به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز ، هر زمان که فاصله بین ارز دولتی و آزاد افزایش یابد، موضوع گرانی و تورم قیمت ها اهمیت پیدا می کند و جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص می دهد. لازم به ذکر است که طبق ماده 14 قانون گمرک، ارزش گمرکی کالا بر اساس اسناد خرید و سایر اسناد ارائه شده توسط صاحب کالا می باشد. تعیین می شود، مازاد ارزش و تایید آن باعث کاهش ارزش اظهاری کالا به گمرک و مانع از ترخیص کالا از گمرک نمی شود و طبق نظر بانک مرکزی مشمول مهلت قانونی موضوع در ماده 135 قانون گمرک (شش ماه).
در صورت مشاهده اختلاف ارزش بیش از حد، صاحب کالا یا نماینده قانونی وی میتواند با مراجع قضایی، اداره رسیدگی و تعیین ارزش، کمیسیونهای رسیدگی به اختلاف و تجدیدنظر گمرکی و یا حتی دادگاه اداری تماس بگیرد. دادگستری و این رویه ها عموماً مهلت قانونی ابلاغ و مخالفت و غیره را در نظر می گیرند. حداقل یک تا چهار سال به طول می انجامد و در این مدت ارز دریافتی در اختیار گیرنده است و در این زمینه حقوق دولت تضییع می شود (پرونده های مازاد بر ارزش افزوده سال های 90 و 91 همچنان در گمرک و غیره در حال رسیدگی است. مسئولین).
ارزش بیش از حد یا تورم ارزش کالاهای وارداتی از نظر حقوق ورودی و مالیات بر ارزش افزوده و شکاف بین ارز آزاد و ارز دولتی، شکاف بین سود پرداختی تسهیلات و سود پرداختی به بانک در سایر تسهیلات یا هرگونه ارزش مازاد. مزایایی که می توان شناسایی، تخمین زد و کسر کرد.
در قانون تجارت گمرکی و آیین نامه اجرایی آن، مقررات قانونی مانع از ترخیص و پردازش مازاد بر ارزش گمرکی نشده است.
تنها دستورالعمل موجود در خصوص مازاد بر ارزش اسناد، مبحث هفتم مقررات پولی است، اما این مجموعه مقررات پولی (بند هفتم) نیز قابل پاسخگویی نیست.
پس از کش و قوس های فراوان سرانجام در قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز و اصلاحیه مصوب 1400 به منظور عدم انجام تعهدات ارزی و ارزش بیش از حد جرم محسوب می شد.
در تبصره ۷ ماده ۲ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز آمده است:
«در خصوص عدم پرداخت تعهد ارزی موضوع ماده (10) قانون تعزیرات حکومتی در صورتی که مبلغ آن به یکصد میلیارد (100.000.000.000) ریال بر اساس بالاترین نرخ اعلام شده توسط بانک مرکزی در زمان وصول برسد. متخلف علاوه بر استرداد ارز به مبلغ پرداختی غیرمتعهد و محرومیت از فعالیت از شش ماه تا یک سال، تاجر به جزای نقدی معادل دوبرابر کسری غیرمجاز محکوم خواهد شد. – رعایت تعهد بر اساس بالاترین نرخ اعلام شده توسط بانک مرکزی از زمان دریافت ارز.
در صورتی که مبلغ عدم بازپرداخت تعهد ارزی بر اساس بالاترین نرخ اعلام شده توسط بانک مرکزی در زمان دریافت ارز معادل یکصد میلیارد (100.000.000.000) ریال یا بیشتر باشد، مرتکب علاوه بر استرداد. تعهد مبادله ای، ارز به میزان مبلغ غیرمتعهد و محرومیت از فعالیت تجاری از یک تا ده سال به حبس تعزیری محکوم می شود. جریمه ای معادل دو برابر کسری یا عدم پرداخت تعهد بر اساس بالاترین نرخ اعلامی بانک مرکزی از زمان دریافت ارز محکوم خواهد شد.
در صورتی که فسخ تعهد یا هر اقدامی در این زمینه ناشی از استفاده از اسناد جعلی یا نادرست یا از برآورد بیش از حد ارزش اظهار شده کالا و یا از برآورد بیش از حد مبلغ کالای گمرکی باشد. ، یا ناهماهنگی در کالاهای اظهار شده یا آشکار شده با کالای مورد نظر. در صورت وجود تعهد، مرتکب علاوه بر استرداد ارز به مبلغ تعهد نشده و ابطال دائم کارت بازرگانی، به حبس تعزیری درجه چهار موضوع ماده (19) قانون مجازات اسلامی محکوم می شود. جریمه نقدی معادل سه برابر کسری یا عدم پرداخت تعهد بر اساس بالاترین نرخ اعلامی بانک مرکزی از زمان دریافت ارز.
در صورت عدم رعایت مکرر تعهدات، ملاک درج این تبصره، مجموع مبالغ است و تعدد تخلفات مانع از حرفه ای دانستن نویسنده نیست.
شخصی که ارز مذکور در تبصره (4) این ماده را به منظور واردات کالا دریافت کرده یا از روش «تضمین ارز واردات کالای خود» استفاده کرده باشد نیز مشمول مقررات این تبصره است.
رسول کوهستانی پزوه – مدیرکل گمرک اصفهان – کارشناس رسمی حقوقی
absnews+