08:51 – 02 اوت 1403
محمد فراماریز در گفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی ای بی اس نیوز ؛ اظهار کرد: در سال های اخیر مشکلات بلایای طبیعی مانند سیل، خشکسالی و فرونشست زمین از نظر شدت و فراوانی افزایش یافته است و برخی از آنها به تغییرات اقلیمی، تغییرات اقلیمی مربوط می شود. الگوهای بارندگی و خشکسالی و بخشی دیگر عوامل انسانی مانند تخریب زمین و توسعه زیرساخت ها و تغییر کاربری بستر رودخانه ها است.
به گفته وی عوامل طبیعی منشأ جهانی دارند اما عوامل انسانی و مشاغل باید مدیریت شوند وگرنه هر چقدر در مدیریت حوزه های آبخیز کار کنیم تاثیر خود را از دست می دهند. لازم به ذکر است که در گذشته سیل در کشور رخ می داد، اما اکنون به دلیل کاهش ظرفیت آب، وسعت تخریب و تصرف افزایش یافته است.
فرماریز ادامه داد: طبق آمار از 125 میلیون هکتار اراضی کشور که امکان اجرای طرح های آبخیزداری وجود دارد، 32 میلیون هکتار پروژه اجرا شده یا در حال اجراست. 20 میلیون هکتار مطالعات آماده اجرا داریم که نیاز به منابع دارد و 70 میلیون هکتار مطالعه نشده است. الان در 6 حوضه مشکل داریم.
اجرای عملیات آبخیزداری و آبخیزداری در سطح 20 میلیون هکتار در برنامه هفتم.
مدیرکل کنترل سیلاب و آبخیزداری سازمان جنگل ها درباره طرح اجرای عملیات آبخیزداری در برنامه هفتم اضافه کرد: در برنامه هفتم باید در سطح 20 میلیون هکتار عملیات اجرا شود تا برای تحقق آن منابع تخصیص داده شود زیرا اعتبارات جاری این مبلغ را پوشش نمی دهد. بنابراین بخشی از آن باید از طریق مشارکت های مردمی تامین شود، زیرا اجرای پروژه تنها از طریق اعتبارات دولتی محقق می شود.
به گفته فرماریس، عملیات آبخیزداری و آبخیزداری باید در سال اول برنامه هفتم در سطح 4 میلیون هکتار اجرا شود.
آبخیزداری یکی از راهکارهای مهم و ضروری برای کاهش خسارات ناشی از سیل است
وی با بیان اینکه با اجرای عملیات آبخیزداری می توان خسارت سیل را 70 درصد کاهش داد، گفت: 530 متر مکعب در هکتار عملیات آبخیزداری و تا 1000 مترمکعب آب در حوزه آبخیز ذخیره می شود و همچنین در هر هکتار گل و لای. تولید 9 تن کاهش یافت، 120 درصد افزایش خوراک در هکتار و 4 برابر افزایش آب آبیاری داشتیم.
فرمرز ادامه داد: مدیریت مخازن آب یکی از راهکارهای مهم مدیریت آب برای کاهش خسارات ناشی از سیل، افزایش حجم آب های زیرزمینی، احیای مراتع و رفع بیابان زایی در مناطق خشک و نیمه خشک کشور است.
وی با بیان اینکه حدود 140 میلیارد مترمکعب کسری سفره های آب زیرزمینی کشور است، افزود: هر هکتار از طرح های تغذیه مصنوعی 1000 متر مکعب رواناب سطحی را به منابع آب زیرزمینی پمپاژ می کند.
مدیرکل دفتر کنترل سیل و آبخیزداری گفت: تاکنون پروژه مخزن زیرزمینی (تغذیه مصنوعی) در حدود 430 نقطه اجرا شده است و از ابتدای سال جاری تاکنون سه میلیارد تومان برای این کار اختصاص داده ایم. در سال جاری در مراحل پایانی قرارداد با پژوهشکده حفاتا هستیم تا برای حفاظت از خاک و حوضه آبخیز ما از امسال اجرا شود، دو پروژه جدید تغذیه مصنوعی و دو سایت بازطراحی شده است. ایجاد خواهد شد، زیرا برخی از پروژه ها به دلیل عدم بازسازی و نگهداری نیاز به طراحی مجدد دارند.
وی گفت: حجم زیادی از آب به دلیل عدم مدیریت خارج می شود و سریع ترین و ارزان ترین راه برای صرفه جویی در آب اجرای عملیات آبخیزداری است.
خبرنگار: آزاده محبی