به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز به نقل از دیوان محاسبات کشور، مهدی کیایی مشاور رئیس جمهور و سخنگوی شورای عمومی این نهاد نظارتی به تشریح مهمترین موضوعات مطرح شده در گزارش تفریق تبصره پرداخت. (5) ماده واحده قانون دارایی 1402 با موضوع تامین مالی داخلی. در سال 1402 وزارت امور اقتصاد و دارایی به نمایندگی از دولت مبنی بر انتشار 217 فقره اوراق قرضه مالی اسلامی در چارچوب ظرفیت های قانونی مندرج در قانون بودجه سال 1402 کل کشور به مبلغ 3134 فقره اوراق قرضه مالی اسلامی. تعهدات مالی اسلامی در چارچوب ظرفیت های قانونی مندرج در مصوبات شورای عالی هماهنگی اقتصادی در مجموع 351/3 تلاش شد. 3/170 از کل اوراق منتشر شده به صورت نقدی و اوراق مشارکت عمومی و مابقی مبلغ 181 در قالب اسناد خزانه اسلامی پرداخت شد.
کیایی افزود: در سال 1402 با استفاده از مجوز قانون بودجه سال مذکور برای انتشار انواع اوراق مالی اسلامی (ریالی – ارزی) به مبلغ 185 همت برای تامین هزینه های قانون مذکور، وزارت اقتصاد. ، بازرگانی و دارایی به عنوان مسئول انتشار اوراق مالی اسلامی. با هماهنگی سازمان برنامه و بودجه کشور و با استناد به ضمانت نامه سازمان مذکور، 185 همت تعهدات مالی در قالب خزانه اسلامی (غیر نقدی)، اسناد و مدارک (به میزان 55 همات) و اوراق مشارکت عمومی (به مبلغ 130 همات). منابع حاصل از فروش اوراق قرضه نقدی بالغ بر 124.4 حمت بوده که در رده درآمدی مربوطه واریز شده است. با توجه به عدم امکان فروش اسناد خزانه اسلامی صادره، هماهنگی های لازم جهت واگذاری اسناد مذکور به ذی نفعان طلبکار در چارچوب تخصیصات صادره از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور و سازمان برنامه و بودجه کشور به عمل آمده است. مبلغی معادل تقریباً 55 حمت به حساب سطح درآمد مورد نظر اعمال شد.
وی افزود: همچنین با استفاده از مجوز قانون بودجه سال 1402 در خصوص انتشار اوراق مالی اسلامی برای تامین ماشین آلات آبرسانی و راهسازی و پروژه های آب و جاده عشایری، وزارت امور اقتصادی و دارایی (به نمایندگی از دولت) به عنوان مسئول انتشار اوراق مالی اسلامی. بنا به درخواست سازمان برنامه و بودجه کشور و با استناد به ضمانت نامه سازمان مذکور، اقدام به انتشار 2 همت اوراق مالی در قالب اسناد خزانه اسلامی (غیر نقدی) کرد، اما برنامه ریزی و برنامه ریزی کشور سازمان بودجه تخصیصی در ردیف اعتباری مربوطه صادر نکرده است. البته از اسناد منتشر شده هیچ پرداختی صورت نگرفت.
تخصیص ۱۰ حمت اوراق مالی اسلامی به شرکت های دولتی
سخنگوی شورای عمومی دیوان محاسبات گفت: دولت به منظور استفاده از مجوز قانون بودجه 1402 در خصوص انتشار اوراق مالی ریالی اسلامی توسط بنگاه های دولتی برای مصرف برای طرح هایی که به تصویب شورای اقتصاد رسیده است. . ، معادل 10 سهمیه برای شرکت های تابعه یا وابسته می باشد. وزارت کشور مقرر کرد طی سال مذکور، شورای اقتصاد 25 طرح را در چارچوب شرکت تولید نیروی برق حرارتی و شرکت توانیر به منظور استفاده از آزادسازی تصویب کرد. از اوراق مذکور به مبلغ تقریبی 6/3 همات. در طول سال یاد شده تنها شرکت تولید برق حرارتی از پروانه مذکور استفاده کرده و 1.2 درصد برای صدور اسناد مذکور تلاش و 7 پروژه مصوب شورای معنون را هزینه کرده است.
انتشار تقریباً 27.4 میلیارد تومان اوراق مشارکت توسط 12 شهرداری
همچنین با تصویب قانون بودجه سال 1402، 12 شهرداری به ارزش تقریبی 27.4 میلیارد تومان اوراق صادر کردند که از این میزان 23.3 توسط (11) شهرداری در طرح های توسعه حمل و نقل عمومی مشارکت داشته است. نیمی از سهم آنها پرداخت شده است. تخصیص (2) شهرداری به پروژه های بازسازی بافت های فرسوده و 2 کمک مابقی به پروژه های اطراف حرم حضرت امام رضا (ع). در سال مذکور، بر اساس انتشار اوراق در تاریخ 28/12/1402، تنها 313 میلیون تومان از کل اوراق به فروش رسید. در طول سال مذکور هیچ گونه سندی برای بازآفرینی شهری بافت های فرسوده اطراف حرم مطهر حضرت معصومه (س)، حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) و حضرت احمد بن موسی (ع) اختصاص داده نشده است.
