08:37 – 18 مهر 1403
بررسی های میدانی در سطح بازار نشان می دهد که قیمت مرغ از هفته های اخیر روندی صعودی به خود گرفته است که هر یک از فعالان بازار دلایل این نوسانات را مطرح می کنند اما اعضای تشکل ها و اتحادیه مرغداران از کمبود عرضه خبر می دهند مرغ به دلیل عدم افزایش تعداد جوجه کشی در بازار قیمت مرغ تنها به دلیل بالا بودن قیمت نهاده های تولید از جمله جوجه یکروزه دو برابر نرخ مصوب نوسان داشته است. اگرچه مدیرکل بازرسی و نظارت وزارت جهاد در اواخر شهریورماه گذشته از برخورد قانونی با مرغ فروشان گرانفروشی و مجازات متخلفان خبر داده بود، اما مرغ همچنان با میانگین قیمت 30 تا 35 هزار تومان به فروش می رسد.
بر اساس آمار در فروردین ۱۳۶ میلیون و ۶۰۰ هزار قطعه، اردیبهشت ۱۵۵ میلیون و ۸۴۱ هزار قطعه، خرداد ۱۵۱ میلیون و ۸۰۰ هزار قطعه، تیرماه ۱۵۱ میلیون و ۸۰۰ هزار قطعه، مردادماه ۱۴۷ میلیون و ۷۰۰ هزار قطعه جوجه ریزی شده است. ، و 143 میلیون قطعه. آنها در ماه سپتامبر از تخم خارج شدند بر این اساس میزان تولید ماهانه جوجه های گوشتی بین 250 تا 260 هزار تن و حداکثر نیاز کشور 230 هزار تن است.
آمارها حاکی از آن است که میزان جوجه کشی در شش ماهه نخست سال نسبت به مدت مشابه سال گذشته بین 20 تا 25 درصد افزایش یافته است که این امر موجب افزایش عرضه در برابر تقاضا شده است، به طوری که علاوه بر تامین نیاز مردم محلی بازار و ذخایر استراتژیک، مرغداران با مازاد تولید مواجه شدند، 18 هزار تن مرغ تا شهریورماه به بازارهای هدف اتحادیه ها و زنجیره های تولید صادر شد و در پایان شهریورماه به دلیل نوسانات قیمت در بازار داخلی، صادرات متوقف شد.
محمدابراهیم حسن نژاد معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی گفت: در شش ماهه نخست سال با مازاد تولید گوشت مرغ مواجه بودیم و به همین دلیل بخشی از مرغ تولیدی به کشور صادر شد. بازارهای هدف با توجه به تولید ماهیانه 265 هزار تنی گوشت مرغ در شش ماهه نخست سال، پیش بینی می شود این وضعیت در شش ماهه دوم نیز ادامه داشته باشد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: در اواخر شهریور و اوایل مهرماه تقاضا برای خرید مرغ افزایش یافت که نوسانات قیمت را به دنبال داشت اما با برنامه ریزی، تولید بهبود می یابد و قیمت به تعادل می رسد.
روزانه 7000 تن مرغ به کشور عرضه می شود
سیدصدرالدین عظیمی، نایب رئیس اتحادیه مرغداران گوشتی گفت: به دلیل تنش گرمایی اخیر، شاهد کاهش تعداد جوجه ریزی ها در شهریورماه بودیم که همراه با تلفات سنگین و عدم وزن بهینه، نوسانات قیمت را به دنبال داشت. . قیمت مرغ در بازار. البته محدودیت و جلوگیری از خروج جوجه از تهران در برخی استان ها و همچنین برخی استان ها بر عرضه مرغ در مزارع تاثیر می گذارد.
او وی با بیان اینکه تولید و مصرف مرغ تا حدودی با هم سازگار است، تصریح کرد: طبق آمار روزانه حدود 7 هزار تن مرغ در بازار توزیع می شود و تنها نرخ تبدیل نامطلوب بود که بر بازار و بازار اثر گذاشت. از سوی دیگر علیرغم دستور وزیر سابق مبنی بر عدم محدودیت حداکثری و جابجایی مرغ در استانداری ها، متاسفانه اتفاقی که در حال رخ دادن است برعکس است که منجر به مازاد مرغ در دست مرغداران در برخی از استانداری ها شده است. و در سایر استان ها با کمبود در بازار مواجه هستیم. این در حالی است که با رفع محدودیت ها و مشکلات عرضه، بازار متعادل می شود.
