اخبار اقتصادی روز

برداشت های قانونی، اما خلاف اساسنامه

در ادامه بحث، مهدی غضنفری با یادآوری وظایف صندوق توسعه ملی گفت: این صندوق برای حمایت از بخش خصوصی در نظر گرفته شده و منابع آن باید برای سرمایه گذاری استفاده شود. اما وقتی منابع آن به سمت بودجه می رود، در واقع در انجام مأموریت های واقعی خود ضعیف می شود. برخی صندوق را با بانک اشتباه می گیرند. این در حالی است که صندوق با شرایط خاصی منابع را در اختیار بانک ها قرار می دهد و بانک ها نیز وام و تسهیلات می دهند. صندوق توسعه ملی مأموریت وام دهی مستقیم ندارد. از سوی دیگر برخی صندوق را با منابع بودجه ای اشتباه می گیرند و در مواردی مانند توسعه عمرانی یا واردات نهاده های دامی و کشاورزی و یا حتی افزایش دستمزد به منابع صندوق نگاه می کنند. هیچ کدام از اینها جزء ماموریت های صندوق نیست. منابع صندوق باید هر ساله افزایش یابد و نقش و اثر آن اهمیت روزافزونی پیدا کند و ضمن اندیشیدن به توسعه، منابع خود را به سمت پروژه ها و بخشهایی هدایت کند که بازدهی مطلوبی برای صندوق داشته باشد و صندوق را تقویت کند.

رئیس هیئت مدیره صندوق توسعه ملی افزود: در حال حاضر بخش قابل توجهی از سرمایه گذاری های صندوق در حوزه نفت و گاز و پتروشیمی است که سرمایه گذاری های موفقی نیز محسوب می شود و فرآورده های پالایشگاهی و پتروشیمی هایی مانند بنزین و غیره. ارائه می شود و البته منابع صندوق نیز باید برگردانده شود، به عبارت دیگر در حالی که صندوق توسعه ملی تاکنون 145 میلیارد دلار دریافت کرده و 100 میلیارد دلار نیز از سوی دولت ها در این دهه برداشت شده است، تنها 2 تا 3 میلیارد دلار از آن برداشت شده است. بازگشت. این در حالی است که در همین مدت حدود 40 میلیارد دلار از منابع صندوق در بخش خصوصی و بخش دولتی غیردولتی سرمایه گذاری شده است که بازدهی نسبتاً بهتری دارد. به عبارت دیگر وجود صندوق برای تامین مالی انواع پروژه ها علاوه بر درآمدزایی و ایجاد اشتغال، منشأ آثار بزرگ و مهمی در اقتصاد کشور از جمله توسعه و خودکفایی است.

به گزارش ای بی اس نیوز و به نقل از صندوق توسعه ملی، مهدی غضنفری در یک برنامه تلویزیونی در پاسخ به سوالی مبنی بر تفاوت و شباهت صندوق توسعه ملی ایران با نمونه های جهانی، گفت: نام دقیق این صندوق ها در جهان است. “صندوق ثروت ملی”. ، اما در کشور ما به دلایلی زمانی که این صندوق 12 سال پیش ایجاد شد، نام آن را صندوق توسعه ملی گذاشتند. در دنیا، صندوق ثروت ملی به معنای صندوقی است که مازاد درآمدهای ملی را در اختیار گرفته و با تبدیل این درآمدها به سرمایه دائمی و زایشی، سعی در حفظ آن برای نسل های آینده دارد.

وی ادامه داد: در مجموع باید گفت منابعی که از فروش منابع طبیعی مانند نفت و گاز به دست می آوریم در واقع سرمایه است نه ثروت. ما باید از آن وجوه استفاده کنیم و از آن درآمد کسب کنیم و سپس آن درآمد را به عنوان ثروت خرج کنیم. غضنفری ضمن اشاره به زمان کوتاه تاریخی برای بهره برداری از ذخایر زیرزمینی انرژی فسیلی به ویژه در میادین مشترک، از آمادگی این صندوق برای تامین ارز بیشتر کشور و بازپرداخت مطالبات صندوق با دولت، سرمایه گذاری در نفت خبر داد. و میادین گازی و برداشتن گامهای مهم برای توسعه کشور.

رئیس هیأت مدیره صندوق توسعه ملی گفت: در حالی که صندوق توسعه ملی تاکنون 145 میلیارد دلار دریافت کرده و 100 میلیارد دلار نیز در یک دهه گذشته توسط دولت ها برداشت شده است، تنها 2 تا 3 میلیارد دلار برگشت داده شده است. این در حالی است که در همین مدت حدود 40 میلیارد دلار از منابع صندوق در بخش خصوصی و بخش دولتی غیردولتی سرمایه گذاری شده است که بازدهی نسبتاً بهتری دارد.

در ادامه جلسه سوالی درباره عملکرد صندوق توسعه ملی مطرح شد که آیا صندوق توسعه ملی یک صندوق اجرایی است؟ که رئیس صندوق پاسخ داد: صندوق توسعه ملی از نظر دریافت منابع عملکرد خوبی داشته است و طبق قوانین سلب مالکیت و قانون مالی 20 درصد، 30 درصد و اکنون 40 درصد منابع برای فروش است. نفت و گاز به صندوق تخصیص داده شده است که به معنای موفقیت صندوق در این زمینه است. چرا که منابع صندوق با وجود شرایط سخت اقتصادی 10 سال اخیر به 145 میلیارد دلار رسیده است.

