شنبه , ۳ خرداد ۱۴۰۴

انتشار اوراق سپرده 30 درصدی ادامه یابد/از تعمیق عدم تعادل در سیستم بانکی خودداری شود.

رئیس کل سابق بانک مرکزی با اشاره به اینکه نرخ سود بانکی در حال حاضر منفی است، گفت: وقتی تورم بالای 40 درصد داریم و نرخ سود بانکی حدود 20 درصد است، این قدرت خرید سپرده گذار است که تمام شده و سپرده گذار در واقع ضرر می کند. نرخ سود منفی در اقتصاد عقلانی نیست و به ضرر اقتصاد است.

ولی الله سیف در گفت وگو با ای بی اس نیوز، خاطرنشان کرد: در این شرایط سپرده گذار همواره به نفع ذینفع تسهیلات متضرر می شود. هر ذینفع تسهیلات بدون توجه به فعالیتی که دارد، از دریافت تسهیلات بهره مند می شود که در نتیجه صف طولانی متقاضیان تسهیلات ایجاد می شود و زمینه رانت و فساد را فراهم می کند. در چنین فضایی تولیدکنندگان اصیل نمی توانند به راحتی از تسهیلات بانکی برای تامین سرمایه در گردش استفاده کنند و نظام بانکی نیز مورد انتقاد قرار می گیرد که نمی تواند تسهیلات لازم را در اختیار بخش تولیدی قرار دهد.

وی افزود: در شرایط کنونی قبل از اظهار نظر در این خصوص، شناخت مدل اقتصادی نظام بانکی خود حائز اهمیت است. زیرا خود نظام بانکی در ابعاد مختلف با اختلاف مواجه است و عملیات بانکی به دلیل ساختار نرخ اجباری در اکثر بانک ها زیان وارد می کند. به طوری که با پایین بودن سطح نرخ ها نسبت به تورم که نتیجه عملیات بانکی منجر به تولید زیان می شود و این روند منجر به تشدید عدم تعادل می شود.

به گفته سیف، اگرچه قرار است منابع جمع آوری شده از طریق صدور گواهی سپرده 30 درصدی صرف تامین مالی پروژه های خاص شود، اما نباید تصور کرد که نرخ سایر سپرده ها در سیستم بانکی تغییر نمی کند.

وی تاکید کرد: با این توضیح، عمل صدور گواهی سپرده 30 درصدی در واقع گامی در جهت کاهش معین زیان سپرده گذار است حتی اگر هنوز با تورم فاصله داشته باشیم. اگر این سیاست را به تنهایی پیش ببریم و از سوی دیگر به فکر اصلاح نرخ سود نرمال سیستم بانکی نباشیم، به این معنی است که عدم تعادل فعلی بیش از گذشته تشدید می شود.

رئیس سابق بانک مرکزی معتقد است: باید به بانک ها اجازه داده شود تا سپرده های جمع آوری شده را با نرخ 30 درصد با حاشیه سود مناسب (که می تواند برای بانک سودآور باشد) مصرف کنند. در غیر این صورت مشکل اختلاف بین بانک ها تشدید می شود. با این توضیحات معتقدم نرخ سود منفی در اقتصاد قابل قبول نیست و باید بر اساس شرایط تورمی موجود بازنگری و اصلاح شود.

سیف یادآور شد: البته در این زمینه باید مشکل عدم تعادل در سیستم بانکی نیز مورد توجه قرار گیرد و در نهایت ساختار نرخ در مدل اقتصادی بانکی تغییر کند تا عملیات واسطه گری وجوه انجام نشود. منجر به ضرر شود.

وی در خصوص ادامه انتشار اوراق گواهی سپرده با نرخ سود 30 درصدی در آینده نزدیک نیز گفت: اگر در کنار انتشار این اوراق، نرخ تسهیلات بانکی را نیز در نظر بگیریم و به بانک ها اجازه استفاده از این اوراق را بدهیم. منابع را با نرخ مناسب جمع آوری می کنند. به عنوان یک تسهیلات پرداخت، انتشار این اوراق می تواند ادامه داشته باشد و اقدام مثبتی را به همراه دارد.

سیف در خصوص برخی اظهارات در خصوص سیاست گذاری اخیر بانک مرکزی گفت: این اقدام را گامی در جهت حذف نرخ های دستوری می دانم. اساساً معتقدم نرخ های تکلیفی در اقتصاد هم باعث فساد می شود و هم باعث اتلاف امکانات و منابع می شود. نرخ تحمیلی با توجه به این فاصله زیاد از تورم قطعا مشکل ساز است و فساد و تقاضای کاذب ایجاد شده برای تسهیلات از جمله مواردی است که باید به آن توجه شود.

رئیس کل سابق بانک مرکزی تاکید کرد: نرخ اجباری برای یک دوره کوتاه قابل توجیه است، اما در بلندمدت و در فضای اقتصادی کشور، اصرار بر تعیین نرخ های دستوری نه تنها در بازار پول، بلکه در سایر کشورها نیز وجود دارد. بازارها قطعاً نتیجه خواهند داد و این تأثیرات منفی بر اقتصاد خواهد داشت.

به گفته وی یکی از نتایج چنین سیاستی از یک سو گسترش فساد و رانت خواری و از سوی دیگر اسراف و اسراف در استفاده از منابع محدود کشور خواهد بود. به طور کلی این اقدام یعنی صدور گواهی سپرده با نرخ 30 درصد را مثبت ارزیابی می کنم. اما برای جلوگیری از ناهماهنگی بیشتر در نظام بانکی و ایجاد زیان در بانک‌ها، تصمیمات لازم در خصوص اصلاح نرخ سود بانکی اعم از سپرده‌ها و تسهیلات اتخاذ و به سرعت ابلاغ شود.

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *