اگر از کمردرد رنج می برید، این توصیه ها را جدی بگیرید
این کارشناس برنامه با بیان اینکه نشستن و ایستادن ساعات زیادی از شبانه روز اتفاق می افتد، گفت: افرادی که بیش از 8 ساعت به طور مداوم می نشینند یا می ایستند پس از سه سال امکان ابتلا به بسیاری از بیماری ها را خواهند داشت.
وی استفاده از صندلی مناسب و نحوه صحیح نشستن بر روی آن را راهی برای جلوگیری از عوارض بد نشستن عنوان کرد.
وی در پاسخ به این سوال که صندلی استاندارد چه ویژگی هایی دارد؟ وی گفت: این صندلی ها قابل تنظیم هستند; صندلی هایی که پشتی قابل تنظیم خوبی دارند، دارای دو دسته هستند که مقداری از وزن بالاتنه را خنثی می کند، نشیمنگاه این صندلی نرم و دارای جک های تنظیم ارتفاع می باشد.
وی ادامه داد: ویلچر نیازمند این است که فرد به جای چرخاندن بدن، صندلی را بچرخاند.
حلی ساز افزود: فرد نباید به صندلی تکیه دهد زیرا در این حالت تمام سیستم های اسکلتی عضلانی وی تحت فشار قرار می گیرد، بهتر است دست های فرد را روی دسته های صندلی گذاشته و صفحه نمایش کامپیوتر مستقیماً در جلو باشد. از چشمان فرد، اگر این سیستم در یک زاویه قرار گیرد، به گردن و پشت فشار وارد می کند.
این متخصص طب فیزیکی و توانبخشی یادآور شد: فاصله مانیتور تا چشم فرد باید حدود 50 سانتی متر باشد. وی همچنین افزود: صندلی و میز کودک باید با توجه به قد آنها انتخاب شود و فاصله چشم کودک با صفحه کامپیوتر بیش از 50 سانتی متر نباشد.
این راه حل در مورد ارتفاع صندلی ها توصیه کرد: زمانی که روی صندلی می نشینید، کف پاها روی زمین و ران ها باید حدود چند سانتی متر به سمت شکم متمایل شوند. کوتاهی صندلی باعث کج شدن لگن به سمت شکم می شود و زمانی که صندلی بلند باشد انگشتان پا با زمین برخورد می کنند که در هر دو حالت مضر خواهد بود.
وی افزود: در حالت استاندارد که تمام کف پا روی زمین قرار می گیرد، فرد کمتر خسته می شود زیرا در این حالت عضلات بدن در حالت آزاد، ریلکس و ریلکس هستند. (یا اشتباه نشستیم یا صندلی ما مناسب نیست.
این متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ادامه می دهد: زمانی که زانوها خم می شوند فشاری بیش از 3 برابر وزن فرد به مفاصل زانو وارد می شود.
وی به افرادی که مشکل زانو دارند توصیه کرد: به جای توالت ایرانی از توالت فرنگی استفاده کنند، نشسته روی صندلی نماز بخوانند و زانو زدن و چهار زانو نشستن را کاملاً ترک کنند.
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که آیا دراز کشیدن مداوم اشکال دارد؟ وی گفت: بدن توانایی این را ندارد که در یک حالت قرار بگیرد، فرض کنید مدت زیادی در وضعیت راحتی هستید، مفاصل به هم چسبیده و مشکل ایجاد می کنند، در افرادی که مدت طولانی می نشینند، عضله پشت ساق پا کوتاه و خم می شود تا پاها حتی در حالت دراز کشیدن صاف نشوند و با افق زاویه ایجاد می کنند.
این استاد دانشگاه گفت: مفصل به گونه ای ساخته شده که باید مدام حرکت کند، اعضای بدن دچار مشکل حرکتی یا بی حرکتی محدود است.
وی افزود: بدن انسان سکون را دوست ندارد و خواهان تغییر حالت است. علاوه بر این، عادت به قرار دادن بدن در موقعیت خاصی مشکل ساز است.
حلی ساز ادامه داد: اغلب بدن به صورت خودکار حرکت می کند، مثلاً وقتی می خوابیم به طور خودکار از یک سرعت به سرعت دیگر تغییر می کنیم.
این متخصص طب فیزیکی و توانبخشی به افراد توصیه کرد روزی دو بار و هر بار به مدت 10 دقیقه روی شکم بخوابند تا سیستم ستون فقرات به تعادل نزدیک شود.
وی به افراد مبتلا به بیماری های مفصلی مانند آرتروز یادآور شد: باید حرکات ورزشی و اصلاحی را تا حدی انجام دهید که باعث درد نشود.
این استاد دانشگاه خطاب به کسانی که مشاغل ایستاده مانند معلمی، نانوایی، آرایشگری و پلیس راهنمایی و رانندگی دارند، گفت: تنها راه نجات از عوارض ایستادن بیش از حد این است که وضعیت خود را تغییر دهید و به تغییر وزن خود ادامه دهید.
وی استفاده از صندلی 30 سانتی متری و قرار دادن نوبت پاها روی آن را یکی از راه های جابجایی وزن عنوان کرد.
این متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ادامه داد: به افرادی که به صورت ایستاده کار می کنند توصیه کرد که دائماً وزن خود را جابجا کنند زیرا خطر افت فشار خون در ایستادن های طولانی مدت وجود دارد.
حلی ساز تاکید کرد: باید دائماً عضلات اندام ها به ویژه ساق پا را منقبض و منبسط کنیم.
وی همچنین به خانم های خانه دار که مدت زیادی ایستاده بودند توصیه کرد: فلان پا را مرتب حرکت دهند و به عبارتی مرتب حرکت کنند.
راه حلی برای این سوال که کشاورزان هنگام کاشت برنج هنگام خم شدن و چرخش با چه مشکلاتی مواجه خواهند شد؟ وی گفت: ستون فقرات حالت حمایتی دارد و زمانی که لگن و ستون فقرات در کنار هم قرار گیرند مفاصل آسیب پذیرتر می شوند که در این حالت فشار وارده به پشت باعث اختلال در غضروف و دیسک بین مهره ای می شود.
این متخصص طب فیزیکی و ورزشی خاطرنشان کرد: برای حفظ سلامت ستون فقرات به تقویت عضلات بدن به ویژه عضلات دو طرف مهره ها و همچنین دامنه حرکتی آن توجه شود.
این کارشناس برنامه عصا را برای افراد مسن مناسب دانست و گفت: عصا فشار وارده به زانو را کاهش می دهد و مقداری از وزن فرد را به عصا منتقل می کند.
وی تاکید کرد: عصا تکیه گاه مناسبی است که از افتادن سالمندان جلوگیری می کند.
حلی ساز به دانشآموزانی که ساعتهای طولانی مطالعه میکنند توصیه کرد: هر 40 دقیقه یکبار ورزشهای کششی انجام دهند یا روی شکم دراز بکشند و دستهای خود را به هم بچسبانند، با این کار از خم شدن ستون فقرات و عوارض جلوگیری میکنند.