08:34 – 30 اوت 1403
آلبرت بگزیان کارشناس اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ای بی اس نیوز گفت: یکی از مواردی که در ابتدای تاسیس مرکز مبادلات طلا و ارز ایران مطرح شد، توسعه و تنوع بخشی به تالارهای این مرکز بود. مرکز به منظور ایجاد امکان تجارت ارز بین واردکنندگان و صادرکنندگان.
این کارشناس اقتصادی می گوید: بازار معاهده ارزی که در آن قیمت ها به گفته مسئولان بانک مرکزی به صورت حراج و پول کشف می شود; در خصوص اهمیت ایجاد چنین بازاری باید بگویم که این بازار مسیر شفافی خواهد بود و شفافیت و کشف قیمت در قالب حراج و نقدینگی در این بازار می تواند انگیزه ای برای بازگرداندن ارز برای صادرکنندگان باشد.
وی می گوید: نظارت بهتر بر بانک مرکزی، افزایش تمایل برای تامین ارز بیشتر و جلوگیری از سفته بازی از دیگر مزایای ایجاد بازار توافقی ارز است و بازار توافقی ارز به کارایی و تعمیق بازار ارز کمک می کند. در واقع این بازار نگرانی های زیادی دارد که بتواند مشکلات صادرکنندگان و واردکنندگان را حل کند.
چندی پیش محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی گفت: با راه اندازی تالار توافقی مبادلات ارزی، امکان معامله بین واردکنندگان و صادرکنندگان مشمول ارز تکی در بسته معاملاتی ارز یکپارچه ایجاد می شود. معاملات و مجوزهای صادراتی توسط بانک های عامل تضمین می شود.
وی همچنین به مزیت های صرافی توافقی اشاره کرد و تاکید کرد: در این بازار قیمت ها به صورت حراجی و نقدی کشف می شود و پیش بینی می شود به تدریج و با برنامه ریزی مبادلات دولت از ارز تبدیل به ارز شود. مورد توافق تالار مبادلات ارزی مرکز مبادلات ارز و طلای ایران نیز باید توسعه یابد و سایر ابزارهای معاملاتی مورد استفاده در بازار ارز نیز توسعه یابد.
لازم به ذکر است که بر اساس سیاست بانک مرکزی، مسئولیت تدوین راهبردها، مقررات و نظارت بر عهده بانک مرکزی است و مرکز مبادلات طلا و ارز ایران به عنوان بازوی اجرایی، ارز را انجام و اجرا می کند. عملیات بازار معاملات تحت نظارت بانک مرکزی است.