رئیس مجلس ایران در نامه ای به رئیس جمهور این سوال را مطرح کرد
وی در نامه ای خطاب به مسعود مزیکیان رئیس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به نیازهای بخش کشاورزی، خواستار تامین به موقع نهاده های تولید برای بخش کشاورزی برای جلوگیری از کاهش تولید و تبعات اقتصادی و اجتماعی شد. . عواقب.
گزارش خبرگزاری صداوسیما، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با اشاره به لزوم تامین به موقع نهاده های کشاورزی، از قطع یا مشکل عرضه نهاده های کشاورزی و کمبود ارز برای ترخیص نهاده های وارداتی از گمرک ابراز نگرانی کرد.
صمد حسن زاده در نامه ای خطاب به مسعود بیزیکیان رئیس جمهوری ایران از دولت خواست برای تامین نهاده های تولید محصولات کشاورزی و تامین ارز مورد نیاز اقدامات عاجل انجام دهد که قطعا در حفظ آرامش کشور بسیار موثر خواهد بود. . مصرف کنندگان، فعالان اقتصادی و مشاغل در بخش کشاورزی.
در این نامه تاکید شده است: تداوم و افزایش تولید محصولات کشاورزی منوط به تامین و مصرف به موقع نهاده هایی از قبیل بذر، کود، سموم، ابزار آلات و غیره است و استفاده از این نهاده ها پس از گذشت زمان حتی به میزان بیش از حد، نه تنها تأثیر مثبتی بر تولید ندارد، بلکه می تواند به کمیت و کیفیت محصولات آسیب جدی وارد کند.
متن نامه رئیس مجلس شورای اسلامی به رئیس جمهور به شرح زیر است:
احتراما همانطور که اشاره کردید تولید محصولات زراعی، باغی، دام، طیور و آبزیان و همچنین دستیابی به اهداف پیش بینی شده در برنامه ها و اسناد بالادستی در گرو تحقق نهاده ها و عوامل تولید از جمله می باشد. عرضه، توزیع و مصرف به موقع نهاده هایی مانند بذر، کود، سموم و ابزار آلات و ابزار و مانند آن. بدیهی است عدم تهیه و توزیع به موقع اقلام مذکور کاهش چشمگیری در تولید را به همراه خواهد داشت.
به عبارت دیگر، تداوم و افزایش تولید برخی محصولات، تامین و مصرف بهموقع این نهادهها را میطلبد و تهدید میکند و استفاده از این نهادهها پس از مدت مناسب، حتی به میزان بیش از نه تن، تأثیری ندارد. تأثیر مثبتی بر تولید دارد، اما می تواند آسیب جدی به کمیت و کیفیت محصولات وارد کند. به عنوان مثال مصرف کودهای حاوی حدود 650000 تن فسفر در سال و پتاس حدود 250000 تن باید در فصل آماده سازی زمین و قبل یا حداکثر همزمان با کاشت در ریشه های منطقه رویش انجام شود. در حال حاضر بیش از 70 درصد خاک های کشور دارای فسفر کمتر از حد مورد نیاز هستند و استفاده نکردن از آن یقینا باعث کاهش تولید در فصل آینده می شود. زیرا مواد مغذی مورد نیاز گیاهان شامل نیتروژن، فسفر، پتاسیم به عنوان عناصر اصلی (ماکرو) و سایر عناصر مانند آهن، منگنز، روی و غیره است. (ریز عناصر).
در چهار سال منتهی به 1401، حدود 2 میلیون تن کودهای نیتروژنی (عمدتاً کودهای اوره تولید محلی)، حدود 300000 تن کودهای فسفر، 150000 تن کودهای پتاس و برخی از کودهای جلبکی (عمدتاً کودهای مذاب اورژانس) حداکثر 50000 نفر تن کود فسفر و 50000 تن کود پتاس که مابقی از طریق واردات تامین می شود. تولید حدود 110 میلیون تن محصولات کشاورزی، باغی و گلخانه ای و همچنین تولید حدود 11 میلیون تن شیر و حدود 900 هزار تن گوشت قرمز مرهون تامین این کودها است.
