اهمیت اقتصاد دانش بنیان در ایجاد رشد اقتصادی پایدار – اخبار اقتصادی ایران – اخبار اقتصادی ای بی اس نیوز
مطالعات انجام شده توسط پروفسور هاسمن (استاد اقتصاد دانشگاه هاروارد) در سال 2006 و همچنین تحقیقات گسترده در داخل و خارج از کشور نشان می دهد که تفاوت در رشد اقتصادی پایدار کشورها به سطح پیچیدگی محصولات آنها به عنوان یک شاخص کلیدی بازمی گردد. اقتصاد دانش گروه های تحقیقاتی از دانشگاه هاروارد و امویان نیز اولین اطلس جهانی پیچیدگی اقتصادی را در سال 2011 منتشر کردند. ترکیب این مطالعات باعث شد تا اقتصاددانان از دیدگاه سنتی تولید (مثلاً محاسبه ارزش تولید ملی) به مفهوم جدیدی از تولید حرکت کنند. تولید مبتنی بر دانش از اواسط دهه 2010 در این رویکرد، ارزش ریالی تولید هر چه باشد، سطح دانش مورد استفاده در تولید برای دستیابی به رشد اقتصادی باثبات اهمیت بیشتری دارد.
absnews
خبرگزاری ای بی اس نیوز، گذار از نظام تولید مبتنی بر منابع به نظام تولید دانش بنیان یکی از مهم ترین راه های افزایش رشد و بهره وری در هر اقتصادی است. در واقع دانش و فناوری عاملی اساسی است که کاربرد گسترده آن به رشد اقتصادی و توسعه جوامع کمک می کند. شاخص های مختلفی برای اندازه گیری میزان دانش مورد استفاده در محصولات کشور وجود دارد. یکی از مهمترین این شاخص ها، شاخص پیچیدگی اقتصادی است. رویکرد پیچیدگی اقتصادی بر این اصل استوار است که محصولات تولید شده در اقتصاد سطح دانش و مهارت های مورد نیاز برای تولید آن محصول را نشان می دهد.
بر اساس مطالعات انجام شده، الکترونیک، هواپیما و مواد شیمیایی بالاترین سطح پیچیدگی و محصولات کشاورزی و مواد اولیه کمترین سطح پیچیدگی و دانش تولید را دارند. بنابراین، بررسی تجارت بین ایران و شرکای تجاری اصلی (چین، هند، ترکیه، کره جنوبی، ژاپن، فرانسه، ایتالیا و اسپانیا) به وضوح نشان میدهد که ایران واردکننده محصولات با پیچیدگی و دانش بالا است. صادرکننده محصولات پرفروش با پیچیدگی و دانش فنی.
* حمید مظاهری تبار – دانشجوی دکتری اقتصاد
این واقعیت های آماری و علمی به خوبی نشان دهنده لزوم توسعه اطلس ملی تولید محصولات با دانش پایین نسبت به محصولات با فناوری پیشرفته (Hi Tech) و نیاز همه دست اندرکاران در بخش های مختلف علمی و تولیدی برای دستیابی به آن است. شعاری متفکرانه و هوشمندانه 1401 با عنوان «تولید؛ «دانش محور، ایجاد شغل».
نگاهی گذرا به اقتصاد کشورهای مختلف نیز نشان میدهد که در حالی که مدلهای رشد سنتی همچنان بر نقش عوامل سنتی مانند سرمایه فیزیکی تاکید دارند، دیدگاه کشورهای توسعهیافته نسبت به تولید و اقتصاد رشد تغییر کرده است. دیدگاه مدرن بر انباشت دانش در تولید متمرکز است. بر اساس اطلس اقتصاد دانش بنیان، در سال 2006 از بین 128 کشور جهان، ژاپن در رتبه اول، امارات متحده عربی در رتبه 51 و ایران در رتبه 88 قرار گرفتند.