یکی از مهم ترین راه های کاهش اتکا به آب های زیرزمینی در کلان شهر تهران، استفاده از پساب به جای آب های زیرزمینی برای آبیاری فضای سبز است. در همین راستا دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران با اشاره به اینکه استفاده نادرست از آب های زیرزمینی برای آبیاری فضای سبز شهری مهم ترین دلیل افزایش نرخ فرونشست در کلانشهرهای کشور است، اعلام کرد: یکی از بهترین راهها برای کاهش وضعیت، بهرهبرداری افزایش پساب است.
اختصاص 50 درصد از آب های زیرزمینی تهران به آبیاری فضای سبز
به گفته یکی از اعضای شورای اسلامی شهر تهران، بر اساس مفاد این تفاهم نامه مقرر شده است میزان آب خام مصرفی چاه های موجود از 135 میلیون مترمکعب در سال به 70 میلیون مترمکعب کاهش یابد.
یکی دیگر از راه های کاهش برداشت آب های زیرزمینی استفاده از گیاهان کم آب و مقاوم به خشکی است که متاسفانه کمتر مورد توجه قرار گرفته اند، موضوع مهمی که نقش بسیار مهمی در حفظ خاک و آب دارد. دبیر انجمن اقتصاد شهری در این خصوص بیان می کند: در مدیریت شهری فضای سبز، بسیاری از گونههای گیاهان آبزی مانند کاج سوزنیبردار مورد توجه قرار گرفتهاند و متأسفانه حدود 41 درصد فضای سبز تهران را چمن تشکیل میدهد که 50 درصد آبیاری را به خود اختصاص میدهد که همچنان خشکسالی و فرونشست زمین را تشدید میکند.
یکی از مصارف آب های زیرزمینی تهران آبیاری مناطق سبز است. سید محسن طباطبایی مزدآبادی دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران در خصوص ظرفیت سفره های زیرزمینی تهران گفت: در حال حاضر آبخوان های تهران حدود 350 میلیون مترمکعب ظرفیت دارد که نیمی از آن یعنی حدود 175 میلیون مترمکعب. برای آبیاری فضای سبز استفاده می شود. از این رقم حدود 90 میلیون مترمکعب به آبیاری چمن اختصاص دارد.
یقیناً منابع آب زیرزمینی و فضاهای سبز شهری در کلانشهر تهران که دارای اقلیم خشک و نیمه خشک است مانند دو جواهر گرانبها هستند که باید از آنها محافظت کرد و حفاظت از این منابع حیاتی تقویت کننده ریه های تنفسی است. شهر و با کاهش برداشت آب های زیرزمینی می توان از راه های مختلف پیشگیری از خطر فرونشست را حل کرد.
absnews
علاوه بر این روش ها، برخی اقدامات اجرایی دیگر در این زمینه می تواند به کاهش استفاده از آب های زیرزمینی کمک کند که از جمله آنها می توان به تغذیه مصنوعی، احیای کانال ها، اجرای روش های نوین آبیاری و سیستم های نمونه اشاره کرد، آبیاری بارانی و قطره ای در پارک ها و فضاهای سبز حاشیه جاده ها و بهره وری آبیاری و حذف روش های سنتی، توسعه برنامه های کاشت گونه های مقاوم به آب سازگار با شرایط اقلیمی تهران.
استفاده از گیاهان مقاوم به خشکی برای مدیریت آب های زیرزمینی
درباره این فایل بیشتر بدانید:
به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز “فایل معجزه آبخیزداری» ; یکی از چالش های بزرگ کلانشهرهای ایران به ویژه تهران، چالش مدیریت آب های زیرزمینی است. این موضوع از آنجایی جای نگرانی دارد که در زمان خشکسالی ۷۰ درصد آب تهران برای مصارف مختلف از جمله شرب، آبیاری فضای سبز، صنعتی و … تامین می شود. از منابع آب زیرزمینی که به گفته بسیاری از کارشناسان همچنان از آب های زیرزمینی پایتخت برداشت می شود. چالش های زیست محیطی زیادی به خصوص فرونشست زمین وجود خواهد داشت.
به گفته کارشناسان، گل ها و گیاهان مقاوم به خشکی یا نسبتاً مقاوم به خشکی برای فضای سبز تهران مناسب هستند، از جمله گیاهانی مانند آفتابی-فرانکنیا-آتریپلکس-بومادران- داوودی- داوودی-رانا زیبا-میخک-گازانیا- اقاقیا- لاله واژگون – انواع آلبوم زینتی – زنبق زنبق و پروانه گل درشت – ریحان زینتی – آلاله – گل ختمی دائمی – شقایق – ارزن زینتی – بابون – پروس – مخلصا – گلماهور – الوندوال – آویشن – مروارید عسلی – آلاله در مدیریت فضای سبز شهر تهران مورد توجه قرار گرفته است.
همچنین در این خصوص مهدی پیرهادی، عضو شورای اسلامی شهر تهران، با اشاره به ممنوعیت کاشت چمن به دلیل نیاز آبی بالا برای چمن و صرفه جویی در مصرف آب، بیان می کند: پساب تصفیه شده به جای آب خام به میزان 1400 در 7 میلیون مکعب. متر در سال آبیاری فضای سبز در دستور کار قرار دارد و با برنامه ریزی های انجام شده تا پایان سال آینده این میزان به حدود 14 میلیون مترمکعب در سال افزایش می یابد. همچنین در افق 1410 بر اساس تفاهم نامه شهرداری تهران و وزارت نیرو به 145 میلیون مترمکعب در سال می رسد.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز