19:16 – 16 اوت 1403
محسن رشیدفرخی در گفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی ای بی اس نیوز ؛ گفت: برداشت خرما از 24 مرداد ماه در استان های زودرس از جمله جنوب کرمان، جنوب سیستان، بلوچستان و بوشهر آغاز شد.
وی با بیان اینکه برداشت اصلی از اول شهریور آغاز می شود، تصریح کرد: پس از برداشت خرما باید به مدت دو هفته در سردخانه نگهداری شود و به این ترتیب از ابتدای شهریورماه خرمای جدید در بازارها عرضه می شود.
رشید فروخی ادامه داد: با توجه به گرمای هوا شاهد ریزش و نارس بودن خرما بودیم اما هنوز نمی توان درصدی از آنچه را از دست دادیم مشخص کرد. اما امیدواریم آنقدر زیاد نباشد که در بازار با کمبود مواجه شویم.
رئیس انجمن خرما اضافه کرد: در سال های گذشته تغییرات اقلیمی بر بازار تاثیر داشت اما در پایان فصل دیدیم که مشکل اساسی نداشتیم.
پیش بینی تولید یک میلیون و 300 هزار تن خرما در سال جاری
وی در خصوص آخرین وضعیت تولید خرما گفت: برآوردها حاکی از آن است که میانگین تولید خرما در سال جاری به یک میلیون و 300 هزار تن خواهد رسید، اما قیمت آن تا اواسط شهریور ماه آینده مشخص خواهد شد و آنچه در رابطه با قیمت مشخص است که جهش قیمت ها به دلیل تورم صورت نگرفته و نخواهد بود.
رشید فرخی در خصوص آخرین وضعیت صادرات خرما افزود: میزان صادرات خرما در پایان فصل مشخص می شود اما برآوردها حاکی از آن است که ممنوعیت صادرات در اوج صادرات باعث بی اعتمادی به بازارهای خارجی و کاهش صادرات خواهد شد. و کاهش صادرات تعداد سردخانه ها خواهد بود.
رئیس انجمن خرما ادامه داد: صدور دستورالعمل ایجاد صاع مشکلاتی را در بازار ایجاد می کند که امیدواریم در سال جاری با اتخاذ سیاست های مناسب از جمله تعیین قیمت و صدور دستورالعمل ایجاد صاع از این مشکلات جلوگیری کنیم.
وی با بیان اینکه 70 درصد خرمای تولیدی کشور مصرف و 30 درصد صادر می شود، افزود: طبق آمار سالانه بین 300 تا 350 هزار تن خرما به ارزش 400 میلیون دلار به بازارهای هدف صادر می شود. اگرچه آسان است، اما می توان تا 500 میلیون دلار با حمایت سازمان های دولتی جمع آوری کرد.
رشید فروخی با اشاره به اینکه دومین تولیدکننده خرما و سومین صادرکننده خرما هستیم، افزود: برای افزایش صادرات و ارزآوری به دنبال توسعه سطح زیر کشت نیستیم، بلکه باید روی بسته بندی کار کنیم و از خام فروشی جلوگیری کنیم. افزایش علاقه مندی و توسعه منطقه غیرقابل کشت به هیچ وجه راه حل مناسبی نیست. .
تخصیص 1500 میلیارد تومان وام برای مبارزه با بلای سوسک قرمز ضروری است.
وی نسبت به شیوع آفت سرخرطومی قرمز هشدار داد و گفت: با ورود سازمان حفظ نباتات، عامل باغبانی، انجمن نخلستان و معاونت تحقیقات دانشگاه این آفت تا حدودی کنترل شده است و امیدواریم این آفت کنترل شود. با تخصیص به موقع بودجه، ظرف 2-3 سال مهار شود.
رشید فروخی با بیان اینکه تاکنون پولی به آفت سوسک قرمز اختصاص داده نشده است، گفت: بر اساس آمار، حجم فروش خرما سالانه بالغ بر 1.5 میلیارد دلار است که سالانه 1500 تا 2 هزار میلیارد تومان از این میزان است. برای مبارزه با این آفت باید بودجه اختصاص داده شود زیرا با توجه به ساکت بودن این آفت نمی توان میزان خسارت را تخمین زد زیرا این آفت درخت را از داخل تخریب می کند.
خبرنگار: آزاده محبی