به گزارش خبرنگار تاریخ رکنا، پری زنگنه هنرمند معروف خواننده فولکلور ایرانی شرق. پریروخ شاهیلانی با نام مستعار پری زنگنه (زاده ۱۳۱۸ در کاشان) خواننده اپرا ایرانی است که از پدری کاشانی و مادری گیلانی متولد شده است.
از جمله فعالیت های او می توان به کار بر روی موسیقی محلی ایران اشاره کرد. پری زنگنه که در سانحه رانندگی بینایی خود را از دست داده بود، فارغ التحصیل رشته اپرا از هنرستان موسیقی تهران شد.
پری زنگنه فارغ التحصیل رشته اپرا فرهنگستان عالی موسیقی (آکادمی عالی موسیقی تهران) است. زنگنه تحصیلات مقدماتی خود را در تهران گذراند و اولین دوره آواز را نزد نصرالله زرین پنجه در گروه موسیقی ایران گذراند و سپس به هنرستان عالی موسیقی رفت. به لطف صدای «لیریکو اسپینتو» (به انگلیسی: Lyrico Espinto) نزد خانم اولین باچبان اپرا آموخت، سپس برای تکمیل تحصیل به ایتالیا، آلمان و اتریش سفر کرد و از چندین آکادمی فارغ التحصیل شد. .
پری زنگنه علاوه بر خوانندگی، در سفر تحصیلی خود به ژاپن به استعداد خود در هنر گل آرایی پی برد و آن را فرا گرفت و پس از بازگشت به ایران، نمایشگاه چیدمان گلی برگزار کرد.
در سال 1350 در یک تصادف ساده بینایی خود را از دست داد و قطعات شیشه ماشین را پرتاب کرد. اما او تنها پس از یک استراحت کوتاه به فعالیت خود ادامه داد. صدای او در محافل هنری بزرگ در سراسر جهان شنیده شده است، از جمله الیس تالی هال در مرکز لینکلن در نیویورک، هربست در سانفرانسیسکو، دانشگاه هاروارد در بوستون، سل گو در پاریس، هرکول در مونیخ و در مکانهایی در سراسر ژاپن.
زنگنه برای آشنایی با موسیقی محلی ایرانی به سراسر ایران سفر می کند. یکی از تعابیر معروف زنگنه تکنوازی سمفونی شماره 9 بتهوون است که توسط ارکستر سمفونیک فورت لادردیل در فلوریدا آمریکا اجرا شده است. بازسازی علمی آوازهای بومی و محلی ایران و تفسیر آن به سبک کلاسیک از مهمترین کارهای اوست.
او چندین کتاب برای کودکان نوشته و مقالات و ترانه های متعددی منتشر کرده است. مجموعه کامل «نامهای ایران و سرزمین» که مهمترین نام در زبان فارسی به شمار میرود، حاصل زندگی اوست و تالیف آن حدود پنج سال به طول انجامید. از دیگر کتابها میتوان به «لالاییهای پری، آهنگهای جینگ پری برای همه اعصار» و «گفتار به شادی: کلمات بزرگ در یک کتاب کوچک» اشاره کرد.
او هم اکنون مشغول نوشتن کتابی به نام «با من بخوان» است. از جمله فعالیت های اجتماعی متعدد زنگنه برای بهبود وضعیت نابینایان، برگزاری کنسرت هایی به نفع سازمان های فرهنگی نابینایان در سراسر ایران و جهان است. خانم زنگنه عنوان سفیر حسن نیت بین المللی را به دست آورد و مسئولیت روابط فرهنگی و اجتماعی نابینایان در ایران را در کنار سایر مسئولیت ها بر عهده داشت. در سالهای پس از انقلاب، فعالیتهای او در ایران به کنسرتهای ویژه بانوان اختصاص داشت.
https://www.rokna.net/fa/tiny/news-884960>منبع:
خبرگزاری رکنا توسط سردبیران رکنا