مشاور رئیس دیوان محاسبات کشور افزود: حدود 11/8 اوراق از 12 اوراق فروش 1401 طرح قطار شهری متعلق به 10 شهرداری که به 1402 واگذار شده بود فروخته شده است و 4/10 از این مبلغ فروخته شده است. مصرف شده است. . و وزارت امور اقتصادی و دارایی (خزانه داری کل کشور) برای تامین نقدینگی و قراردادهای بازخرید (ریپو) از ابزارهای مالی مانند انتشار اوراق درون سالی استفاده نکرده است.
همچنین در سال 1402 بر اساس قانون بودجه سال مذکور، وزارت امور اقتصادی و دارایی (خزانه داری کل کشور) مجاز به استفاده از اسناد اعتباری اسلامی و اوراق مالی با استفاده از ظرفیت نظام بانکی کشور با اتکا به مانده حسابهای ویژه از جمله حساب تمرکز درآمد شرکتهای دولتی و سپردهها باید منابع لازم را برای تسریع در تامین مالی طرحهای تملک داراییهای سرمایهای بهویژه مناطق سردسیر فراهم کند، اما وزارت کشور از این مجوز و اهداف استفاده نکرد. قانونگذار محقق نشد.
وی خاطرنشان کرد: از مجموع 37.5 فقره تعهدات مالی غیر نقدی اسلامی (بخشوده شده به طلبکاران) که از سال 1401 تا 1402 واگذار شده است، تقریباً 35 فقره حامط حواله شده است. همچنین در سال 1402 به وزارت امور اقتصادی و دارایی به نمایندگی از دولت در چارچوب ظرفیت های قانونی مندرج در قانون بودجه آن سال، مجاز به تسویه بدهی های دولت به صورت مخارج دسته جمعی در مبلغ 15 فقره حمت از طریق صدور اسناد تسویه خزانه که در سال مذکور تقریباً 14/6 اسناد تسویه خزانه تعلق گرفت که 14/5 این مبلغ واگذار شد.
دریافت 101 ضمانت نامه حمت بدهی 501 حمات توسط بانک مرکزی
کیایی گفت: تا پایان سال 1402 مبلغ بدهی بانک ها و موسسات اعتباری غیربانکی به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بابت خط اعتباری 124 فقره بوده و بانک مرکزی از بانک ها ضمانت نامه دریافت کرده است. و نهادهای مربوطه در پایان سال مذکور، مبلغ بدهی بانک ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بابت اضافه برداشت بالغ بر 501 حمت بوده است، اما ارزش وثیقه اخذ شده توسط بانک مرکزی تنها حدود 101 همت در حالی که طبق قانون بودجه سال مذکور باید معادل اضافه برداشت از بانک ها و موسسات اعتباری غیربانکی ضمانت نامه دریافت کند.
تسویه 63 بدهی دولت به توانیر از طریق انتشار اسناد خزانه اسلامی
مهدی کیایی در پایان می افزاید: در سال 1402 بر اساس گزارش سازمان حسابرسی، بدهی دولت به شرکت توانیر بابت مابه التفاوت بهای تمام شده و تکلیفی فروش برق تا پایان اسفند 1401 بالغ بر 63 همات بوده است. که وزارت امور اقتصادی و دارایی برای تسویه بخشی از بدهی مذکور استناد کرد، مجوز مندرج در تبصره (5) قانون بودجه سال 1402 کل کشور صادر شد و با توجه به اسناد مذکور، معادل 30 حمت از بدهی مذکور تسویه و محاسبه شد. اسناد مذکور به طلبکاران شرکت تولید نیروی حرارتی، شرکت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران (توانیر) و شرکت سهامی مدیریت شبکه برق ایران تحویل داده شد. لازم به ذکر است، بر اساس دستور رئیس دیوان محاسبات کشور، اظهار نظر مبنی بر صحت مبلغ اعلام شده در گزارش سازمان حسابرسی در خصوص بدهی دولت به شرکت توانیر برای مابه التفاوت قیمت تمام شده و قیمت قرارداد فروش برق منتهی به پایان اسفند ماه 1401 در دستور کار قرار دارد. دیوان محاسبات واقع شده است.
همچنین در سال 1402 بر اساس گزارش سازمان کنترل، بدهی دولت به شرکت توانیر بابت مابه التفاوت بهای تمام شده و بهای تعهدی فروش برق منتهی به پایان اسفند 1401، بالغ بر 63 همت بوده است. وزارت امور اقتصادی و دارایی به استناد مجوز قانون دارایی سال 1402 کشور به منظور تسویه بخشی از بدهی مذکور اسناد خزانه اسلامی صادر و از اسناد مذکور معادل 30 حمت از بدهی مذکور دریافت گردید. حل و فصل شد و اعمال شد. اسناد مذکور به طلبکاران شرکت تولید نیروی برق حرارتی، شرکت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران (توانیر) و شرکت سهامی مدیریت شبکه برق ایران تحویل داده شد.
absnews