اخبار اقتصادی روز

بازار خودرو را نمی توان با قرعه کشی تنظیم کرد

از تیرماه سال جاری علاوه بر فروش خودرو از طریق قرعه کشی، فروش خودرو در بورس کالا با وجود نظرات مثبت و منفی فراوان در دستور کار وزارت حراست قرار گرفت. این بحث و درگیری میان موافقان و مخالفان عرضه خودرو در بورس کالا از روز گذشته (دوشنبه 12 بهمن ماه) با نامه رئیس شورای رقابت در راس سازمان بورس وارد فاز جدیدی شده است.

کارشناس خودرو این کشور خاطرنشان کرد: خوشبختانه این سبک از تقاضا از سوی سوینگرها در عرضه خودرو در بورس کالا وجود ندارد. در نتیجه در آخرین قرعه کشی خودرو، حدود 10 تا 11 میلیون نفر برای ثبت نام اقدام کردند، اما افراد کمتری در فروش همین خودروها در بورس کالا شرکت کردند.

وی ضمن اشاره به ضرر قیمت گذاری دستوری خودرو بر خودروسازان گفت: یکی از نکات قابل توجه عدم تناسب افزایش قیمت خودرو با تورم کشور است. در دولت سیزدهم شرکت های سایپا و ایران خودرو تنها یک افزایش قیمت داشتند که البته مانع از تاثیرگذاری فشار سیاسی در این مورد شد. اما به نظر می رسد بورس می تواند این فشار را کاهش دهد.

به گزارش ای بی اس نیوز، پایان عرضه خودرو به صورت قرعه کشی از ابتدای سال 1401 یکی از وعده های اصلی وزیر صنعت، معدن و تجارت برای نزدیک به یک سال گذشته بود و با تاکید بر اینکه سخنگوی وزارت صمت در اوایل دی ماه گفته بود که تحقق این وعده تقویت شد.

عرضه خودرو در بورس، نوسانگرها را در حاشیه قرار می دهد

وی ادامه داد: گروه بعدی جویندگان خودرو سرمایه گذاران هستند. برخی افراد بر اساس پیش بینی های خود خودروی مورد علاقه خود را در بازار از طریق قرعه کشی، بورس کالا و یا حتی در بازار آزاد خریداری می کنند و آن را برای مدت معینی نگهداری می کنند. در نهایت، سومین گروه از خریداران خودرو، سوینگرها هستند. این گروه در قرعه کشی ماشین با هر روشی از جمله اجاره کد ملی دیگری وارد چرخه قرعه کشی می شوند.

خودروسازان باید برای فروش خودرو در بورس برنامه بلندمدت بدهند

انتهای پیام

شجاعی، قرعه کشی را بدترین راه برای عرضه خودرو در شرایط نوسان و افزایش نرخ ارز دانست و گفت: به گفته برخی نمایندگان مجلس، تمام سود حاصل از فروش خودرو در بورس به جیب خودروسازان می رود. نه در دولت به همین دلیل این روش عرضه صحیح نیست. در حالی که در این شرایط به جای رها شدن کامل بورس، سازوکار مناسبی برای تخصیص سود آن تعریف شود.

شجاعی در این خصوص ادامه داد: از سوی دیگر عرضه خودرو از طریق کانال قرعه کشی بازار را تنظیم نمی کند به عنوان مثال با افزایش 15 درصدی نرخ دلار، قیمت خودرو در بازار آزاد به صورت اسمی 25 درصد افزایش می یابد. و به هر حال در این مورد، قیمت های بازار آزاد به شدت تحت تاثیر نوسانات نرخ ارز است. ضمناً فروش خودرو به روش قرعه کشی شفاف نیست.

وی افزود: زیان ایران خودرو و سایپا قبل از عرضه خودرو به بورس کالا به دلایل مختلف از جمله ناکارآمدی، هزینه های سیاسی و طرح های برنامه ریزی نشده، حدود 110 تا 115 هزار میلیارد تومان بود که سودآور بود، اما بیشتر آن ناشی از دولت است. قیمت گذاری تحمیلی چرا که همین شرکت ها در دهه 80 سودآور بودند.اگر سود فروش خودرو در بازار سرمایه را در این چند ماه به نسبت زیان شرکت های گذشته و سود کوتاه مدت آنها بین 6000-7000 میلیارد تومان در نظر بگیریم. ، این میزان سود رقمی نیست که بر اساس آن بتوان گفت فروش خودرو در بورس رانت وحشتناکی است. اینها خودروسازان هستند.

شجاعی در خصوص کشف قیمت بالاتر خودرو نسبت به کارخانه در بورس گفت: در این راستا باید هزینه تولید بازنگری شود و یا سقف قیمتی برای خودروساز در بورس تعیین شود. البته ضرر و زیان ناشی از قیمت گذاری های تحمیلی دولت (قیمتی کمتر از قیمت تمام شده تولید) به حدی است که در صورت عدم تعیین سقف قیمت در کوتاه مدت، جبران نخواهد شد.

به گفته این مقام مسئول، وعده لغو قرعه کشی تا پایان سال جاری همچنان پابرجاست و قرعه کشی ها تا پایان امسال به طور کامل لغو می شود. خارج از خواهد بود.

در شرایطی که کمتر از دو ماه به پایان سال باقی مانده است، نه تنها این چالش محقق نشده است. برعکس، در آخرین برنامه قرعه کشی ایران خودرو، 9 میلیون و 600 هزار نفر برای 21 هزار خودرو ثبت نام کردند. بررسی ها نشان می دهد که شانس برنده شدن در این قرعه کشی تقریبا کمتر از 0.2 درصد بوده است. این اتفاقات باعث شد تا از قرعه کشی خودرو به عنوان قرعه کشی ملی یاد شود.

به نظر می رسد در شرایط فعلی عرضه خودرو در بورس کالا، با کاهش تقاضای سرمایه و سفته بازی، نتایج مطلوب تری و رضایت بیشتر خودروسازان و مصرف کنندگان به همراه داشته باشد.

در همین رابطه مرتضی شجاعی، کارشناس بازار و صنعت خودرو در گفت وگو با ای بی اس نیوز، ضمن اشاره به وجود سه نوع تقاضا در بازار خودرو، اظهار کرد: اولین گروه از متقاضیان خریداران دائمی خودرو، مصرف کنندگان واقعی هستند. این موضوع به این دلیل است که در سال های اخیر افزایش قیمت خودرو در بازار آزاد باعث کاهش قدرت خرید این افراد شده است و این دسته تنها به خرید خودرو از طریق قرعه کشی و بورس کالا امیدوار هستند.

کارشناس بازار و صنعت خودرو کشور گفت: در دوره قرعه کشی خودرو، نهادهای نظارتی از جمله وزارت امنیت به دلیل نامشخص بودن روند خرید، اما با توجه به استانداردها و الزامات، نماینده ای را برای نظارت بر عملکرد و قرعه کشی تعیین کرده اند. بورس، عرضه خودرو در بورس کالا شفاف تر و مطمئن تر است. به عنوان مثال اخیراً تعداد خودروهای عرضه‌شده توسط یکی از گروه‌های خودرویی به بورس کالا کمتر از تعهد اولیه آن بوده که همین موضوع دلیل لغو معاملات آن در تالار خودروی بازار پایتخت شده است. البته بهتر است بگوییم این مشکل با کمک مکانیزم نظارتی شفاف بورس تشخیص داده شد و ظرفیت نظارتی بورس به صنعت خودرو کمک می کند.

یک کارشناس خودرو با تاکید بر اینکه عرضه خودرو به قید قرعه به هیچ وجه منجر به تنظیم بازار نمی شود و نمی تواند، گفت: قیمت گذاری خودرو در بازار آزاد توسط غرفه داران و با نوسانات نرخ ارز شکل می گیرد. اما عرضه خودرو در بورس کالا تعادل بازار را در برابر شوک های پولی حفظ می کند.

برای مصرف کنندگان، عرضه خودرو در بورس کالا مناسب تر است. از آنجایی که رقبای کمتری در این بخش وجود دارد، احتمال خرید خودرو در بازار سرمایه بیشتر است.شجاعی در خصوص کاهش تقاضای نوسان ساز از عرضه خودرو در بورس کالا تصریح کرد: خرید خودرو از بورس کالا علاوه بر دستورالعمل مشخص بورس کالا، هزینه هایی از جمله بیمه 14 درصدی، عوارض و مالیات و … دشواری مسیر ورود به بورس، از این رو این بازار جذابیت نوسانات را ندارد و تقاضا برای سرمایه و سفته بازی در بازار سرمایه کاهش یافته است. این زمانی است که فروش خودرو در بورس کالا برای مصرف کنندگان مناسب تر است. از آنجایی که رقبای کمتری در این بخش وجود دارد، احتمال خرید خودرو در بازار سرمایه بیشتر است.

کارشناس خودرو این کشور ارائه برنامه بلندمدت را راهکاری برای بهبود عرضه خودرو در بورس خواند و تاکید کرد: خودروسازان با مطالبه برنامه بلندمدت منظم و اعلام آن در بورس می توانند آن اشاره را حذف کنند. مهندسی از عرضه خودرو به منظور افزایش قیمت. . با بررسی قیمت خودروها در بازار آزاد متوجه می‌شویم که قیمت خودروهای فروخته شده در بورس نسبت به سایر خودروهای بی‌فروش متعادل‌تر است. نکته جالب توجه این است که برخی از مخالفان فعلاً با فروش خودرو در بورس کالا در زمان قرعه کشی خودرو گفتند که فروش خودرو باید به بورس کالا منتقل شود.

کدام جیب به نفع عرضه خودرو در بورس کالا می رود؟

خسارات ناشی از قیمت گذاری تحمیلی دولت (قیمتی کمتر از قیمت تمام شده تولید) به حدی است که در صورت عدم تعیین سقف قیمت در کوتاه مدت، جبران نخواهد شد.

وی با بیان اینکه نرخ عرضه خودرو در بورس کالا نزدیک به نرخ بازار آزاد است، گفت: این مشکل شانس موفقیت مصرف کننده را در خرید خودرو در بورس نسبت به حالت قرعه کشی افزایش می دهد. البته این امر تقریبا حداقل تقاضای بازار خودرو را به صفر رساند و پس از آن از تاثیر افزایش نرخ ارز بر بازار خودرو می کاهد. به عبارت دیگر عرضه خودرو در بورس کالا باعث حفظ تعادل بازار آزاد می شود.

بازار را نمی توان با قرعه کشی تنظیم کرد

در حال حاضر افرادی که قصد خرید خودرو را ندارند نیز دوست دارند شانس خود را برای سرمایه گذاری کوتاه مدت امتحان کنند. بنابراین، شکاف بین عرضه و تقاضا نجومی می شود; همانطور که دیدیم حدود 13 درصد از جمعیت کشور در جدیدترین طرح فروش خودروهای ایرانی مشارکت داشتند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *