ایجاد تقاضای تجاری برای ریال از طریق قرارداد جدید پیمان پولی ایران و روسیه
15:53 – 20 ژوئیه 1403
محسن کریمی معاون بین الملل بانک مرکزی و امین مشاور رئیس جمهور با حضور در برنامه دفتر اقتصاد رسانه ملی نکاتی را در خصوص پیمان پولی جدید بانک مرکزی با روسیه مطرح کرد.
محسن کریمی در این خصوص گفت: موضوع پیمان پولی از نوع مبادلات پولی تجربه جهانی دارد و به همین دلیل ادبیات دلاری شدن شکل گرفت و ما اقدامات خود را انجام داده ایم که ایده این توافق مطرح شده است. از ایران
وی افزود: دلار و یورو توسط بازرگانان در معاملات خارجی مورد استفاده قرار گرفت و این نوع ابزار به دلیل استفاده نادرست از سوی آمریکا مضر بود، بر همین اساس کشورها به سمت دلارزدایی و دلارزدایی از یورو حرکت کردند. و ما نیز به این سمت حرکت کردیم، اما در این زمینه نکاتی از جمله کاهش ارزش پول ملی وجود داشت که ابزارهایی نیز برای آن طراحی کردیم.
امینی گفت: دلاری شدن واقعی یعنی کاهش وابستگی ما به ارزهای مشمول تحریم، مبنای این اتفاقات می تواند تطبیق ارز و برنامه تجاری ما باشد و این باید انجام شود، یعنی ایجاد تراز تجاری با کشورهای مختلف و زمانی که این امر انجام شود. موضوع این است که ما حصر را خنثی کرده ایم و پیمان های پولی یکی از بخش های این مسیر است در دولت سیزدهم بذر اجرای طرح تجارت و ارز کاشته شد.
کریمی در خصوص موانع پیمان پولی گفت: دلاری شدن در ادبیات بین المللی به معنای کنار گذاشتن دلار در مبادلات تجاری خارجی است و این روند استعاره ای از خنثی سازی است. ما در این پیمان پولی تقاضای مبادله ای برای ریال ایران ایجاد کرده ایم و این باعث قوی شدن پول ملی و اثر ضد تورمی می شود.
وی افزود: مانع اصلی این توافق این است که ریال ایران نوسان داشته باشد و ابزارهای پوشش ریسک را در اختیار آنها قرار داده ایم تا این موضوع را حل کنند و آنها نیز این اقدام را انجام داده اند و ما آمادگی داریم این را ارائه دهیم تا الگویی برای سایرین شود. همانطور که در چین وجود دارد، ایجاد اعتماد در هر قرارداد بسیار مهم است.
امینی می گوید: برای رفع تحریم ها راهی جز بی اثر شدن وجود ندارد، یکی از راه های بی نتیجه ماندن آنها آخرین اقدامات است، اما کار اصلی دولت چهاردهم بحث تراز تجاری و تعدیل ارز است. و نقشه تجارت و این زیرساخت باید از هم اکنون دنبال شود زیرا تجارت کشورمان با روسیه را تسهیل می کند و هزینه ها را کاهش می دهد.
کریمی همچنین می گوید: در گذشته برای تمام واردات از روسیه باید ارز تامین می کردیم اما اکنون برای گرفتن روبل یک میلیارد دلار ریال پرداخت کردیم. اکنون زیرساختهای تجاری در ایران و روسیه دقیقاً در مسیر درست قرار دارند، یعنی ریسکهای پیش روی تجار به طور کامل کاهش مییابد و میتوانند بر اساس اعتبار اسنادی برای تولید برنامهریزی کنند. زمانی که ما بقیه کشورها را در این قرارداد بگنجانیم، تراز تجاری متفاوتی را تشکیل خواهیم داد. با روسیه توافق شد که کشورهای عضو گروه بریکس به این سمت سوق داده شود تا وابستگی به دلار کاهش یابد. کشورهایی که مشمول تحریم هستند یا نگران تحریم هستند تمایل دارند به این نوع توافق بپیوندند. اکنون دولت چهاردهم مدلی دارد که می تواند با آن پیش برود که دیگر فقط یک کلمه روی کاغذ نیست. سوئیفت بیش از یک سال است که بین ایران و روسیه فعالیت نمی کند.
امینی گفت: از دیگر اقدامات مهم در دستور کار دولت سیزدهم، تنوع بخشی به مبادی وارداتی است و یکی از موضوعات مهم مبادله نفت با کالاهای اساسی است.
خبرنگار: کیمیا گولیبور