ایران رتبه اول تولید و صادرات زعفران در جهان را دارد
غلامرضا میری نایب رئیس شورای ملی زعفران در گفت و گو با ای بی اس نیوز درباره دلایل سهم اندک بزرگترین تولیدکننده زعفران در بازارهای جهانی گفت.
دلایل سهم اندک بزرگترین تولیدکننده زعفران از حجم فروش این محصول استراتژیک در جهان چیست؟
میری: فروش ۱۱ میلیارد دلاری زعفران در جهان تنها مربوط به خود محصول نیست، بلکه به محصولات مصرفی آن در صنایع آرایشی و بهداشتی و غذایی نیز مربوط می شود.
با توجه به ورود کشورهای دیگر به بحث کشت و تولید زعفران، سهم ما از تولید زعفران در دنیا که 98 درصد بود به 90 درصد کاهش یافت. از سوی دیگر به دلیل شرایط محاصره، طبیعتا امکان فعالیت به راحتی در بازارهای جهانی وجود ندارد.
آیا می توان سهم فروش بزرگترین تولید کننده زعفران جهان را افزایش داد؟
میری: با رفع موانع صادرات و توسعه صنایع تبدیلی می توان نه تنها زعفران، بلکه محصولات دیگری را نیز صادر کرد که می تواند سهم تجارت ما را در دنیا افزایش دهد، اما اکنون به دلیل کمبود تکنولوژی محدودیت ها، دستیابی به اعداد بالا امکان پذیر نیست. اما با ورود تکنولوژی و رفع محدودیت ها و ممنوعیت ها می توان حجم صادرات را به ارقام بالا افزایش داد.
از آنجایی که در تولید زعفران مشکلی وجود ندارد، باید تلاش کرد تا کیفیت تولید زعفران افزایش یابد تا محصول بتواند با کشورهای رقیبی که وارد تولید شده اند، رقابت کند.
سال گذشته چقدر زعفران صادر شد و درآمد ارزی کشور چقدر است؟
میری: بر اساس آمار سال گذشته 221 تن زعفران به ارزش بیش از 207 میلیون دلار به بازارهای هدف صادر شد. لازم به ذکر است که هیچ یک از کشورها این رقم صادرات را ندارند.
ایران اولین تولید کننده و صادرکننده زعفران در جهان محسوب می شود اما به دلیل محدودیت ها و محرومیت ها نتوانسته است به درستی از انرژی استفاده کند، در حالی که در صورت رفع محدودیت ها می توان تولید را تا چند برابر این رقم افزایش داد. .
امکان تولید زعفران در کشور چیست؟ راه های بهبود تولید زعفران چیست؟
مریم: طبق آمار راندمان تولید در هر هکتار 3.2 کیلوگرم است و طبق برنامه وزارت جهاد باید به 6 کیلوگرم برسد از طرفی با رفع محدودیت ها امکان تولید بیش از الف را داریم هزار تن زعفران و صادرات تا هزار تن محصول به بازارهای هدف.
در حال حاضر 750 هزار خانوار به تولید زعفران مشغول هستند و با رفع محدودیت های صادراتی امکان افزایش تولید در واحد سطح وجود دارد اما از آنجایی که تولید زعفران صادراتی است، رفع محدودیت های صادراتی ضروری است. لازم است. .
آیا امکان توسعه صادرات زعفران به بازارهای هدف وجود دارد؟
میری: باید در حوزه صادرات تعاملات ایجاد شود تا کشاورزان با صادرات مازاد مصرف داخلی به بازارهای هدف، دیگر نگران حفظ محصول در دست خود نباشند. لازم به ذکر است در آینده نزدیک با رفع موانع و ممنوعیت های داخلی به دلیل رقابت قیمتی زعفران تولیدی با سایر کشورها می توان صادرات را به یک میلیارد دلار افزایش داد. همچنین در شرایط فعلی 67 کشور جهان از ایران زعفران وارد می کنند.
قیمت زعفران در بازار چقدر است؟
میری: بر اساس آمارهای فعلی قیمت زعفران یک کیلویی ۷۲ میلیون تومان، زعفران یک بوته ۸۵ تا ۸۶ هزار تومان، زعفران سرگل ۹۵ تا ۹۷ هزار تومان و زعفران ناگین ۹۷ تا ۱۰۷ میلیون تومان است.
برآورد میشود که امسال با توجه به بارندگیهای اخیر نسبت به سال قبل، تولید زعفران رشد چشمگیری داشته باشد که دلالان و واسطهها را بر آن داشته تا باقیمانده زعفران را در انبارها عرضه کنند.
آیا خرید توافقی زعفران در ابتدای فصل برداشت ضروری است؟
میری: در حال حاضر در حال مذاکره با سازمان تعاون روستایی برای خرید توافقی زعفران هستیم. اگر برنامه مد نظر شورا اجرا و اجرا شود به ثبات بازار و جلوگیری از دلالان و دلالان کمک می کند.
خبرنگار: آزاده محبی