معاون رئیس جمهور پس از بازدید از این مرکز در پاسخ به این سوال که سازمان انرژی اتمی ایران چه کمکی در زمینه کاربرد تشعشعات در رابطه با مشکلات محصولات کشاورزی می تواند داشته باشد، گفت: یکی از نقش ها و آثار فناوری هسته ای می تواند داشته باشد، استفاده از تشعشعاتی است که امروزه در جهان به ویژه در کشورهای پیشرفته جهان مورد استفاده قرار می گیرد. کشور ما با توجه به اینکه سالانه بیش از 120 میلیون تن محصولات کشاورزی، باغی و شیلاتی دارد، باید ظرفیت تشعشعی لازم را کسب کند.
انتهای پیام/
وی در خصوص اهداف و محورهای این سند اعلام کرد: این سند ساخت سامانه های تشعشعی کشور را هدف قرار داده است. زیرا ساخت این سامانه ها بر اساس داده های علمی و قابل اعتمادی است که از وزارتخانه های مختلف دریافت کرده ایم و سلیقه ای نخواهد بود. این ایده وجود دارد که چنین سیستمی را می توان با مجوز ساخت. اگر در حین آماده سازی این اتفاق نیفتد و بر اساس محاسبات علمی نباشد، قطعا کار با شکست مواجه می شود. اما با این سند این سوال مفید می شود و این سیستم در جاهایی ساخته می شود که در نهایت هم به نفع سرمایه گذار و هم برای کشور خواهد بود.
سید پژمان شیرمردی معاون توسعه کاربرد تشعشعات مهندس اسلامی در حاشیه بازدید از سامانه تشعشع شمال غرب کشور در بناب با بیان تاثیر فراوان علم و فناوری هسته ای قبل از کاشت، وقت داشت و پس از برداشت محصولات کشاورزی، گفت: در صحرایی قبل از کاشت، می توان با استفاده از Beam، بذرهایی تولید کرد که منجر به تولید محصولات مقاوم در برابر خشکی، شوری و تنش های مختلف می شود. در آن زمان، میتوانستیم از قابلیتهای تشعشعات برای عقیم کردن حشرات خاص از طریق فرآیندی به نام SIT استفاده کنیم و به کاهش آفات در مزارع کمک کنیم. یکی از نمونههایی که تبلیغات گستردهای داشته، استفاده از تشعشعات برای عقیمسازی مگسهای مدیترانهای و همچنین کرمهای گلو انار است که از آفات معروف باغهای مرکبات و انار هستند.
وی تاکید کرد: امیدوارم تقارن اقدامات آژانس در توسعه استفاده از تشعشعات با مشکلات پیش آمده برای صادرات محصولات کشاورزی به نقطه عطفی تبدیل شود و بتوانیم نهایت استفاده را ببریم. این فرصت و مردم می توانند اطمینان داشته باشند که سموم محصولات داخلی و صادراتی دارای این سیستم مطابق با استانداردهای جهانی بوده و می تواند به عنوان یک ظرفیت پایدار مورد توجه قرار گیرد.
لازم به ذکر است در سامانه تشعشعی شمال غرب کشور (بناب) محصولات کشاورزی و غذایی با استفاده از پرتوهای گاما که از منبع رادیوایزوتوپی کبالت 60 به دست میآیند پرتودهی میشوند. این محصولات در جعبههایی با ابعاد ثابت بر روی قفسه ها و با هر چرخش این جعبه ها در مقابل تیر (پرتو فنری) قرار می گیرند. پس از هر نوبت یک مرحله بالا می رود و پس از 4 نوبت کاملا تحت تابش قرار می گیرند و بار میکروبی آنها به حد مجاز مصرف می رسد.
رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: از سرمایه گذاران بخش خصوصی دعوت می کنم به اینجا بیایند و آن را به مرکز بزرگ علمی و صنعتی کشور تبدیل کنند. هم اقتصاد استان و هم منطقه شمال غرب را پوشش دهد و به سازمان انرژی اتمی ایران کمک کند تا کار را در جاهای دیگر پیش ببرد.
