به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز ، فرشاد محمدپور در نشست هم اندیشی با روسای هیأت مدیره بانک ها، چالش ها و مشکلات مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم را که با محوریت تراکنش های غیرعادی در شبکه بانکی کشور صورت گرفت، برشمرد. به طور مستمر تراکنش های مشکوک مشتریان خود را زیر نظر داشته و در مورد تراکنش های غیرعادی از مشتریان خود توضیحات درخواست می کنند و در صورت عدم ارائه مدارک لازم از ارائه خدمات به این مشتریان خودداری می کنند.
محمدپور در ادامه با تاکید بر اینکه ادارات مبارزه با پولشویی بانک ها، نهاد نظارتی بانک مرکزی هستند از آنها درخواست کرد. ظرف یک هفته آینده با تصویب هیات مدیره گزارش اقدامات انجام شده در مبارزه با پولشویی را به بانک مرکزی ارائه کند.
وی تاکید کرد: در این گزارش شایان ذکر است طی یک سال گذشته بانکها چه تعداد مظنون را در معاملات غیرعادی شناسایی کردهاند و واکنش هیئتمدیره بانکها در این زمینه چه بوده است.
معاون مقررات و نظارت بانک مرکزی با اشاره به مواد پیش بینی شده در قانون جدید بانک مرکزی در زمینه مبارزه با پولشویی، خاطرنشان کرد: مواد 23، 24 و 38 قانون جدید بانک مرکزی به صراحت اقدامات خاصی را مشخص کرده است. و شکست ها آنها را به عنوان جنایت مرتکب شوند. همچنین مواد 25، 20 و 62 و همچنین تبصره 6 ماده 41 آیین نامه مبارزه با پولشویی مربوط به ارائه خدمات مرتبط با مجازات های قانونی است.
محمدپور با قدردانی از عملکرد برخی بانک ها در زمینه نظارت و مبارزه با پولشویی گفت: در زمینه مبارزه با پولشویی و کنترل غیرعادی حساب ها، برخی بانک ها نتایج خوبی کسب کرده اند، اما برخی بانک ها نیاز به تقویت و حساسیت بیشتری دارند و اقدامات لازم را به اطلاع آنها خواهیم رساند. در این زمینه قانون، بانک مرکزی را موظف به ورود کرده است.
وی افزود: متاسفانه برخی گزارش ها حاکی از آن است که وجود رقابت ناسالم بین برخی از شعب بانک ها باعث شده است افرادی که به دلیل رفتار مشکوک در یک بانک از خدمات خود محروم می شوند، به راحتی در بانک دیگری حساب باز کرده و به اعطای آن ادامه دهند.
وی با بیان اینکه تعامل خدمات مبارزه با پولشویی بانک ها با بانک مرکزی و هماهنگی بین این دو در شرایط خاص این امکان را فراهم می کند تا با کمترین خطا، موثرترین اقدامات انجام شود، تصریح کرد: با وجود سامانه های استاندارد، مشکوک است. و تراکنش های غیرعادی را می توان به راحتی در شبکه بانکی شناسایی و اقدامات قانونی لازم را انجام داد. در شرایط فعلی ادارات مبارزه با پولشویی شبکه بانکی باید با تدوین برنامه های کوتاه مدت و بلندمدت در جهت نوسازی و اصلاح نظام های نظارتی تلاش کنند.
*پیشنهاد پیاده سازی کدهای منحصر به فرد برای مشتریان بانک
محمدپور با اشاره به پیشنهاد اجرای کدهای منحصر به فرد برای مشتریان شبکه بانکی کشور، تصریح کرد: این اقدام امکان نظارت بر رفتار مشتریان شبکه بانکی را فراهم می کند. علاوه بر این، در سایر زمینه ها، به ویژه اقدامات پیشگیرانه و همچنین اقدامات نظارتی و اصلاحی، انتظارات از شبکه بانکی بالاست.
وی با تاکید بر تلاش شبانه روزی بانک مرکزی برای مقابله با وضعیت ارزی در روزهای اخیر، تصریح کرد: برخی مشکلات مختص دوره خاصی نیست و باید در شبکه بانکی و در بانک مرکزی دائمی باشد. گاهی اوقات کنترل 100 درصدی سیستماتیک بر افراد دخیل در پولشویی وجود دارد، در مقایسه با شرایط عادی، انتظار بانک مرکزی از شبکه بانکی بیشتر است و بانک ها در این زمینه مسئولیت دارند.
معاون مقررات و کنترل بانک مرکزی خطاب به اعضای هیات مدیره بانک ها تاکید کرد: انتظار می رود اعضای هیات مدیره بانک ها به طور جدی روی موضوع مبارزه با پولشویی تمرکز کنند و حداقل نیم ساعت از پول شویی بپردازند. زمان جلسه هیئت مدیره بانک در یک ماه باید به بررسی گزارش خدمات مبارزه با پولشویی اختصاص یابد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر هیچ شاخصی برای ارزیابی عملکرد روسای دستگاه ها در حوزه مبارزه با پولشویی و عدم ارائه خدمات مالی به افراد مشکوک وجود ندارد، تصریح کرد: هدف اصلی از ارزیابی عملکرد روسای دستگاه ها جذب منابع است. و کمتر به تراکنش های مالی مشکوک توجه کنید.
وی با تاکید بر لزوم تعریف شاخص های مناسب برای شناسایی افراد مشکوک به عملیات غیرعادی، گفت: دستگاه های بانکی در درجه اول به دنبال سود کوتاه مدت و میان مدت هستند و شناسایی این افراد یکی از وظایف اصلی ستاد کنترل و مبارزه با آن است. -خدمات کلاهبرداری -خدمات پولشویی
رئیس کنترل بانک مرکزی تاکید کرد: واحدهای مبارزه با پولشویی بانک ها موظفند گزارش عملکرد خود را به صورت هفتگی به هیأت مدیره بانک ها ارائه کنند و بانک مرکزی نیز به طور مستمر بر دریافت گزارش عملکرد هیأت مدیره بانک ها در محل نظارت خواهد داشت از شناسایی مظنونین و با متخلفان رفتار کنند.
معاون مقررات و نظارت بانک مرکزی تاکید کرد: بانک مرکزی علاوه بر اقدامات هیأت مدیره بانک ها، به طور مستقل دست اندرکاران پولشویی را نیز شناسایی و شرح رصد بانک ها را مطالبه می کند. .
محمدپور گفت: در برخی موارد در شرایط خاص تراکنش های مشکوک در بانک ها منجر به اختلال در سیستم پولی و ارزی کشور می شود. در شرایط خاصی مانند ظهور نوسانات ارزی، مشخص است که تراکنش های انجام شده بر روی چند حساب یا چند “شریک پرداخت” در واقع باعث سردرگمی در شبکه بانکی می شود و متاسفانه گاهی اوقات شبکه بانکی نیز در خدمت است. این سردرگمی
وی از بانکها خواست تا بر عملکرد «لند تکها» و «پرداخت دوستان» بانکها نظارت دقیق داشته باشند و افزود: شرایط فعالیت این بخش را قانون تعیین میکند و شبکه بانکی باید بر فعالیت آنها نظارت دقیق داشته باشد.
معاون مقررات و نظارت بانک مرکزی گفت: بانک ها برای مبارزه با پولشویی به صورت جداگانه جلسه ای منظم خواهند داشت. در این جلسات مسئولان بانکی اقدامات انجام شده در حوزه های مختلف مبارزه با پولشویی را تشریح می کنند و بانک مرکزی پشتیبان شبکه بانکی در زمینه مبارزه با پولشویی است.
محمدپور افزود: بانک مرکزی در زمینه کمک پرداخت و نحوه کار با لندتک ها اطلاعیه هایی صادر کرده است و لازم است شبکه بانکی به این ابلاغیه و چارچوب هایی که اصلاح کرده است توجه کند. لندتک ها مزایای زیادی دارند اما باید به مقرراتی که بانک مرکزی تعیین می کند نیز توجه داشته باشند. در این زمینه شبکه بانکی باید از نظارت و توجه کافی بهره مند شود. همین امر در مورد پرداخت کمک ها نیز صدق می کند. علاوه بر بانک مرکزی، بانک ها نیز نقش نظارت بر پرداخت را ایفا می کنند.
معاون مقررات و نظارت بانک مرکزی با اشاره به لزوم فرهنگ سازی در زمینه کنترل فعالیت های بانک ها در زمینه مبارزه با پولشویی در دو بعد کارکنان و مشتریان شبکه بانکی گفت: فرهنگ سازی فرهنگ كاركنان بانك با انگيزه و دقت مضاعف در اين زمينه فعاليت و در حوزه مشتريان بايد فرهنگ عمومي را به گونه اي ارتقا بخشيد كه اگر فردي خود را مي بيند از نمايندگي ها درخواست مدارك كند. معامله مالی شما، این باعث سوء تفاهم نمی شود.
شایان ذکر است حاکمیت شوک های ریالی و ارزی، استقرار سامانه های کنترل کلان، راه های مبارزه با پولشویی از طریق سامانه های هوشمند، روش های مختلف نظارت بر معاملات غیرعادی، لزوم بهبود و نوسازی سیستم های بانکی از نقطه نظر نظارتی مشاهده کنید. ضرورت آگاهی بخشی و اطلاع رسانی در زمینه مبارزه با پولشویی، توجه و اهمیت بیشتر به مقوله نظارت و مبارزه با پولشویی در هیئت مدیره بانک ها، لزوم نظارت یکپارچه در شبکه بانکی، و غیره از جمله موضوعات مطرح شده در این جلسه بود.
absnews