08:00 – 27 جولای 1403
مصرف برق در تابستان ارتباط زیادی با دمای هوا دارد و با افزایش دما و ادامه موج گرما با هر درجه افزایش دمای هوا شاهد افزایش 1800 مگاواتی مصرف برق هستیم. بخش بزرگی از میزان مصرف برق نیز مربوط به سیستم های سرمایشی است که دمای هوا باعث می شود مشترکان برای مدت طولانی تری از آنها به صورت مستمر استفاده کنند.
رکوردهای رشد مصرف در تابستان امسال شکسته شده است و بیشترین تقاضای ثبت شده بیش از 77000 مگاوات بوده که نسبت به سال گذشته چندین هزار مگاوات افزایش داشته است. 60 درصد این رقم مربوط به نیازهای بخش داخلی است که بیشتر آن مربوط به سیستم های سرمایشی است. به گفته مسئولان صنعت برق، بیش از 20 میلیون کولر آبی و 10 میلیون کولر گازی در روزهای اوج تابستان وارد مدار می شود و 40 درصد نیاز برق را نشان می دهد.
مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت توفانیر درباره سهم سیستم های سرمایشی در مصرف می گوید: قسمت زیادی از رشد مصرف برق مربوط به افزایش دما و بخشی نیز مربوط به استفاده نادرست از برق است. دستگاه های برودتی. بیش از 32 هزار مگاوات تجهیزات تهویه مطبوع مصرف شد که بیشتر از مصرف کشوری مانند مصر است.
10 میلیون کولر گازی چند برابر کولرهای آبی مصرف می کند و به تنهایی حدود 20 هزار مگاوات (معادل 25 درصد کل برق مورد نیاز) برق تولیدی کشور را مصرف می کند. همچنین شایان ذکر است که برای محاسبه تعرفه برق 5 منطقه در نظر گرفته شد که بر این اساس 80 درصد مشترکان برق در مناطق عادی مستقر هستند. یعنی در این مناطق نیازی به استفاده از کولرهای گازی نیست و کولرهای آبی راحتی لازم و دمای مناسب را فراهم می کنند. با این حال شاهد افزایش استفاده از کولر گازی در مناطق عادلانه کشور هستیم که باعث افزایش بار شبکه برق می شود.
راه حل های ساده ای برای مدیریت مصرف وجود دارد که می تواند مصرف برق بالای امروزی را کاهش دهد و اوج تابستان امسال را با موفقیت پشت سر بگذارد. همانطور که اشاره کردیم کولرگازی ها مصرف بالایی دارند اما راه صرفه جویی همچنان باز است و امکانات زیادی در این زمینه وجود دارد.
امکان صرفه جویی به اندازه مصرف بخش اداری با تغییر درجه تهویه مطبوع
به طور کلی این کولرها که قابلیت تنظیم درجه خنک کنندگی را دارند در سطوح پایین استفاده می شوند; با هر درجه افزایش تهویه مطبوع، مصرف برق 3 درصد کاهش می یابد. به عبارت دیگر، اگر کولر از 17 درجه به 24 درجه تنظیم شود، تقریباً 20 درصد برق کمتری مصرف می کند. در حالت ایده آل، صرفه جویی در 20 درصد از مجموع 20000 مگاوات تهویه مطبوع به معنای صرفه جویی در 4000 مگاوات است. اندازه این عدد زمانی مشخص می شود که بدانیم این صرفه جویی تقریباً معادل مصرف بخش اداری است.
کولرهای آبی با توجه به مصرفی که دارند وسیله خنک کننده مناسبی برای مناطق معمولی می باشند. با این حال، آنها می توانند به روشی بهینه تر برای رسیدن به دمای راحت در مناطق استفاده شوند. استفاده از سرعت پایین چیلر به جای سرعت سریع باعث کاهش 40 درصدی مصرف برق کولرهای آبی می شود. ایجاد سایبان برای کولرهای آبی و جلوگیری از تابش مستقیم نور خورشید یکی دیگر از راه های افزایش کارایی کولرهای آبی است.
مصطفی مافی رئیس مرکز توسعه فناوری صنعت برق و انرژی در این خصوص می گوید: نصب سایبان برای هر دو کولر آبی و گازی بسیار موثر است و به طور متوسط حدود 30 درصد مصرف برق را کاهش می دهد.
ایجاد سایبان و افزایش 30 درصدی راندمان کولرهای آبی
وی افزود: کاهش طول داکت در کولرهای آبی و ایزوله نمودن قسمتی از کانال در معرض هوای بیرون باعث افزایش راندمان چیلر 15 تا 30 درصدی می شود. در دستگاه های تهویه مطبوع، حفظ حداقل فاصله بین یونیت خارجی و داخلی و همچنین نصب یونیت خارجی در مکانی که هوای بیرون به راحتی در اطراف آن گردش کند، در کاهش مصرف برق و افزایش راندمان هوا بسیار موثر خواهد بود. نرم کننده ها سیستم.
علاوه بر همه این موارد، یک اقدام ساده مانند عدم استفاده همزمان از چند دستگاه پرمصرف نیز می تواند به مدیریت مصرف کمک کند. به تعویق انداختن استفاده از این وسایل مانند لباسشویی به ساعات غیر اوج مصرف که ساعات اولیه صبح و اواخر شب است، فشار وارده بر شبکه برق را کاهش می دهد.
خبرنگار: محمد درویشی