وی افزود: در مرحله پس از برداشت که یکی از مناطق مهم است، متاسفانه حدود 30 درصد محصولات کشاورزی ما از بین می رود. برای مقابله با این آسیب می توانیم از پرتو برای افزایش زمان نگهداری استفاده کنیم. در این راستا، برنامه ریزی گسترده ای برای ایجاد سیستم های اطلاع رسانی کشور داریم. برای تهیه این طرح، داده هایی را که از وزارتخانه های کشاورزی و راه و ترابری به دست آورده بودیم با هم ترکیب کردیم و طرحی استخراج کردیم که بر اساس آن 12 منطقه کشور ظرفیت بسیار بالایی برای پرتودهی محصولات کشاورزی دارند. انشاالله با همکاری مجلس شورای اسلامی و کمک دولت و سایر بخش ها به ویژه بخش خصوصی این حوزه را گسترش خواهیم داد. اگر روزی بتوانیم 1 درصد از کل تولیدات کشاورزی کشور را که حدود 122 میلیون تن است، پرتودهی کنیم، کار بسیار بزرگی است و رکورد جهانی را ثبت خواهیم کرد.
اسلامی در خصوص اولین شهر پرتوی کشور گفت: این شهر که در خرداد ماه با حضور دکتر صالحی بازسازی شد مشکلات عمرانی داشت و نتوانستند شرکت کنند. امروز با حضور استاندار محترم که عنایت خاصی دارند بحث سند زمین حل می شود و کمک خواهند کرد تا این برنامه زودتر شروع شود. من تاکید کردم که این شهر باید با معماری متفاوت و متفاوت از همه شهرهایی که وجود دارد ساخته شود.
شیرمردی در خصوص اجرای سندی که در این حوزه تنظیم شده است، گفت: از امروز این سند را اجرا کردیم. ما در این هفته با نمایندگان مجلس جلساتی داشتیم و انشالله بتوانیم مجلس و به ویژه کمیته کشاورزی را همراهی کنیم. جناب آقای مهندس اسلامی امروز دستور ساخت اولین دستگاه گامای پرتابل پرتودهی محصولات کشاورزی را دادند.
رئیس سازمان انرژی اتمی در بازدید از سامانه تشعشعی شمال غرب کشور با حجت الاسلام والمسلمین سید محمدعلی آل هاشم نماینده ولی فقیه آذربایجان شرقی و امام جمعه تبریز دیدار کرد. دعا
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: خدا را شکر این برنامه ریزی را انجام دادیم و هم اکنون 12 قطب در کشور از جمله آذربایجان شرقی برنامه ریزی شده است. مرکز بناب به عنوان یک مرکز قدیمی ظرفیت خوبی دارد. ما این مرکز را به مرکزی تبدیل کردهایم که میتواند شروع به ساخت و تولید تجهیزات، بکارگیری کسبوکارهای دانشبنیان و استفاده از ظرفیت سرمایهگذاری بخش خصوصی کند. حمایت علمی، فناوری و جهانی برای پیشبرد این دستور کار بر عهده سازمان انرژی اتمی خواهد بود و با نقش آفرینی شرکت های دانش بنیان و حضور و مشارکت بیشتر سرمایه گذاران، نتایج خوبی برای کشور حاصل می شود. تلاش می کنیم ایران و محصولاتش را برای تشعشعات آماده کنیم.
به گزارش ای بی اس نیوز، محمد اسلامی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران با همراهی آقایان زین العابدین رضوی خرم استاندار آذربایجان شرقی، دکتر سید پژمان شیرمردی معاون کاربرد پرتو و دکتر سید قاسم بی نیاز مدیرکل دیپلماسی عمومی و اطلاع رسانی صبح روز سه شنبه ۲۱ دی ماه از سامانه تشعشعی شمال غرب کشور در شهرستان بناب بازدید و از روند فعالیت و اقدامات انجام شده بازدید کرد.
وی با تاکید بر برنامه این سازمان برای معرفی و تحقق استفاده از فناوری هسته ای در زندگی مردم و اقتصاد کشور، گفت: قابلیت تشعشعات با تجهیزات نصب شده و یا تجهیزات پروژکتوری که ساخته و در اختیار تولیدکنندگان قرار می گیرد، ایجاد خواهیم کرد. فرصتی برای بخش تولیدی و اقتصادی کشور که بتواند از طریق تشعشعات انگل محصولات را کاهش دهد. دست، برای بهبود نگهداری و ماندگاری محصولات در انبار.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز