انتشار اشتباه مدیریت؛ پیش نیاز موفقیت برنامه هفتم توسعه
این تحلیلگر اقتصادی گفت: این هفتمین برنامه توسعه 5 سال آینده است. در این راستا به نظر من باید به گذشته نگاه کرد و دید آیا در مدیریت 6 برنامه گذشته توانسته ایم به برنامه برسیم، یعنی ناخداهای این کشتی یا کشتی های مشابه توانسته اند این کشتی را بیاورند. به مقصد برسد، حتی اگر بهترین کشتی را داشته باشند. با توجه به موانعی که در اقتصاد داریم، باید بگویم خیر، نتوانستیم به مقصد برسیم.
absnews
قابل باور است: مشکل اصلی کشور ما مدیریت برنامه های پنج ساله توسعه است که عمدتاً با چالش های عجیبی مواجه است. افرادی که می خواهند این برنامه ها را محقق کنند به این اهداف تعریف شده توجه نمی کنند و در عمل با هزار جور مشکل و مشکل مواجه هستیم که اکثراً این برنامه ها با اهدافی که برنامه ریزی شده انجام نشده است.
وی افزود: تا جایی که یادم می آید از برنامه 2 تا 3 ساله 8 درصد رشد داشت اما هیچ وقت محقق نشد. اگر بخواهم گذشته را در قالب تجربه بیان کنم، عامل دوم یعنی مدیریت برنامه می تواند موفق باشد یا خیر؟ باید بگویم متاسفانه در عمل هیچ وقت برنامه های ما عملکرد خوبی از خود نشان نداده است. عدم توجه به نکات مهم برنامه و یا عدم پشتیبانی لازم از برنامه علت آن است.
شاهین آرانی گفت: کشور ما به دلایل سیاسی دستخوش آشفتگی های خارجی است. می توان گفت این ضعف ماست که کاری نمی کنیم که این تلاطم ها حاکم نشود، اما به هر حال دستکاری ها و تلاطم هایی از بیرون برای کشور ایجاد می شود. بحث عوامل بیرونی که باعث تلاطم در فعالیت های داخلی و اقتصاد کشور می شود بسیار قوی است و در چند سال گذشته قوی بوده و هنوز هم هست.
شاهین شایان آرانی وی در گفت وگو با خبرنگار گروه آفرینش اقتصادی خبرگزاری آنا، درباره رشد 8 درصدی که در برنامه هفتم توسعه بر آن تاکید شده است، گفت: رشد اقتصادی 8 درصد برای 5 سال نوشته شده است. برای اینکه حدس بزنیم که آیا این برنامه با این شاخص و مولفه رشد اقتصادی 8 درصد در سال احتمالا محقق می شود یا خیر، دو عامل مهم وجود دارد. اولاً ساختار خود برنامه یعنی جزئیات برنامه و تعاملات بین اجزای برنامه باید به گونه ای باشد که بتواند موتوری ایجاد کند که ارزش افزوده یا رشد 8 درصدی در سال برای ما ایجاد کند. این اولین سوال است. 8 درصد ممکن است در یک سال نباشد و در دو سال اول 3-4 درصد و در سال های بعد 10-12 درصد می شود.
absnews
این کارشناس اقتصادی در نهایت خاطرنشان کرد: متأسفانه نگاه ما به کل اقتصاد است و اقتصاد کشور فقط تورم و نرخ ارز نیست. در مورد رفاه عمومی مردم، آسایش زندگی مردم، افزایش درآمد، کاهش هزینه ها، ایجاد مشاغل موثر و واقعی و… است تا خانواده ای در روستا زندگی راحت و خوشی داشته باشد.
وی ادامه داد: فضای اقتصادی ما به شدت متلاطم و متضاد است. به همین دلیل است که قضاوت مردان و زنانی که مسئولیت اقتصادی دارند سخت است. سواد و تحصیل نمی تواند ملاک باشد. سواد و تحصیل یکی از پیش نیازهاست اما قدرت اجرایی را در فضایی می توان قضاوت کرد که تلاطم وحشتناکی وجود ندارد.
این کارشناس با اشاره به بودجه سال آینده گفت: قاعده بر این است که بودجه 1402 بر اساس برنامه تهیه شود. این بدان معناست که هر یک از آنها مستقل نیستند. برنامه های پنج ساله برای طراحی بودجه برای هر سال بر اساس برنامه توضیح داده شده است. برنامه بودجه یک برنامه یک ساله است. برنامه 5 ساله برای دوره 5 ساله است و جایی مثل سوئیس برنامه 25 ساله دارد که 5 برنامه 5 ساله است و هر برنامه 5 ساله 5 برنامه یک ساله دارد. بنابراین برنامه و بودجه 1402 باید بر اساس همین برنامه پنج ساله طراحی شود و معنایی جز این ندارد. شما نمی توانید بدون در نظر گرفتن برنامه توسعه 5 ساله برای خود یک برنامه یک ساله طراحی کنید.
وی ادامه داد: عامل بعدی بحث درون برنامه ای است. این برنامه برای ایجاد محرک هایی طراحی شده است که ممکن است درست نباشد. عامل دیگر یک عامل مدیریت برنامه است. با فرض دقیق و صحیح بودن برنامه، ساختار برنامه به درستی طراحی شده و مدل برنامه به گونه ای است که موتور رشد 8 درصدی ایجاد می کند، مدیریت این برنامه بسیار مهم است، انگار می خواستیم یک کشتی طراحی کنیم و بگو این کشتی ما را به مقصد می رساند آیا تحویل می دهد یا خیر؟ اول از همه باید ببینیم فضای داخلی کشتی چگونه است، یعنی موتور و طراحی درست است؟ سطح بالایی داره یا نه؟ او استقامت زیادی برای عبور از اقیانوس دارد.
گفتگو
یک تحلیلگر اقتصادی مشکل اصلی کشور ما را مدیریت برنامه های پنج ساله توسعه دانست که عمدتاً با چالش های عجیبی مواجه است و گفت: بودجه 1402 باید بر اساس برنامه پنج ساله توسعه تهیه شود؛ در حالی که برنامه های توسعه 5 ساله با چالش های جدی مواجه است. این بدان معناست که هر یک از آنها مستقل نیستند.