یکی از اعضای پژوهشکده خاک و آبخیزداری کشور گفت: بسیاری از پساب های کشور به صورت تبخیر از بین می رود که سه برابر میانگین جهانی است.
وی افزود: بخش قابل توجهی از رطوبت نزولات جوی سال گذشته و امسال تبخیر شده است، بنابراین اگر بارندگی ما نسبت به سال گذشته 42 میلی متر بیشتر باشد، به این معنا نیست که این میزان بارش وجود دارد.
پرهمت گفت: با توجه به بارندگی های سیل آسا در سال گذشته بخشی از این بارندگی ها به صورت آب روان رهاسازی شد. به عنوان مثال، تنها در ماه مارس سال گذشته، در جریان سیل جنوب بلوچستان، حدود 7 میلیارد متر مکعب آب جاری شد. سرزمین ما خلیج فارس شد.
این عضو پژوهشگاه خاک و آبخیزداری کشور در پاسخ به سوال خبرنگار درباره راهکارهای عملی برای جلوگیری از هدر رفت آب گفت: با مدیریت خوب آبخیزداری می توان این مقدار آب را به عنوان منابع آبی قابل دسترس ذخیره کرد و در بالادست مصرف کرد و یا به آب سبز تبدیل کرد. . ، یا به جریان های زیرزمینی تبدیل شده است.
پرهمت افزود: به طور متوسط با چرخه برگشت 5 ساله، سالانه 10 متر مکعب آب در دسترس نیست که تنها بخشی از هدر رفت آب در کشور است.
وی بیان کرد: بیشترین هدر رفت آب به صورت تبخیر رخ می دهد به طوری که تقریبا 75 درصد نزولات جوی ما تبخیر می شود. به عنوان مثال، اگر به طور متوسط 400 میلیارد متر مکعب در سال بارندگی داشته باشیم، حدود 270 میلیارد متر مکعب باران تبخیر می شود. تبخیر می شود و بقیه نفوذ یا جریان آب.
پرهمت گفت: تحقیقات نشان می دهد در مناطق دارای پوشش گیاهی نسبت به مناطق با پوشش گیاهی ضعیف می توان تا 25 درصد از هدررفت آب جلوگیری کرد در حالی که سطح وسیعی از کشور ما فاقد پوشش گیاهی است.
یکی از اعضای پژوهشکده خاک و آبخیزداری کشور درباره روشهای ذخیرهسازی آب در بالادست گفت: بخشی از نزولات جوی را میتوان به آب سبز تبدیل کرد، یعنی برای جذب رطوبت از خاک و تقویت پوشش گیاهی استفاده کرد. بخشی از آن را می توان به جریان آب زیرزمینی تبدیل کرد و همچنین بخشی از نزولات جوی را می توان با اجرای عملیات آبخوان برای تبدیل به جریان آب زیرزمینی استفاده کرد. و بخشی از باران را می توان در سدهای آبخیز ذخیره کرد.
آقای پرهمت محقق حفاظت خاک و آبخیزداری می گوید: با روش های بیولوژیکی، مکانیکی و بیومکانیکی می تواند سیل و خسارات ناشی از آن را کنترل کند.
کارشناسان معتقدند هزینه اجرای طرح های آبخیزداری در مقایسه با هزینه خسارات وارده پس از سیل بسیار پایین است و این هزینه ها نوعی سرمایه گذاری را تشکیل می دهد. بر اساس اطلاعیه سازمان منابع طبیعی، اقدامات آبخیزداری بیش از 70 درصد خسارات ناشی از سیل را کاهش می دهد.
بررسی کارشناسان نشان می دهد در مناطقی که طرح های آبخیزداری اجرا شده است، علاوه بر تامین سفره های زیرزمینی، خسارات سیل به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.