08:59 – 18 سپتامبر 1403
طبق آمار سالانه واحدهای نانوایی بین 10 تا 10.5 میلیون تن گندم نیاز دارند که با اجرای طرح هوشمندسازی آرد و نان از اردیبهشت 1401 هجری شمسی و تجهیز واحدهای نانوایی به دستگاه کارتخوان هوشمند، سیاست کاهش مصرف آرد و گندم محقق می شود. کاهش ضایعات و دور ریختن نان، جلوگیری از تخلفات و قاچاق آرد به آن سوی مرزها و اکنون با گذشت بیش از دو سال از این طرح، بسیاری از فعالان عرصه آرد و نان اعتراف می کنند که این طرح به اهداف خود نرسیده است.
کارشناسان حوزه آرد و نان معتقدند اگرچه قیمت گندم 3 نرخی است اما چگونه می توان انتظار داشت که در این زمینه فساد و رانت خواری رخ ندهد و به این ترتیب قیمت آرد و نان برابر باشد و بهای آن را پرداخت کنیم. در ابتدا یا انتهای زنجیره یارانه پرداخت می شود. تنها راه حل برای جلوگیری از قاچاق آرد، فروش آرد در بازار است.
در همین رابطه حسین یزدگردی، رئیس اتحادیه انجمن های صنفی صنایع آرد ایران گفت: طبق آمار سالانه واحدهای نانوایی به 10 میلیون تن گندم نیاز دارند و به دلیل عدم هماهنگی و اختیارات کامل وزارت اقتصاد، این طرح به طور کامل کارآمد نبود و در اجرای آن نواقص و مشکلاتی وجود داشت که منجر به نارضایتی نانوایان شد.
به گفته یزدگردی، اجرای طرح هوشمندسازی واحدهای گرمایشی با پرداخت 40 درصد از فروش روزانه واحدهای گرمایشی، رقمی معادل 1.5 درصد در ماه، بودجه جدیدی را به دولت تحمیل کرد و این طرح به طور کامل شکست خورد.
رئیس فدراسیون سندیکاهای صنعت آرد در ایران گفت: اکنون مقداری آرد به دلیل گرانی هدر می رود، یعنی به دلیل قیمت بالای اجاره بها در این زمینه فساد وجود دارد. و دولت باید راه حل مناسب را بیابد تا کارش در این زمینه فقط محدود به نظارت باشد نه مسئولیت. قیمت گندم برای حمایت از کشاورزان نباید بالاتر از قیمت های بین المللی باشد و کشاورزان باید از طرق دیگر حمایت شوند.
طرح هوشمند حمایت از نان و آرد با ارائه دستگاه کارتخوان به نانوایی ها آغاز شد و خوشبختانه توانست از افزایش توزیع آرد خارج از شبکه و هدر رفت آرد یارانه ای جلوگیری کند اما در آن جا که باید به اهداف خود نرسید. بوده اند.
اجرای نان هوشمند 700 میلیارد تومان برای دولت هزینه دارد
محمدجواد کرمی رئیس کارگروه آرد و نان با بیان اینکه طرح هوشمندسازی صنعت آرد و نان شکست خورده است، گفت: هدف از هوشمندسازی واحدهای نانوایی کاهش مصرف گندم بود نان آرد و صرفه جویی در این زمینه طبق آمار نه تنها مصرف آرد و نان تغییر کرد، بلکه دولت حمایت بیشتری کرد، بنابراین این طرح مناسب نبود و باید راهکارهای بهتری در این زمینه اتخاذ شود. .
به گفته وی، با اجرای طرح هوشمندسازی واحدهای نانوایی، 700 میلیارد تومان برای نصب دستگاه های کارتخوان در واحدهای نانوایی هزینه شد که متأسفانه دولت، مردم و نانوایان از اجرای این طرح ناراضی بودند و حتی با و در در اجرای این طرح آمار صحیحی از میزان فروش نان به واحدهای نانوایی نداریم.
کرامی ادامه داد: وقتی دولت گندم را کیلویی 17 هزار و 500 تومان از کشاورزان خریداری می کند و سپس آن را با نرخ 600 و 900 تومان به نانوایی ها و 12 هزار تومان به صنعت می فروشد، مشخص است که اجاره بها. است و راه حل این بحران همسان سازی قیمت آرد و نان است. اگرچه این اتفاق در پایان سال 1388 رخ داد، اما به طور ناگهانی بخش گندم، آرد و نان در اختیار تولیدکنندگان نان و سایر صنایع قرار گرفت و آنها پول حمایتی را به حساب مردم واریز کردند.
