پنجشنبه , ۱ خرداد ۱۴۰۴

ایران و روسیه چگونه می توانند اثرات تحریم ها را کاهش دهند؟ – اخبار صنعتی و تجاری – اخبار اقتصادی ای بی اس نیوز ای بی اس نیوز خبرگزاری ای بی اس نیوز

به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز از اتحادیه اقتصادی اوراسیا (نام اختصاری: EAEU گوش کنید)) یک اتحادیه اقتصادی بین دولتی متشکل از بلاروس، قزاقستان، روسیه، قرقیزستان و ارمنستان است که دبیر کل آن میخائیل میا سنیکویچ است. معاهده تأسیس این اتحادیه در 29 مه 2014 این قرارداد توسط بلاروس، قزاقستان و روسیه و از اول ژانویه امضا شد 2015 لازم الاجرا شد.

با امضای توافقنامه اولیه در تاریخ 31 تیر 97 طی جلسه علی اکبر ولایتی، مشاور امور بین الملل مقام معظم رهبری در خصوص پیوستن ایران به اتحادیه اقتصادی با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه تا 9 دی ماه سال جاری گفتگو کرد. توافقنامه تجارت آزاد ایران و اوراسیا با حضور رئیس سازمان توسعه تجارت و هیئت رسمی اتحادیه اقتصادی اوراسیا امضا شد.

اعضای این اتحادیه از جمله ارمنستان، بلاروس، روسیه، قزاقستان و قرقیزستان با یکدیگر تجارت آزاد دارند و ایران با عضویت در آن می تواند تجارت خود را با کشورهایی که همگی در فاصله کمی از ایران قرار دارند گسترش دهد.

سازمان توسعه تجارت ایران پیش بینی کرده است که با نهایی شدن توافقنامه تجارت آزاد ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا باعث افزایش 10 میلیارد دلاری تجارت می شود.

بازار ۵۰۰ میلیارد دلاری کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا

بازار ۵۰۰ میلیارد دلاری کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا وجود دارد که ایران می‌تواند در زمینه کالاهای صنعتی، کشاورزی و تجهیزات پزشکی به این کشورها صادر کند، اما از آنجایی که تجارت یک طرفه نیست، کالاهای وارداتی مانند دانه‌های روغنی، گندم و … غلات، نهاده های دامی و گوشت قرمز که معمولاً از برزیل وارد می شود را می توان از این کشورها وارد کرد.

ایران سالانه چندین میلیارد دلار برای واردات کالاهای یاد شده از کشورهای دیگر هزینه می کند و همسایگی ایران با کشورهای اتحادیه اوراسیا می تواند مزیت وارداتی برای کشورمان از نظر هزینه حمل و نقل به ارمغان بیاورد، اما مشروط بر اینکه مشکلات زیرساختی و لجستیکی که در بخش حمل و نقل با کشورهای اوراسیا باید حل شود.

کاهش فشار تحریم ها

توافق ترجیحی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا که در شرایط تحریم و فشار حداکثری ایالات متحده آمریکا منعقد شد، رویداد مهمی در حوزه سیاست خارجی و تجارت خارجی کشورمان محسوب می‌شود و اگر تعهدات به درستی و به طور کامل اجرا شود، می توان امیدوار بود که فشار تحریم ها تا حد زیادی کاهش یابد.

در این روند، این توافق بخشی از فشارها و تحریم‌های سیستمی اعمال شده بر ایران از جنوب (خلیج فارس و برخی کشورهای عربی) تا شمال (اوراسیا) را جبران می‌کند. .

امکان افزایش صادرات انرژی ایران با حضور در اتحادیه اقتصادی اوراسیا

با مشارکت ایران در طرح مشترک پلتفرم انرژی اوراسیا، کشورمان می تواند حجم صادرات انرژی خود را به کشورهایی مانند هند، پاکستان و چین افزایش دهد، در حالی که پیش از این به دلیل تحریم های غرب نمی توانست از این فرصت استفاده کند. البته با توجه به موقعیت جغرافیایی ایران و نیاز همسایگانش به برق ایران، ایران در صورت همکاری در چارچوب اوراسیا می تواند ظرفیت صادرات خود را افزایش دهد.

گسترش تعاملات ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا می تواند به افزایش شدید صادرات نفتی و غیرنفتی ایران منجر شود و می تواند ارزآوری داشته باشد و نقش موثری در گذار ایران پس از شرایط سخت اقتصادی داشته باشد.

استفاده از پول ملی و کاهش استفاده از دلار

کاهش و حذف مبادلات دلار بین کشورهای عضو اتحادیه آسیا و جایگزینی ارزهای ملی بخشی از برنامه های این اتحادیه اقتصادی است.

لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در این خصوص گفت: دلار آمریکا ممکن است به زودی آمار اتحادیه اقتصادی اوراسیا را معامله کند (اتحادیه اروپا) ناپدید می شوند، زیرا کشورهای عضو استفاده از این ارز را در تسویه حساب های متقابل کاهش می دهند.

