امداد ساسانی چگونه به انگلستان قاچاق شد؟
مرزبانی بریتانیا یک نقش برجسته ساسانی به ارزش احتمالی 30 میلیون پوند را کشف و ضبط کرده است که گمان میرود از صخرهای در شیراز کنده شده و سپس به انگلستان قاچاق شده است، اما چگونه این شی تاریخی از ایران جدا شده است؟ سپس کشور را ترک کنید؟ آیا از بریتانیای کبیر است؟
به گزارش ای بی اس نیوز، روزنامه گاردین روز شنبه 21 فروردین 1402 خبر پیدا شدن این شخصیت برجسته ساسانی را در حالی اعلام کرد که هنوز مسئولان وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به این خبر واکنشی نشان نداده اند. هر توضیحی ارائه کرد حال این سوال پیش می آید که این شخصیت برجسته دو هزار ساله چگونه و از کدام محوطه تاریخی جدا شده و از چه راهی سرزمینی را ترک کرده که تاکنون هیچکس متوجه آن نشده است؟
روزنامه گاردین نوشت این تابلوی قاچاق در فرودگاه لندن توسط نیروهای مرزبانی بریتانیا کشف و ضبط شد و قرار است قبل از بازگشت به خانه (ایران) در موزه بریتانیا به نمایش گذاشته شود. مسئولان موزه بریتانیا اعلام کرده اند که مجوز نمایش این گنجینه باستانی به مدت سه ماه و ارسال آن به موزه ملی تهران را از دولت ایران دریافت کرده اند.
با توجه به تمهیداتی که پیش از این برای نمایش این کالای قاچاق در موزه بریتانیا انجام شد و در خبر گاردین به آن اشاره شد، این سوال پیش می آید که چرا تاکنون این موضوع مسکوت مانده است و باید متولیان میراث فرهنگی بپرسند. برگزار نمی شود؟ با توجه به حجم کاوش ها و قاچاق اشیای تاریخی، آیا سکوت در قبال قاچاق بین المللی اشیای تاریخی با توجیه تشریفات قانونی در سکوت خبری، حاشیه ای برای حفاری ها و قاچاقچیان اشیای تاریخی ایجاد نمی کند؟
گاردین می نویسد که افسران نیروی مرزی بریتانیا در فرودگاه استانستد لندن به طور تصادفی به محموله ای مشکوک شدند که به گونه ای بسته بندی شده بود که نشان می داد کالای بی ارزشی است، اما پس از بازرسی متوجه شدند که با یک نقش برجسته یک متری مواجه شدند. حدس آنها این بود که محموله کشف شده قرار است در بازار سیاه بریتانیا فروخته شود.
جان سیمپسون – متصدی ارشد و باستان شناس در بخش خاورمیانه موزه بریتانیا – می گوید: «به ندرت با چنین موردی برخورد کرده ایم که تصویری با چنین سطحی از وحشیانه از صخره بریده شده باشد. “به طرز باورنکردنی بدی بریده شد و در یک جعبه کوچک بدون بسته بندی مناسب قرار گرفت و جعبه با میخ محکم شد.”
به دلیل نداشتن نوشته روی نقش برجسته و نامشخص بودن محل برش و جداسازی آن، تعیین تاریخ دقیق این سنگ نگاره دشوار است، اما احتمالاً نقش برجسته مربوط به دوران امپراتوری ساسانیان بین سال های 224 تا 224 میلادی بوده است. 651 بعد از میلاد امپراتوری که از شرق ایران تا بغداد و از آسیای مرکزی تا قفقاز امتداد داشت و رقیب امپراتوری روم بود.
سیمپسون میگوید: «اگرچه پایتخت ساسانیان در تیسفون، نزدیک بغداد کنونی بود، به نظر میرسد این کتیبه در صخرهای در شیراز حک شده است، و از آنجایی که در سنگ آهکی که در سراسر ایران یافت شده است، این مکان نمیتواند تنها حدود 30 نقش برجسته صخره ای ساسانی وجود دارد که قدمت بیشتر آنها به قرن سوم میلادی باز می گردد.«تقریباً همه آنها در بخش نسبتاً کوچکی از ایران و استان فارس یافت می شوند».
متصدی ارشد بخش خاورمیانه موزه بریتانیا همچنین این احتمال را مطرح کرد که این نقش برجسته می تواند بخشی از یک مجموعه بزرگ باشد و بسیاری از قطعات دیگر وجود دارد.
این سنگ نگاره هیچ نوشته یا کتیبه ای ندارد، بنابراین شناسایی جزئیات بیشتر در مورد این حکاکی برای باستان شناسان موزه بریتانیا دشوار بود، اما از لباس و مدل موی مرد کنده کاری شده به نظر می رسد که این فرد دارای رتبه بالایی بوده است. ژست سلام و ادای احترام از ویژگی های هنر ساسانی است. به گفته سیمپسون، این نقش “خیرکننده” و “فوق العاده جذاب” است و می تواند بین 20 تا 30 میلیون پوند ارزش داشته باشد، اگرچه هیچ چیز مانند آن هرگز در بازار وجود نداشته است و این نقش “بسیار ارزشمند” در بازار است. بازار. خواهد بود.”
موزه بریتانیا نیز اعلام کرد که بسته بندی نامناسب به این شی باستانی آسیب رسانده که بازسازی شده است.
این پرونده توسط پلیس بینالملل و آژانس جنایی ملی بررسی شده است، اما تاکنون کسی دستگیر نشده است. اگرچه بسته فرستنده، گیرنده و مقصد نشان می دهد که مقصد نهایی یک سایت حراج آنلاین در انگلستان است، او گفت که انتظار چنین کالایی را نداشت.
گاردین همچنین با اشاره به اظهارات سید مهدی حسینی متین، کاردار سفارت جمهوری اسلامی ایران در لندن، گفت: امیدواریم همکاری بین موزه بریتانیا و سفارت ایران در لندن گسترش یابد. در مبارزه با قاچاق آثار باستانی و حفاظت از میراث فرهنگی همچنان موثر خواهد بود.»
انتهای پیام