هر ساله پژوهشکده خاک و آب که یکی از قدیمی ترین مؤسسات تحقیقاتی است؛ بر اساس طرح کشت و سطوح باغات و گلخانه ها و سایر مصارف، نیاز کشور به کود را از طریق کتاب های مربوط به انواع کودها، مناطق و فرآورده ها تبیین و اعلام می کند. بر این اساس در سال جاری خاک اراضی کشاورزی کشور به حدود ۷ میلیون تن کود نیاز دارد. امسال علیرغم هشدارهای متعدد تا پایان خردادماه، تنها 83 هزار تن کود از طریق واردات تامین شد که حدود 2 میلیون تن کود نیتروژن از منابع داخلی تامین شد که به دلیل پیش شرط دسترسی سریع و آسان بعید است. که با اخباری چون افزایش قیمت به پایان رسید. همانطور که می بینید تامین این نهاده های کشاورزی با چالش جدی مواجه است. یکی از دلایل اصلی کم بازدهی محصولات کشاورزی در کشور مصرف کم کودها (کمتر از مقادیر توصیه شده) و عدم رعایت مناسب بودن انواع آن است. این بدان معناست که برای هر محصول مقدار مشخصی از هر گروه کود اساسی باید مصرف شود. در صورتی که مصرف یک کالا چه از نظر زمانی و چه از نظر کمیت کمتر یا بیشتر از موجودی باشد. اثر مطلوب را ندارند.
دانه ها نهاده اصلی تولیدات کشاورزی (اعم از کشاورزی، باغی و دامی، طیور و آبزی) هستند و عوامل دیگری نیز تحت تأثیر آن قرار دارند. این سهم، تبلور ترکیب ژنتیکی و مهمترین واحد انتقال از نسلی به نسل دیگر است. بنابراین دسترسی به ارقام و نژادهای مناسب و بذر آنها در هر منطقه یکی از مهمترین دلایل افزایش تولید و بهره وری است. فصل تابستان در حالی به اواسط خود نزدیک می شود که طبق آمار سازمان گمرک در سه ماهه نخست امسال تنها یک هزار و 661 تن بذر وارد کشور شده و تقریباً تمامی بذرها در وضعیت فرسودگی قرار دارند.
علاوه بر موارد ذکر شده، با وجود اینکه در آستانه فصل زراعی هستیم، ارزی برای تامین نهاده های تولید محصولات کشاورزی از دی ماه سال گذشته تخصیص نیافته است و کسری واردات مورد انتظار باعث کمبود و گرانی محصولات کشاورزی شده است. نهاده ها – 200 میلیون دلار (50-60 میلیون دلار برای بذر، 50-60 میلیون دلار برای آفت کش ها و بقیه برای کودها) برای پاکسازی محموله ها مورد نیاز است. باید در نظر داشت که تامین نهاده ها برای تولید مستمر تقریباً به 800 میلیون دلار نیاز دارد (تقریباً 200 میلیون دلار برای بذر، تقریباً 200 میلیون دلار برای آفت کش ها و تقریباً 400 میلیون دلار برای کود). این سوال از ابتدای سال تاکنون مطرح نشده است.
اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران نگرانی عمیق خود را در خصوص تامین و تامین نهادههای تولید محصولات کشاورزی و اثرات منفی ناشی از عدم مصرف به موقع آنها اعلام میکند. به همین دلیل است که با هدف جلوگیری از کاهش تولید و تبعات اقتصادی و اجتماعی ناشی از آن، دستور اجرای اقدامات مقتضی با اولویت ویژه صادر می شود. بدیهی است حفظ آرامش بازار نتیجه اقدامات و تلاش تولیدکنندگان، فعالان اقتصادی و تجار در بخش کشاورزی خواهد بود که خطر تولید و عرضه به موقع محصولات ضروری جامعه را به دنبال دارد.