فست بانک ایران و روسیه وصل شد

یکی از اقدامات عملی که برای استفاده از دلار در تجارت ایران و روسیه و حتی ایران با سایر کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا کاهش یافته است. تفاهم نامه همکاری ایران و روسیه در موضوع اتصال پیام رسان ها این یک قرارداد مالی بین دو کشور است که به تازگی امضا شده است.

تفاهم نامه همکاری ایران و روسیه با هدف اتصال پیام رسان های مالی دو کشور، در این راستا تبادلات مالی و بانک دو کشور و 13 کشور دیگری که در روسیه حضور دارد تسهیل شده است.

بر اساس این یادداشت تفاهم، سیستم های پیام رسانی دو کشور به یکدیگر متصل خواهند شد و تمامی بانک های ایران و تمامی بانک های روسیه قادر خواهند بود پیام THE دارای استانداردهای بانکی و تمامی بانک های ایرانی خارج از کشور و همه بانک های خارجی متصل به سیستم پیام رسانی روسیه که شامل بیش از 100 بانک در 13 یک کشور خارجی است (به جز روسیه)، می توانند با بانک های ایرانی در قالب یک پلتفرم در دسترس معامله کنند.

در چارچوب این دو پیام THE راسان از تمامی پیام های بانکی استاندارد اعم از حواله، ضمانت نامه، ال سی و غیره پشتیبانی می کند. این یک مبادله است و با توجه به اینکه بانک های مرکزی دو کشور بر اساس زیرساخت های ملی خود مبادله و تعامل دارند، این تفاهم نامه غیرقابل توقف و غیرقابل تحریم است.

* برخی از مسائل آینده

ایران، روسیه و سایر کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در تلاش هستند تا مشکلات زیرساختی تجارت بین خود را حل کنند که البته تغییراتی را نیز در پی داشته است.

ایجاد خط کشتیرانی رورو برای حمل و نقل در دریای خزر یکی از موانعی است که بخش خصوصی یا دولتی در نهایت باید بر آن غلبه کند.

در بخش زمین نیز مشکلات زیادی وجود دارد، احتمالاً در تلویزیون صف‌های طولانی برای عبور از پل گمرک آستارا به آذربایجان (و ادامه مسیر به سمت روسیه) را دیده‌اید که خودروها برای عبور از آن تا 10 روز در صف ترانزیت قرار می‌گیرند.

بازاری، مدیرکل دفتر توسعه تجارت سازمان توسعه تجارت ایران در این باره گفت: سال هاست که می خواهیم برای بهبود وضعیت ترافیکی پل دیگری در کنار پل قبلی بسازیم، اما حتی اگر دولت با این پل مذاکره کرده باشد. مقامات کشورهای همسایه در این زمینه به نتیجه نرسیدند .

با این حال، مشکلات زیرساختی میان مدت و بلندمدت وجود دارد باید برای تحقق برنامه های افزایش تجارت با روسیه و سایر کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا حل و فصل شود.

محدودیت هایی برای تعداد کشتی های رورو در مسیر دریای خزر وجود دارد که هیچ اقدام عاجل برای رفع آن انجام نشده است.

البته برخی از کشتی های کانتینری به صورت موقت خریداری شده اند و برخی از شرکت های بخش خصوصی و برخی بانک ها برای افزایش تعداد کشتی ها و رفع نیازهای ما در این بخش اقدام به خرید کشتی می کنند.

اتحادیه اقتصادی اوراسیا، بازرگانی و تجارت

لزوم تکمیل و اتصال خط ریلی ایران به کریدور شمال – جنوب

این کریدور یکی از مهم ترین شاهراه های ارتباطی در نیمکره شرقی است که به ابتکار سه کشور ایران، روسیه و هند و سپس با پذیرش یازده کشور دیگر از جمله جمهوری آذربایجان، ارمنستان، قزاقستان، قرقیزستان ایجاد شد. تاجیکستان، ترکیه، اوکراین، بلاروس، عمان و سوریه… و بلغارستان ثابت کرده است که یک مسیر جایگزین و قابل اعتماد است. .

روسیه که تحت تحریم های غرب قرار گرفته است به دنبال ایجاد روابط تجاری جدید است و مصمم است روابط خود را با کشورهایی که با وجود تحریم های غرب به تجارت با روسیه ادامه می دهند، تعمیق بخشد.

از این رو روسیه گذرگاه شمال-جنوب را راه نجات سن پترزبورگ به بنادر ایران و هند می داند. این کریدور می تواند جایگزین امنی برای محور فعلی دریای بالتیک- کانال سوئز باشد که امنیت آن به دلیل تنش بین روسیه و غرب به خطر افتاده است. .

*یادداشت ابراهیم نژادرفیعی

absnews

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *