در 21 نوامبر 1401 اولین چک الکترونیکی رونمایی شد. چک الکترونیکی یکی دیگر از گام های بانک مرکزی و شبکه بانکی کشور در راستای ارائه خدمات آفلاین است که بر اساس اعلام بانک مرکزی این سرویس هم اکنون در 12 بانک ملت، ملی، رسالت، رفاه و پارسیان در دسترس است. . صادرات، تجارت، کشاورزی، توسعه تعاون، توسعه صادرات، پاسارگاد، گردشگری پنج بانک آینده، مهر، سیبی، مسکن و خاورمیانه به زودی این نوع چک را به مشتریان خود ارائه خواهند کرد.
بر اساس آمار بانک مرکزی تا 28 فروردین ماه سال جاری 230 هزار فقره چک الکترونیکی برای مشتریان بانکی صادر شده که از این تعداد 200 هزار فقره در شبکه بانکی رسیدگی شده است.
اما آیا می توان چک های الکترونیکی را در تمامی شعب بانک ها به صورت غیر حضوری پذیرفت و نقد کرد؟ با بررسی میدانی متوجه شدیم که برخی از شعب این امکان را ندارند و هرکس بخواهد چک الکترونیکی خود را از بانک دیگری دریافت کند باید به شعبه بانک مراجعه کند. موضوع مهران محرمیان معاون فناوری های نوین بانک مرکزی گفت: در حال حاضر هر بانکی به مشتری خود دسته چک الکترونیکی می دهد و آن مشتری در صورتی که ذینفع باشد، برگه چک الکترونیکی را صادر می کند و به ذینفع می دهد. و یا دریافت کننده چک در صورتی که از طریق صورت های الکترونیکی همان بانک اقدام کند می تواند چک را به صورت کاملا غیر شخصی وصول کند.
وی تاکید کرد: اکنون 12 بانک به سامانه صدور الکترونیک چک مجهز شده اند و به تدریج تمامی بانک ها به این سامانه مجهز می شوند و در حال حاضر تمامی بانک ها به سامانه پذیرش الکترونیکی چک مجهز هستند. بر اساس برنامه ریزی انجام شده طی سه سال آینده چک های کاغذی از شبکه بانکی حذف و چک الکترونیکی جایگزین آن می شود.
این مقام مسئول بیان کرد: در حال حاضر چک الکترونیکی در بانک صادرکننده پذیرفته می شود اما به تدریج با اجرای کامل عملیات در سال جاری، چک های الکترونیکی در سایر بانک ها نیز قابل نقد شدن می شود.
با ارائه خدمات اسکن الکترونیکی امکان تداخل را از بین ببرید
چک الکترونیکی که پیش از این حجت الله فرزانی کارشناس بانکی درباره مزایای آن با ای بی اس نیوز گفت: این نوع چک جذابیت خاص خود را دارد. از مزایای آن می توان به تسریع در صدور چک، رفع دخالت، ضبط و جعل توسط دارنده چک و کاهش مراجعات مستقیم اشاره کرد. صدور چک الکترونیکی و استفاده از فناوری اطلاعات در عملیات مبادلاتی باعث کاهش هزینه های مبادلاتی می شود. همچنین می تواند تسریع و شفافیت در معاملات را به همراه داشته باشد که می تواند به اقتصاد کشور کمک کند.
سیاوش جبیپور، اقتصاددان دیگر نیز در گفتوگو با ای بی اس نیوز گفت: افزایش شفافیت در معاملات چک الکترونیکی علاوه بر مزایایی که برای افراد ایجاد میکند، به دولت در بحثهای مالیاتی و اقتصادی نیز کمک میکند. همچنین می تواند به افزایش تراکنش ها و حتی کاهش بار ترافیک و صرفه جویی در زمان و هزینه کمک کند.
وی افزود: علاوه بر موارد ذکر شده، حتی چک الکترونیکی نیز می تواند باعث جهش معاملات شود.