به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، سال 1393 بود که نام پدیده «ال نینو» برای اولین بار در اخبار ایران مطرح شد و مردم با روزهای بارانی و بر اثر «ال نینو» مواجه شدند. امروز بار دیگر این پدیده در ایران در حال رخ دادن است.
«ال نینو» پدیده ای است که هر چند سال یک بار ناهنجاری های بزرگی را در آب و هوای کل کره زمین ایجاد می کند و امسال نیز طبق پیش بینی ها، پاییز و زمستان برای ایران پرباران خواهد بود.
فیروز قاسم زاده سخنگوی صنعت آب ایران در این خصوص گفت: بر اساس پیش بینی ANSO پدیده ال نینو به عنوان فاز گرم ANSO در جهان حاکم است و اقلیم ایران به طور نسبی متاثر از این پدیده است.
قاسم زاده با بیان اینکه تاثیر ال نینو در ایران گرم شدن دمای هوا و افزایش بارندگی در فصول سرد سال است، افزود: به دلیل دمای بالای هوا در فاز ال نینو، ظرفیت رطوبتی هوا افزایش می یابد، بنابراین بارشی که رخ می دهد معمولاً دارای رهاسازی رطوبت است، زیاد و همراه با سیل و طغیان رودخانه است.
وی گفت: بررسی نتایج پیش بینی های فصلی پاییز و زمستان پیش رو نشان می دهد که به جز جنوب و جنوب شرق کشور، در استان های سیستان و بلوچستان، کرمان، هرمزگان، فارس، خراسان جنوبی و یزد که در حال تجربه هستند. شرایط نرمال بارندگی و کمی بالاتر از آن نرمال خواهد بود، سایر نقاط کشور با افزایش بارندگی و شرایط غیرعادی مواجه خواهند شد.
قاسم زاده ادامه داد: وقوع چنین شرایط غیرطبیعی در فاز ال نینو به معنای بارش شدید باران و جاری شدن سیل است و در صورت تحقق پیش بینی های فصلی پیش بینی می شود در پاییز و زمستان آینده بیشتر کشور با پدیده های اقلیمی افراطی و بارش های شدید مواجه شود. باران و طغیان رودخانه ها
سخنگوی صنعت آب ایران اذعان کرد: گرمای شدید فاز ال نینو نیز باعث آب شدن سریع برف های زمستانی و تاثیر بر شدت سیل می شود. در چنین شرایطی، حوضه های آبخیزداری با سدهای مخزنی بزرگ می توانند با کنترل سیل، ضمن ذخیره آب برای استفاده در فصول دیگر از خسارات جانی و مالی جلوگیری کنند، اما در حوضه های بدون مخزن ذخیره و کنترل سیل، احتمال خسارت بیشتر است.
قاسم زاده تاکید کرد: آنچه از تجربه سال های گذشته و وقوع سیلاب ها در فاز ال نینو در ایران و جهان دریافت شد، این سیلاب ها معمولا دبی بالایی دارند و از تاب آوری رودخانه ها و البته بارش های فعلی فراتر می روند. شرایط در برخی از کشورهای جهان از جمله ایران. ، تاییدی بر همین مشکل می باشد، لذا تمهیدات لازم در تمامی حوزه های شهری، کشاورزی، صنعتی، حمل و نقل و … صورت می گیرد. باید در نظر گرفته شود تا میزان خسارت به حداقل میزان کاهش یابد.
وی افزود: در این راستا وزارت نیرو ضمن تلاش جدی برای برنامه ریزی مخازن سدها و تامین شرایط رودخانه ها برای عبور ایمن سیلاب ها، تعداد تقریبی 8 هزار نقطه و تقاطع حادثه خیز را شناسایی کرده است. سازه ها را به دستگاه های مسئول ابلاغ کرد تا مشکلات موجود در این نقاط بررسی و از تخلیه و عبور ایمن سیلاب اطمینان حاصل شود.
سخنگوی صنعت آب خاطرنشان کرد: شایان ذکر است توجه به پیشبینیهای کوتاهمدت جوی و هشدارهای سازمان هواشناسی کشور میتواند خسارات سیل بهویژه تلفات جانی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد، لذا به این هشدارها از سوی عموم و مردم عزیز توجه کنید. فعالان عرصه های مختلف اکیدا توصیه می شود.
به گزارش ای بی اس نیوز، سالی که اثرات پدیده ال نینو در کشورمان پدیدار شد، در آن سال دیگر خشکسالی اقلیمی نداریم. در واقع باید منتظر آغاز سال آبی جدید به عنوان سالی پرباران و همراه با سیل بخصوص در ماه های پایانی زمستان و اوایل بهار باشیم.
absnews