اولین فاکتور الکترونیکی تامین مالی زنجیره تامین توسط شبکه بانکی صادر شد
بانک مرکزی اعلام کرد: این امر به منظور گسترش تامین مالی زنجیره تولید و اجرای دستورالعمل اجرایی استفاده از قبوض الکترونیکی (که طی بخشنامه شماره 283962/00 مورخ 29/09/1300 به شبکه بانکی کشور ابلاغ شد) است. با تلاش های صورت گرفته در سامانه و نیازمندی های فناوری و با همکاری بانک های صادراتی، بانک تجارت و ملی ایران و همچنین وزارت امور اقتصادی و دارایی، استفاده تجاری از این ابزار را در تاریخ 12 اردیبهشت فعال کردند. در سال جاری اولین برات الکترونیکی توسط بانک صادرات و تجارت ایران منتشر شد.
در چارچوب این ابزار، اشخاص حقیقی و حقوقی می توانند اقدامات لازم را برای تامین سرمایه در گردش لازم برای فعالیت اقتصادی خود انجام دهند. لازم به ذکر است که بارنامه الکترونیکی سندی غیرکاغذی است که بنا به درخواست صادرکننده بارنامه (بارنامه) یعنی خریدار به صورت نقدی یا حواله بانکی برای دارنده آن صادر می شود. بارنامه، یعنی فروشنده، بر اساس نفع خریدار. مدت سررسید این ابزار از یک تا 12 ماه است و بانک عامل به عنوان طلبکار متعهد می شود در سررسید مبلغ را بازپرداخت کند.
برخی از مزایای قبض راه الکترونیکی عبارتند از:
– توانایی تبدیل زنجیره فعالیت های اقتصادی
– امکان صدور فیش الکترونیکی تا 200 فروش به شرکت خریدار در سال گذشته
– معافیت از برنامه نظارت بر ترازنامه بانک مرکزی
– امکان تنزیل توسط شبکه بانکی در صورت سپری شدن یک ربع از عمر قبض و یا دو بار گردش آن در زنجیره.
با توسعه استفاده از این ابزار برای کل شبکه بانکی، ظرفیت مناسب برای تامین مالی موسسات اقتصادی در سراسر زنجیره فعالیت آنها فراهم شده است. لازم به ذکر است، بر اساس بخشنامه مورخ 26/1/1403 بانک مرکزی به شبکه بانکی، پیش بینی می شود در سال 1403 80 هزار میلیارد تومان صورتحساب الکترونیکی توسط شبکه بانکی صادر شود که می تواند همزمان با و تسهیل با سایر ابزارهای تامین مالی مانند سفته نقش موثری در دستیابی به اهداف شعار سال.