09:30 – 27 جولای 1403
محمدرضا بهرامن رئیس خانه معدن ایران و نایب رئیس اول اتاق بازرگانی ایران در گفتگو با خبرنگار اقتصادی ای بی اس نیوز، اظهار کرد: امروز حکمرانی در اقتصاد و بخش معدن کشور باید باشد. برای اینکه بتوانیم به این سوال مهم پاسخ دهیم که چرا سهم بخش معدن از تولید ناخالص داخلی در سال 2019 1.3 درصد بوده، در سال 1400 9.2 درصد و در سال 1401 2.5 درصد بوده است. رو به کاهش است.
به گفته بهرامن، سهم منابع معدنی ایران امروز 7 درصد از منابع معدنی جهان است و بنابراین هر دلار سرمایه گذاری در بخش معدن 2.8 دلار ارز در این بخش به همراه خواهد داشت.
رئیس خانه معدن ایران افزود: امروز کشورمان با احتساب نفت و گاز، پنجمین کشوری است که پس از روسیه، آمریکا، عربستان سعودی و کانادا از منابع غنی برخوردار است و بدون احتساب نفت و گاز و تنها معادن، ایران است. این کشور را دوازدهمین کشور معدنی جهان میداند که امروز یک درصد از جمعیت جهان، سه درصد از ارزش تولیدات معدنی جهان و 15 درصد از ذخایر معدنی جهان را شامل میشود.
بهرمان افزود: در حوزه آهن و فولاد با سهم 1.7 درصدی رتبه هفتم ذخایر آهن جهان را به خود اختصاص داده است اما با وجود این ذخایر زیاد سهم ما در زنجیره ارزش محصولات آهن، فولاد و فولاد فقط حدود 1 درصد درصد، رتبه 24 جهانی در بین کشورهای جهان و سهم آن کمتر از 1 درصد و با وجود داشتن سهم 1.6 درصدی از ذخایر مس جهان و در اختیار داشتن رتبه پنجم، رتبه 35 جهان را به خود اختصاص داده است. در زنجیره ارزش افزوده مس.
به گفته رئیس خانه معدن ایران، امروز کشورمان از ذخایر مس جهان 1.6 درصد و تنها 1.5 درصد از تولید مس جهان را در اختیار دارد و همچنین سهم ایران در زنجیره ارزش روی جهان که 2.4 است. درصد و در زنجیره ارزش جهانی 0.6 درصد است و بر این اساس رتبه ایران در جهان به ترتیب 16 و 33 است.
وی گفت: امروزه حوزه معدن و صنایع فلزی به دلیل پیوند قوی با سایر زنجیره های اقتصادی، ظرفیت سازی و افزایش تقاضای داخلی و خارجی یکی از حوزه های استراتژیک اقتصاد کشور محسوب می شود با کاهش قابل توجهی مواجه شد. کاهش چشمگیر در سال های اخیر به گونه ای که دستیابی به رشد اقتصادی 8 درصدی در برنامه هفتم توسعه مستلزم تمرکز بر محرک های اقتصادی و حوزه های استراتژیک اقتصاد از جمله صنایع معدنی و متالورژی است.
بهرمن تصریح کرد: امروز دستیابی به رشد سالانه 13 درصدی در بخش معدن مستلزم تزریق 60 میلیارد دلار سرمایه به این بخش است و با این فرض ارزش خالص مانده سرمایه بخش معدن باید تا پایان سال به 71 میلیارد دلار در سال برسد. این برنامه به این معناست که باید سالانه 12 میلیارد دلار سرمایه گذاری کرد و باید سرمایه بخش معدن در کشور اضافه شود و میانگین نسبت سرمایه خالص به ارزش افزوده بخش معدن به آن بازگردد. 3.7، در حالی که این عدد امروز 1.1 است.
رئیس خانه معدن ایران افزود: میانگین ارزش افزوده دلاری بخش معدن در سال 1402 هجری شمسی 10.4 میلیارد دلار و ارزش ذخیره شده بخش معدن امروز 11 میلیارد دلار است.
خبرنگار: ردا زارعی