به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، طبق قانون واردکنندگان در صورت خرید بخشی از تولید داخل از کشاورزان می توانند دانه های روغنی و روغن خام را وارد کنند.
محمودی کارشناس اقتصادی گفت: نارضایتی کشاورزان به این دلیل بود که کارخانه های روغن کشی ما به اندازه نیاز خود دانه های روغنی را با ارز دولتی وارد می کردند و تمایلی به خرید محصول ملی که در کشور جمع آوری می شد نداشتند. سیلوها در نتیجه منابع مالی دولت برای پرداخت مطالبات تحت فشار قرار گرفت.
به دنبال این مشکلات در اوایل سال 1403 دولت واردکنندگان روغن را ملزم کرد که هر کیلوگرم دانه روغنی و کنجاله را از تولیدکنندگان داخلی به نسبت معینی که به گمرکات کشور ابلاغ میشد وارد کنند.
شریفی، مدیرعامل انجمن واردکنندگان نفت گفت: جهاد کشاورزی همه استان ها را رصد می کند و مشخص است که هر واردکننده چقدر از داخل خرید کرده و چقدر وارد کرده است. »
بر اساس دستورالعمل وزارت جهاد کشاورزی، هر تولیدکننده می تواند 48 کیلوگرم دانه روغنی سویا یا کلزا، 12 کیلوگرم روغن خام از منابع مستقر در کشورهای عضو اوراسیا، 8 کیلوگرم نفت خام از کشورهای غیر اوراسیا، 20 کیلوگرم روغن خام خریداری کند. به ازای هر کیلوگرم دانه روغنی از داخل، آرد و 7 کیلوگرم روغن پالم وارد کنید.
در حال حاضر نیاز کشور به دانه های روغنی بالغ بر یک و نیم میلیون تن است که 400 هزار تن آن از مزارع داخلی و مابقی از طریق واردات تامین می شود.
کل واردات روغن خام در سال گذشته یک میلیون و 602 هزار تن، کل واردات دانه های روغنی دو میلیون و 796 هزار تن و کل واردات آرد یک میلیون و 750 هزار تن بوده است.
جعفری، دبیر انجمن پالایشگاههای نفت ایران گفت: اکنون 26 پالایشگاه روغن دانههای روغنی و عمدتاً کلزا و سویا را به صورت قراردادی از کشاورزان خریداری میکنند. »