عظیمی ادامه داد: بر اساس برآوردها جوجه کشی در مهرماه از مرز 140 میلیون قطعه عبور می کند و به همین دلیل پیش بینی می شود در ماه آینده با مازاد تولید مواجه باشیم و در نهایت با افزایش عرضه، از اواسط آبان مجددا قیمت کاهش یابد. . در شرایط فعلی میانگین قیمت مرغ زنده بین 63 تا 64 هزار تومان و مرغ گرم از 93 تا 94 هزار تومان است.
نایب رئیس اتحادیه تولیدکنندگان گوشت طیور میانگین تولید ماهیانه گوشت مرغ را بین 260 تا 270 هزار تن اعلام کرد و افزود: طبق آمار ماهانه کشور 230 تا 240 هزار تن مرغ نیاز دارد که به معنای مازاد تولید است. بین 20 تا 30 هزار تن در ماه مازاد بر نیاز کشور در نیمه دوم سال باید به طور متوسط 10 هزار تن به بازارهای هدف صادر شود در غیر این صورت با مازاد تولید مواجه خواهیم شد.
بر اساس آمار، پتانسیل تولید سالانه 3 میلیون تن مرغ در کشور وجود دارد و با حداکثر استفاده از ظرفیت واحدهای مرغداری، امکان تولید 3 تا 3.5 میلیون تن مرغ در کشور وجود دارد و این در حالی است که کشور نیاز از 2200 تا 2300 میلیون تن و مابقی ظرفیت صادرات است.
هیچ کمبودی در تامین مرغ در کشور نداریم
مهدی یوسف خانی رئیس اتحادیه طیور و ماهی با بیان اینکه مشکلی برای عرضه مرغ وجود ندارد، گفت: در حال حاضر عرضه و تقاضا با یکدیگر هماهنگ است اما مرغ به نسبت مصوب عرضه نمی شود. جوجه های کشاورز به دلیل بالا بودن هزینه های مصوب تولید همیشه خارج از قیمت هستند. قیمت هر کیلو مرغ زنده در حال حاضر بین 65 تا 66 هزار تومان است در حالی که قیمت مصوب 58 هزار تومان است.
به گفته وی، از آنجایی که مرغداران با قیمت مصوب توزیع نمی شوند و از سوی دیگر مرغ با نرخ 90 هزار تومان به دست مرغداران می رسد، بنابراین در فروش هر کیلو مرغ با قیمت 95 هزار تومان تردید دارند. در مرغ فروشی ها تا 90 هزار تومان جریمه نمی شود. اما آنچه مهم است این است که قیمت مصوب از اردیبهشت ماه سال گذشته یعنی 16 ماه پیش با وجود افزایش هزینه های تولید تغییری نکرده است، در حالی که قیمت مصوب برای همه اقلام در سال چندین بار تغییر می کند.
یوسف خانی با بیان اینکه هیچ مشکلی برای جوجه کشی و تامین جوجه نداریم، تصریح کرد: در ماه های اخیر مراحل جوجه کشی به درستی انجام شده است و فقط مرغداران به قیمت مصوب اعتراض دارند و محصول خود را به کشتارگاه تحویل می دهند. قیمت واقعی و نهایی دولت باید قیمت مصوب را اصلاح و در اسرع وقت اجرایی کند. اما در مجموع قیمت مصوب و الزام آور راه حل تنظیم بازار نیست. به کمتر از قیمت مصوب بفروشید.
رئیس اتحادیه طیور و ماهی گفت: وزارت جهاد کشاورزی به دنبال درصد مصوب برای مدیریت بازار است اما این درصد باید منطقی باشد تا مغازه داران و تولیدکنندگان در معرض جریمه های ناعادلانه انضباطی قرار نگیرند. قیمت تایید شده معقول می تواند تمام مشکلات را حل کند و امیدواریم هر چه زودتر برطرف شود. به منظور اعلام قیمت قابل قبول برای تولید کننده، خرده فروشان و کشتارگاه ها در غیر این صورت نمی توان به تعادل در بازار دست یافت که متاسفانه طی 16 ماه گذشته تغییری در قیمت مصوب صورت نگرفته است.
با توجه به پتانسیل صنعت طیور و روند خطی تولید مرغ، پیش بینی می شود با بهبود ضریب تبدیل و افزایش وزن لاشه، بازار از ماه آینده به تعادل برسد زیرا به گفته مسئولان نماینده مجلس امور دام و اتحادیه های تولیدی مشکل جوجه ریزی دارند و کمبود عرضه و تقاضا نداریم، هرچند برای تنظیم بازار و جلوگیری از تورم قیمت باید نرخ مصوب جدید جوجه و جوجه یکروزه اعلام شود. تولیدکنندگان نمی توانند با کاهش عرضه در بازار قیمت ها را مدیریت کنند.
خبرنگار: آزاده محبی