یک کارشناس اقتصادی با اشاره به انحلال موسسات مالی غیرفعال گفت: این اقدامات دولت خوب است، اما به کندی انجام می شود و از آنجایی که قانون بانکداری اصلاح نشده است، کار چندانی وجود ندارد. “. بنابراین دولت باید اصلاح قانون پولی بانکی را بررسی کند.
وحید شقاقی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با اشاره به موضوع عدم تعادل بانکی، گفت: موضوع عدم تعادل بانکی به ساختار معیوب سیستم بانکی برمی گردد و این ساختار معیوب به قانون پولی بانکی نیز برمی گردد. به عبارت دیگر ریشه نارضایتی را باید در قانون جست و جو کنیم. در حال حاضر دو نوع بانک در کشور داریم. بانک ها یا دولتی و نیمه دولتی هستند یا خصوصی. مدیریت بانک های دولتی متعلق به دولت است و در بانک های شبه دولتی مالکیت متعلق به مردم و مدیریت متعلق به دولت است.
وی ادامه داد: در دهههای اخیر بانکهای دولتی و شبه دولتی به دلیل اینکه دولتهای ما عدم تعادل مالی بالایی داشتند و همواره وعدههایی را میدادند که نیاز به منابع مالی داشت، برای جبران کسری بودجه و کسری منابع، به دنبال تامین مالی از بانک مرکزی بودند. اما حدود 10 سال است که بین کارشناسان و اقتصاددانان کشور برای جلوگیری از دخالت دولت در منابع بانک مرکزی اتفاق نظر وجود دارد و این امر در بین اقتصاددانان پذیرفته شده است و سایر دولت ها کمتر به مرکز مراجعه می کنند. بانک
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: در این سال ها دولت منبع جدیدی پیدا کرد و سیستم بانکی جایگزین بانک مرکزی برای تامین منابع مالی شد. به عبارت دیگر، وقتی دولت با کسری بودجه مواجه می شود، بانک های دولتی و شبه دولتی را ملزم به ارائه تسهیلات با نرخ های پایین می کند. مشکل افزایش تسهیلات اعتباری منجر به افزایش عدم تعادل نظام بانکی در بانک های دولتی و شبه دولتی شده است.
افزایش منابع منجمد بانک ها در جستجوی کارآفرینی
شقاقی با اشاره به مشکل بانک های خصوصی گفت: چون نرخ سود واقعی اقتصاد ایران منفی است و بانک های کشور می توانند طبق قانون سرمایه گذاری کنند، با خلق پول یا جذب سپرده کارآفرین شده و ذی نفع بوده اند. به عنوان مثال، ما دیدیم که یک بانک یک مرکز تجاری ایجاد کرده است و دیگری یک شرکت املاک یا زمین است. از سوی دیگر، چون تخصص لازم را نداشتند، دچار عدم تعادل شدید و افزایش منابع مسدود و منجمد شده و در نتیجه عدم تعادل سیستم بانکی بهویژه در حوزه بانکهای خصوصی را به دنبال داشت.
وی با بیان اینکه با وجود نارضایتی بانک ها، تعیین تکلیف موسسات آسان تر است، گفت: وی بیان کرد: بانک ها پیچیدگی بیشتری دارند و ادغام یا انحلال آنها به دلیل نیاز به منابع مالی دشوارتر است. آنها رنجش و دارایی های مسدود شده زیادی دارند که تعیین آنها دشوار است. تا زمانی که قانون پولی بانکی اصلاح نشود، بانک های دولتی، نیمه دولتی و خصوصی اختلاف ایجاد می کنند و این امر ادامه خواهد داشت. با نظارت بانک مرکزی مشکل حل نمی شود.
بیشتر بدانید
بانک مرکزی برای اصلاح عدم تعادل در شبکه بانکی چه کرده است؟
یک موسسه اعتباری دیگر نیز تا پایان سال منحل می شود
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: دولت نیازمند منابع مالی است و قلکی به نام بانک های دولتی و شبه دولتی دارد. با نرخ سود واقعی منفی، بانک های خصوصی تمایل بیشتری به روی آوردن به مشاغل دارند. در هر دو مورد، یا بانک های دولتی و نیمه دولتی از بخشودگی بدهی های اعمال شده برای خود ناراضی هستند یا به بانک مراجعه می کنند. در دنیا کارآفرینی توسط شرکت های تامین کننده سرمایه یا سرمایه گذار انجام می شود اما در کشور ما قانون پولی بانکی به بانک ها اجازه سرمایه گذاری داد و این اولین اشتباه بود.
با نظارت ساده بانک مرکزی هیچ چیز حل نمی شود
شقاقی تصریح کرد: تورم 50 درصد و نرخ سود 23 درصد است. بنابراین مردم به دلیل استفاده از این شرایط تورمی تمایل به گرفتن وام دارند. در مورد بانک ها هم همینطور. او به جای وام دادن به افراد، وام را به کسب و کار می دهد یا خودش کسب و کاری راه اندازی می کند. این مشکلات باعث نارضایتی بانک ها و افزایش نارضایتی آنها شده است. یعنی با اقدامات بانک مرکزی و نظارت ساده چیزی حل نمی شود.
وی با اشاره به اصلاحیه قانون بانک مرکزی که مدتی پیش به تصویب رسید، گفت: با این قانون، بانک مرکزی اختیارات خاصی گرفت که استقلال آن را افزایش می دهد و می تواند نظارت بیشتری داشته باشد، اما اینطور نیست. کافی است تا ساختار بانک ها اصلاح شود. مشکل این است که قانون بانکداری بدون ربا و قانون پولی بانکی باید اصلاح شود زیرا دامنه این موضوعات در قانون پولی بانکی است.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: در غیر این صورت از یک سو بانک های دولتی و شبه دولتی برای رد دیون زیر نظر دولت ها خواهند بود و بانک های خصوصی نیز طبق مجوزی که قانون به آنها داده است به فعالیت خود می پردازند و دائما ایجاد می کنند. منابع منجمد نظارت بانک مرکزی مشکل را ریشه ای حل نمی کند و این اصلاح باید ریشه ای باشد.
شقاقی با اشاره به انحلال موسسات مالی غیرفعال تصریح کرد: این اقدامات دولت خوب است اما کماکان به کندی اجرا می شود و از آنجایی که اصلاح قانون بانکداری انجام نشده کار زیادی نمی توان انجام داد. بنابراین دولت باید موضوع اصلاح قانون پولی بانکی را در دستور کار قرار دهد.
انتهای پیام