سرپرست تیم کاری آرد و نان با بیان اینکه اجرای پرواربندی نان تاثیری در کاهش مصرف آرد و گندم نداشت، افزود: با گذشت دو سال از اجرای پرواربندی نان، این طرح هیچ نتیجه ای نداشت و تنها چند نفر از این طریق درآمد کسب کردند. اجرای پروژه در حالی که با یکسان سازی آرد و نان، مصرف آرد در هر واحد نانوایی حداقل 3 میلیون تن کاهش می یابد.
وی با بیان اینکه در شرایط کنونی واحدهای نانوایی به 10.5 میلیون تن گندم نیاز دارند، گفت: طبق آمار در حال حاضر دولت 240 میلیون تن به نانوایان حمایت می کند در حالی که این میزان حمایت شامل درآمد نمی شود. بنابراین از طریق برابری و حمایت از خانواده ها، سود دولت در زمینه تورم کاهش می یابد، از سوی دیگر با کاهش کمیت مصرف و جلوگیری از رانت و فساد، برابری از طریق ارتقای کیفی و صرفه جویی در آن اجرا می شود. میدان آرد به نفع دولت، مردم و نانوایان خواهد بود.
مصرف گندم برابر با قیمت نان 1.5 میلیون تن کاهش می یابد
عطاالله الهاشمی رئیس بنیاد ملی گندمکاران گفت: هوشمند سازی نان می توانست راهکاری برای کاهش مصرف آرد واحدهای نانوایی باشد که متأسفانه نتیجه ای در کاهش مصرف آرد، کاهش ضایعات و جلوگیری از تخلفات نداشت و تنها با برای اجرای آن، پولی خرج شد که نتیجه ای نداشت.
به گفته وی، از آنجایی که اجرای طرح هوشمندسازی واحد هیبیسکوس نتیجه ای نداشته است، بنابراین باید سیاست همسان سازی اجرا شود تا یارانه به ابتدای زنجیره واریز شود تا هزینه های کشاورز، محصول کاهش یابد. با قیمت پایین در اختیار مشتری قرار می گیرد و یا آخرین لینک به مصرف کننده پرداخت می شود در غیر این صورت لینک های میانی تاثیری نخواهد داشت.
هاشمی با اشاره به ضایعات و تخلفات در حوزه آرد و نان افزود: هوشمندی کارخانهها در کاهش مصرف آرد نقشی نداشت و نتوانستند جلوی مصرف را بگیرند، بنابراین لازم بود. حجم کارخانجات آرد 10.5 میلیون تن کاغذ است، در حالی که اگر گندم و آرد با قیمت گذاری واقعی عرضه و قبایل کم درآمد به صورت مستقیم مورد حمایت قرار می گرفتند، می توان نیاز واحدهای نانوایی را از 9 تا 9.5 میلیون تن گندم تامین کرد.
رئیس بنیاد ملی گندم کاران با بیان اینکه کاهش مصرف آرد در واحدهای الخبازی تاثیر بسزایی در پایداری خودکفایی گندم دارد، گفت: با اجرای طرح هوشمندسازی واحدهای الخبازی حداقل یک میلیون و 500 هزار تن گندم در حوزه واحدهای الخبازی تامین می شود که همانند پرداخت حمایت تا پایان سری 27 تا 28 تلاش هایی را که هنوز توان و اراده را نداشته اند در چهاردهم فراهم می کند. اکنون انتظار می رود دولت در این زمینه شجاعت نشان دهد، زیرا این امر در درازمدت به نفع کشور است.
به دلیل گرانی چند برابر آرد و گندم، شاهد ضایعات گندم تولیدی واحدهای دام و طیور، نشت آن به بازار آزاد و قاچاق آن به آن سوی مرز هستیم و متاسفانه این امر محقق نشده است. همانطور که باید باشد. اکنون بسیاری از فعالان این حوزه، همسان سازی را نسخه شفابخش آن می دانند.
خبرنگار: آزاده محبی