اخبار اقتصادی روز

ایجاد سامانه جامع شاخص لرزه ای در دستور کار پژوهشگران زلزله شناسی کشور قرار گرفته است



محققان مرکز پایش نشانگر لرزه ای موسسه ژئوفیزیک به دنبال راه اندازی یک سیستم جامع بررسی ناهنجاری قبل از رخدادهای لرزه ای با توسعه دستگاه های نشانگر زلزله هستند.

حمید جوان، یکی از کارشناسان مرکز پایش شاخص‌های لرزه‌ای پژوهشگاه ژئوفیزیک دانشگاه تهران در گفت‌وگو با ای بی اس نیوز. وی بحث شاخص ها را موضوع مهمی در حوزه زلزله دانست و گفت: از این رو در مرکز پایش شاخص لرزه ای فعالیت خود را بر توسعه ابزارهای شاخص لرزه ای متمرکز کرده ایم.

وی هر عاملی که به انسان امکان پیش بینی زلزله را بدهد را ابزار پیش بینی زلزله دانست و ادامه داد: بیش از 30 نوع پیش بینی کننده در سراسر جهان ارائه شده است اما ابزارهایی که برای پیش بینی ها روی آنها تمرکز می کنیم شامل 4 نوع از جمله امواج رادیویی، “پیش سازهای الکترومغناطیسی” است. ، “استفاده از اغتشاشات یونوسفر با استفاده از داده های GPS” و “تفاوت سرعت VLP به VS”.

جوان با اشاره به فرآیند پیش سیگنال دهی توسط امواج رادیویی تصریح کرد: سیگنال های رادیویی از طریق فرستنده در کشورهای اروپایی، ژاپن و هند ارسال می شود و ما آنها را با استفاده از گیرنده دریافت می کنیم و داده های دریافتی در دوره به عنوان مثال بررسی می شوند. یک سال و اگر داده ها در این مدت از یک انحراف استاندارد بیشتر یا کمتر شود، قبل از زلزله یک ناهنجاری محسوب می شود.

این پژوهشگر زلزله، اختلال در لایه یونسفری را از دیگر شاخص های زلزله نام برد و در این باره توضیح داد: با استفاده از داده های GPS، غلظت الکترون ها را در لایه های یونوسفر بررسی می کنیم و اگر این غلظت از حد معینی فراتر رفت، می توان با زلزله ارتباط برقرار کرد.

وی با تاکید بر اینکه در این روش تمامی روش های فضایی و زمینی که شاخص محسوب می شوند مانند غلظت گاز رادون مورد بررسی قرار می گیرد، افزود: البته اختلالات لایه یونوسفر تنها مربوط به زلزله زمین نیست، بلکه به عوامل دیگر نیز مربوط می شود. مانند رعد و برق یا فعالیت های آتشفشانی می تواند غلظت یون ها را تغییر دهد. بنابراین در این بررسی ها اگر به این نتیجه برسیم که در این مدت هیچ گونه فعالیت آتشفشانی وجود نداشته است; با تمام داده های موجود، می توان آن را پیش بینی زلزله در نظر گرفت.

جوان استفاده از این سامانه ها را برای پیش بینی زلزله بر اساس افزایش تعداد دستگاه ها و ایستگاه های دریافت کننده امواج رادیویی دانست و گفت: در حال حاضر 10 دستگاه برای بررسی شاخص های زلزله داریم و در صورت افزایش تعداد ایستگاه ها، پوشش بهتری در این منطقه وجود خواهد داشت.” خواهد داشت.

به گفته وی، با استفاده از دستگاه های موجود توانستیم شاخص های یکی از زلزله های 6.2 را رصد کنیم.

این کارشناس مرکز پایش شاخص‌های لرزه‌ای موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران گفت: این روش‌ها از سال 1374 در کشورهای دیگر مانند زلزله کوبه ژاپن مورد استفاده قرار گرفته است، اما در ایران در این زمینه هستیم. آغاز سفر، اگرچه محققان کشور مقالات زیادی در این زمینه منتشر کرده اند.

وی از راه اندازی سامانه جامع پایش اندیکاتورها در کشور خبر داد و گفت: در حال حاضر فرآیند نصب دستگاه را در دستور کار داریم.

انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *