اخبار اقتصادی روز

باران کمکی به منابع آبی نکرد/آغاز مبارزه با خشکسالی 1403

همانطور که معاون مدیریت بهره برداری و نظارت شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور اعلام کرد، بارندگی های پاییزی محقق نشده و برنامه ریزی برای مقابله با خشکسالی و تامین آب مورد نیاز مردم در تابستان 1403 آغاز شده است.

به گزارش ای بی اس نیوز، جمعیت ایران در سال 1300 کمتر از 10 میلیون نفر بود، امروز به بیش از 80 میلیون نفر می رسد و پیش بینی می شود در سال 2050 این کشور جزو 10 کشور پرجمعیت جهان باشد. سرانه آب تجدیدپذیر در سال 1300 حدود 13000 مترمکعب بوده اما امروزه به حدود 1400 مترمکعب کاهش یافته است.

روند کاهشی دسترسی سرانه به آب در سراسر جهان به دلیل رشد جمعیت وجود دارد، بیش از 80 درصد از مساحت ایران در مناطق نیمه خشک، خشک و فوق خشک قرار دارد و تمامی اصول مصرف آب در کشور باید بازنگری شود.

آمار ارگان ها و وزارتخانه های متولی یا ذی ربط منابع آبی کشور به دلیل عدم توجه به آب و استفاده از آن شرایط نامطلوب و گاه خطرناکی را نشان می دهد. این آمار به ویژه در مورد سفره های زیرزمینی، سطح آب زیرزمینی، چاه های مجاز و غیرمجاز و یا حتی فرونشست زمین که ترسناک تر از جنگ نظامی به نظر می رسد، نگران کننده است.

گزارش ها حاکی از آن است که حدود نیمی از 600 سفره زیرزمینی کشور در دشت ها در آستانه خشک شدن است. مصرف آب سطحی به حد باورنکردنی رسیده است که منجر به خشک شدن و کاهش سطح تقریباً تمام تالاب های کشور شده است. باز هم آمارها حاکی از آن است که میزان آب قابل استخراج و استفاده به کمتر از 100 میلیارد متر مکعب کاهش یافته است. در عین حال، ظرفیت ذخیره سازی سدها به سختی به 50 میلیارد متر مکعب می رسد.

در این میان مشکلات مربوط به سیستم های توزیع آب، انتقال بین حوضه ای، کیفیت آب، تامین آب شرب، قیمت واقعی آب، تولید برق، ریزگردها، دریاچه ارومیه، شبکه های آبیاری و زهکشی، دیپلماسی آب، رودخانه های مرزی و تغییرات اقلیمی است. همه از مشکلاتی هستند که ما آن را بحران آب تا ورشکستگی می نامیم.

70 درصد دشت های کشور در مناطق بحرانی ممنوعه و ممنوعه قرار دارند

این در حالی است که 70 درصد دشت های کشور 90 درصد چاه های کشور را در خود جای داده که هم اکنون در وضعیت بحرانی و غیرمجاز قرار دارند. از 609 دشت کشور، 359 منطقه از مساحت کل کشور در گزارش فرونشست کشور قرار گرفت. سازمان زمین شناسی 250 منطقه که 67 هزار حلقه چاه دارد و 16 درصد جمع آوری آب انجام شده است فرونشست نخورده است اما حدود 88 منطقه بین صفر تا پنج سانتی متر فرونشست داشته است.

این منطقه 75000 حلقه چاه دارد و میزان برداشت آب آن 18 درصد بوده است. 179 منطقه با 154 هزار حلقه چاه کشاورزی با فرونشست 5 تا 10 سانتی متری مواجه شدند.

هر ساله بین 45 تا 50 سانتی متر فرونشست در کشور رخ می دهد، فرونشست در 359 دشت رخ داده است و 420 دشت افت سطح را نشان می دهد که ممنوع و اکیداً ممنوع است.

با اجرای طرح احیا و متعادل سازی ۱۳۲ هزار حلقه چاه غیرمجاز غیرقابل استفاده شد. همچنین 140000 پروانه چاه کشاورزی بر اساس سند ملی آب اصلاح یا اصلاح شد.

وضعیت مخازن سدها چگونه است؟

آمارهای عملیاتی سدهای مخزنی کشور تا 14 دی ماه حکایت از پر بودن 40 سد کشور دارد.

از ابتدای سال آبی تاکنون مقدار وارد شده به مخازن کشور بالغ بر چهار میلیارد و 460 میلیون متر مکعب بوده که نسبت به سال گذشته 8 درصد افزایش داشته که معادل 4 میلیارد و 130 میلیون متر مکعب بوده است. همچنین تولید کل سدهای کشور نسبت به سال قبل 21 درصد افزایش داشته است.

حجم آب موجود در مخازن هم اکنون 19 میلیارد و 900 میلیون مترمکعب است که نسبت به سال قبل 10 درصد افزایش داشته است که معادل 18 میلیارد و 7 میلیون متر مکعب بوده است.

همچنین حجم آب پنج سد استان هم اکنون 281 میلیون مترمکعب است که در مدت مشابه سال آبی گذشته 272 میلیون مترمکعب بوده است.

سومین ماه از فصل پاییز در حالی با 6.6 میلی متر بارندگی به پایان رسید که استان تهران نسبت به مدت مشابه سال گذشته و میانگین بلندمدت به ترتیب با 63 و 82 درصد کاهش بارندگی مواجه شد.

مجموع بارندگی ثبت شده توسط شبکه ایستگاه های هیدرولیک و هواشناسی استان تهران از ابتدای سال آبی جاری تا پایان فصل پاییز 38 میلی متر بوده که نشان دهنده کاهش 51 درصدی بارش ها نسبت به بلندمدت است. دوره زمانی. میانگین.

اگرچه بر اساس پیش بینی های سازمان هواشناسی، فعالیت پدیده ال نینو و بروز بارندگی های غیرعادی در فصل پاییز به ویژه در ماه های آبان و آذر پیش بینی می شد، اما برخلاف پیش بینی ها، فصل پاییز نیز به پایان رسید. با کاهش قابل توجه بارش جوی، بنابراین همه امیدها به فعالیت سامانه های بارانی در فصل زمستان معطوف می شود.

در شرایط فعلی چاره ای جز برنامه ریزی منسجم از سوی دولت و همکاری بهره برداران برای مدیریت مصرف وجود ندارد و لازم است دولت تدبیر جدی برای عبور از تنش آب داشته باشد.

انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *