محدوده و کانال زیر 50 هزار تومان شد. دلار 100 تومان.
این کارشناس اقتصادی گفت: تثبیت دلار و سایر ارزها به شدت به سیاست های پولی و مالی بانک مرکزی بستگی دارد. با حضور محمدرضا فرزین رئیس جدید بانک مرکزی و اتخاذ سیاست تثبیت اقتصادی، رشد نقدینگی کنترل شد. بخشی از نقدینگی کشور از بانک ها تامین می شود و رئیس جدید بانک مرکزی با کنترل ورود نقدینگی از بانک ها توانسته رشد نقدینگی در اقتصاد را کنترل کند.
رشد نقدینگی به 28 درصد کاهش یافت
وی افزود: بانک مرکزی موفق شد نرخ رشد نقدینگی را از بالای 40 درصد به 28 درصد کاهش دهد. بانک مرکزی با کنترل رشد مقدار معینی از ترازنامه بانک ها، مطابق با سیاست تثبیت اقتصادی توانست رشد نقدینگی را تثبیت و کاهش دهد.
دلایل فروش انتظارات تورمی در رابطه با نرخ دلار را توضیح دهید
فرزانی بیان کرد: دیپلماسی اقتصادی دولت، گشایش های اقتصادی و ایجاد روابط اقتصادی خارجی، پذیرش کنوانسیون های بین المللی به ویژه شانگهای، الحاق ایران به برجام، انتظارات در بحث گشایش های اقتصادی باعث شد که علاوه بر حل چالش ها با آمریکا و غرب انتظاراتی را در خصوص افزایش صادرات و فروش نفت ایجاد کردند که انتظارات تورمی جامعه را تحت تاثیر قرار داد و از این جهت با کاهش این انتظارات منجر به کنترل نرخ ارز شد.
نوسان نرخ ارز در محدوده و کانال منطقی
این تحلیلگر اقتصادی گفت: عامل اصلی کنترل نرخ دلار در ماه های اخیر در درجه اول نقدینگی بود که بانک مرکزی با تدابیری توانست آن را کنترل کند و بعد دیگر انتظارات تورمی بود که دولت با اقدامات اقتصادی توانست آن را کنترل کند. . دیپلماسی، گسترش روابط با کشورهای همسایه، پذیرش سازمان های بین المللی و اجرای برخی پیمان های پولی این انتظارات را کاهش داده و نرخ ارز را در محدوده و کانال معقولی نگه می دارد.
فرزانی گفت: پیمودن این مسیر قطعا منوط به بودجه دولت و تامین آن با روش های غیر تورمی است. دغدغه ای که در نیمه دوم سال وجود دارد بحث تامین بودجه دولت با روش های تورمی است که ممکن است بازار ارز را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
سیاست صریح بانک مرکزی و وزارت اقتصاد برای استفاده از روش های غیرتورمی
وی افزود: با توجه به سیاست های ابلاغی رئیس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد و دارایی در خصوص روش های غیرتورمی و جلوگیری از استقراض از بانک مرکزی، به نظر می رسد دولت برای تامین بودجه به دنبال روش های غیرتورمی است. کسری که بر نقدینگی تأثیری ندارد. . این شرایط منجر به کنترل نقدینگی دولت و عدم تعادل مالی می شود.
این کارشناس مسائل اقتصادی گفت: باید دید دولت در ادامه سال چگونه رفتار خواهد کرد و تا چه اندازه می تواند بر کنترل نرخ دلار تاثیر بگذارد.