وی افزود: این مازاد درآمد ملی عموما به سه صورت اتفاق می افتد، اول اینکه در کشورهای نفت خیز است که در برخی سال ها مازاد فروش نفت دارند و این منابع را در صندوق جمع آوری می کنند. به دلیل حجم بالای صادرات کالاهای اساسی مانند آهن یا محصولات کشاورزی، برخی از کشورها دارای مازاد فروش هستند که آن را در صندوق نگهداری می کنند و در نهایت دسته سوم کشورهایی مانند چین و هنگ کنگ هستند که عموما دارای مازاد هستند. از فروش کالاهای مصرفی و کالاهای تولیدی.

رئیس هیئت مدیره صندوق توسعه ملی ادامه داد: نوع سوم که الگوی مؤثرتری است و برای نسل های آینده مهم تلقی می شود، صندوق های حمایتی است. این وجوه ربطی به بودجه های جاری و اساسی امروز ندارند و بر آینده تمرکز دارند و تمام تلاششان این است که دارایی های خود را بیش از پیش افزایش دهند تا آینده ای باثبات تر و محکم تر ایجاد کنند.

انتهای پیام

برداشت های قانونی، اما خلاف اساسنامه

رئیس صندوق توسعه ملی گفت: به عبارت دیگر باید به این نکته اشاره کرد که صندوق توسعه ملی ایران از نظر واژه و نام با صندوق های ثروت ملی متفاوت است اما از نظر قانونی تفاوت چندانی ندارد. ماموریت و هدف آن حفظ و افزایش ثروت برای نسل هاست. آینده است واژه توسعه در عنوان صندوق توسعه شاید یادآور این ایده باشد که دولت ها می توانند از منابع صندوق برای توسعه و زیرساخت ها استفاده کنند، اما این باور نیاز به تغییر دارد و با تبیین ماموریت های قانونی صندوق، انتظارات و چشم انداز آینده صندوق باید تجدید نظر شود، تقویت شود.

وی افزود: اما حدود 100 میلیارد دلار از این منابع توسط خود دولت ها برداشت شده که خلاف قانون اساسی است. به عبارت دیگر تفاسیر قانونی خلاف قانون صورت گرفت. طبق قانون، دولت ها مجاز به برداشت از صندوق توسعه ملی نیستند، اما بسته به موضوع و در زمان های مختلف، دولت ها مجوز برداشت از صندوق را می گیرند و در واقع تخلف از قانون است، اما قانونی است. .

وی در ادامه با اشاره به اینکه صندوق های ثروت بر اساس ماموریت به سه دسته تقسیم می شوند، گفت: دسته اول صندوق های تثبیت هستند که با افزایش درآمد ملی درآمدهای مازاد را وارد صندوق می کنند و در صورت افزایش درآمد ملی از این منابع استفاده می کنند و به نحوی بودجه دولت را با این رویه تثبیت کنید و کسری بودجه را پوشش دهید. نوع دوم، صندوق های توسعه است. منابع این وجوه در مصارف و بودجه جاری منظور نمی شود و برای اهداف عمرانی مانند ساخت و ساز، پروژه های زیربنایی و تامین مالی پروژه های بخش خصوصی استفاده می شود.

وی ادامه داد: صندوق نروژی از نظر ساختار حاکمیتی و پیشرو بودن در سرمایه گذاری و الگو بودن در نوع پرتفوی و تنوع سرمایه گذاری ها بسیار جالب توجه است و به عنوان یک صندوق موفق شناخته می شود.

رئیس صندوق توسعه ملی ایران در پاسخ به این سوال که بهترین صندوق‌ها در دنیا کدام صندوق‌ها هستند، خاطرنشان کرد: صندوق ثروت ملی نروژ الگوی موفقی در دنیا است و تقریباً 1400 میلیارد دلار دارایی دارد. اما اخیراً صندوق ثروت ملی امارات متحده عربی به این رقم نزدیک شده است و صندوق چین نیز از این دو صندوق شکایت کرده است.

صندوق توسعه ملی نه بانک است و نه خیر

منابع صندوق توسعه ملی سرمایه است نه ثروت

به گفته غضنفری؛ اساسنامه صندوق توسعه ملی ایران توسعه محور و بیشتر حمایتی است و رویکرد تثبیتی ندارد. اما در سال های اخیر برخلاف اساسنامه بخشی از منابع صندوق با رویکرد تثبیت هزینه شده است.

رئیس هیات مدیره صندوق توسعه ملی افزود: در نتیجه امروز می بینیم که صندوق های ثروت ملی تقریبا در 79 کشور دنیا تشکیل شده است و برخی کشورها دارای دو یا چند صندوق ثروت هستند که منابع مازاد را جمع آوری می کنند. درآمدهای ذکر شده در این صندوق ها به سرمایه پایدار و ثروت مولد تبدیل می شوند. همانطور که در شرایط فعلی می توان گفت حدود 176 صندوق ملی در دنیا داریم که مجموع سرمایه آنها بیش از 11 تریلیون دلار است و با پشتوانه این منابع تحرکات اقتصادی بزرگی را در دنیا انجام می دهند.

موفق ترین نمونه های دنیا

آیا صندوق توسعه ملی ایران موفق است؟

ماموریت صندوق ها چگونه تعریف می شود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *