وی ادامه داد: نکته مهم این بود که در دیدار چهره به چهره نظرات طرفین به وضوح بیان شد. فکر میکنم مدتهاست که مقامات وزارت خارجه دو کشور چنین بحثهای عمیقی را انجام نمیدهند.
به گزارش روز جمعه ای بی اس نیوز، علی باقری کنی معاون وزیر امور خارجه ایران در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار پرس تی وی با بیان اینکه پیش از این مذاکرات هسته ای نبوده است، گفت: همانطور که گفتم هدف از این مذاکرات رفع تحریم ها است. ” این امر توسط آمریکایی ها با نقض برجام و نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد تحمیل شد.
باقری تاریخ روابط ایران و انگلیس را با فراز و نشیب خواند و گفت: اما این روابط با هم ارتباط دارد و نشان می دهد که هر دو طرف مایلند روابط جدی و موثر با یکدیگر داشته باشند.
باقری کنی افزود: یکی از موضوعات مهم در دستور کار مذاکرات، اخذ تضمین هایی است که از تکرار نقض آشکار یک توافق بین المللی جلوگیری می کند. آمریکایی ها با زیر پا گذاشتن برجام و نقض قطعنامه 2231 و تحریم جمهوری اسلامی ایران، نه تنها به جمهوری اسلامی ایران، بلکه به دیگر کشورهای برجام آسیب رسانده اند. زیرا این کشورها تعاملات اقتصادی و قراردادهای اقتصادی با ایران داشتند. آمریکایی ها به کشورهای دیگری که با ایران روابط اقتصادی داشتند یا می خواستند هم آسیب زدند.
علی باقری کنی خاطرنشان کرد: آنچه میتوانم اضافه کنم این است که جمهوری اسلامی ایران همواره نگاه مثبتی به پدیده دارد و همواره در جبهه حق در تقابلهای منطقهای و بینالمللی حضور دارد. ما در منطقه، در عراق و سوریه علیه تروریست ها و در کنار مردم و دولت قانونی آن کشورها بوده و هستیم. ما در فلسطین در کنار مردم فلسطین و علیه اشغالگران هستیم. ما در یمن در کنار مردم مظلوم یمن و در مقابل متجاوزان ایستاده ایم و این افکار عمومی است که می تواند امنیت و ثبات را در منطقه به ارمغان بیاورد.
یک مقام ارشد تیم مذاکرهکننده ایران، محور اصلی مذاکرات آتی را بازگشت آمریکا از این تحریمها دانست و گفت: اقدامات هستهای ایران پاسخی به اقدامات آمریکا برای اعمال تحریمهای غیرقانونی در جمهوری اسلامی ایران است. در داخل جمهوری اسلامی ایران چارچوب توافق برجام اقدام آمریکا برخلاف قوانین بین المللی، برجام و قطعنامه 2231 بود، اما اقدام جمهوری اسلامی ایران بر اساس متن برجام بود. بنابراین ابتدا باید تصمیم به رفع تحریم های غیرقانونی گرفته شود.
مذاکره کننده ارشد برنامه هسته ای ایران که در روزهای اخیر با برخی از همتایان اروپایی خود و دیدگاه های آنها درباره پیشرفت مذاکرات دیدار کرده است، گفت: در سه روز گذشته با رهبران سیاسی فرانسه، آلمان و انگلیس گفتگوهای بسیار خوبی داشته ام. هوگو گفت که اگر صریح و جدی بود، سازنده و آینده نگر بود. ما نظرات خود را در مورد چارچوب های مورد نیاز در مذاکرات آتی به وضوح برای آنها بیان کردیم و نظرات خود را با آنها در میان گذاشتیم و انتظارات خود را از مذاکرات آتی بیان کردیم. اما آنچه مهم است این است که کشورهای اروپایی می توانند مسیری را طی کنند که بتواند منافع خود را در دوره پیش رو تامین کند.
وی ادامه داد: مذاکرات هسته ای را در سال 2015 به پایان رساندیم که نتیجه آن توافق برجام شد. آمریکایی ها با خروج از برجام هم برجام و هم قطعنامه 2231 را زیر پا گذاشتند. در نتیجه تحریم های گذشته و جدید را علیه ملت ایران اعمال کردند.
مذاکره کننده ارشد پرونده هسته ای ایران در خصوص برخی تحریکات سیاسی در منطقه، غرب آسیا و خلیج فارس، دیدگاه ایران را در خصوص ایجاد ثبات و تقویت امنیت در منطقه مورد تاکید قرار داد و گفت: ما همواره از بازیگرانی حمایت کرده و با آنها همکاری کرده ایم. دیدگاه ما این است که هرگاه بیگانگان برای پیگیری منافع و سیاست های خود وارد منطقه یا نفوذ کنند، ورود و حضور آنها مغایر با امنیت و ثبات منطقه خواهد بود. کشورهای منطقه حتی اگر موافق نیستند، قدرت مذاکره برای حل و فصل اختلافات خود را داشته باشند.
من امروز با تعدادی از مقامات وزارت خارجه انگلیس ملاقات کردم که در مورد روابط دوجانبه ما با انگلیس بحث و تبادل نظر کردند و در مورد مسائل منطقه ای و همچنین مذاکرات آینده گفتگوهای مفصلی داشتیم ارزیابی من از این گفتگوها مثبت است، به این معنی نیست که ما با هم مخالف نبودیم یا مخالف نبودیم، اما در بسیاری از مسائل همسو و همسو بودیم.
حضور بیگانگان در منطقه بر خلاف امنیت و ثبات منطقه است
وی افزود: آمریکایی ها به یک توافق بین المللی نیز لطمه زده اند زیرا هر توافق بین المللی دارای هویت حقوقی بین المللی است. با این کار آمریکایی ها نیز به این توافق لطمه زدند.
باقری کنی در خصوص تقویت روابط با کشورهای ضد سلطه و ضد امپریالیست توضیح داد: آنچه برای جمهوری اسلامی ایران در صحنه خارجی مهم است تعامل با بازیگران است تا این بازیگران بتوانند در هر زمینه و در هر زمینه ای حضور داشته باشند. منطقه «امنیت و ثبات را در آنجا برقرار کنید و اجازه دهید این بازیگران با صدای مردم خود شنیده شوند، زیرا ما معتقدیم که دموکراسی، امنیت و ثبات ارتباط نزدیکی با هم دارند.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه افزود: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک بازیگر مستقل که همواره به دنبال امنیت و ثبات در منطقه بوده، به دنبال آن است که بتواند حقوق و منافع مردم خود را در عرصه های مختلف تضمین و حفظ کند. ما همواره در دوره های گذشته ثابت کرده ایم که تضمین حقوق مردم و منافع ملی همواره در راستای ثبات و امنیت در منطقه بوده است. سایر بازیگران به مسئولیت خود عمل نکرده اند، ایران هیچ گاه از مسئولیت خود در عرصه بین المللی کوتاه نیامده است، من معتقدم بازیگری مسئولیت پذیر در صحنه بین المللی است، صحنه بین المللی یک حزب قابل اعتماد و قابل اعتماد برای سایر بازیگران است و این پایگاه می تواند تشکیل شود. یک رابطه پایدار